DESIGN

A LANGE & SÖHNE HÅLLER I TAKT MED TIDEN

Går det att ”putta ner” Patek Philippe från tronen? Det finns de som påstår det, och hos schweiziska A Lange & Söhne är det i alla fall ingen som har någon lägre ambition.

2014 markerar 20-årsjubileumet sedan den första modellen från ”nya” A Lange & Söhne introducerades för nyfikna, sedermera entusiastiska klockfantaster.

ALS_234_032_D_web

Familjen Lange har dock en mycket längre historia som har sin början i Dresden den 18 januari 1815 – då föddes nämligen Ferdinand A Lange och resten är historia. Lange öppnade sin första fabrik redan 1845 och la därmed basen för den tradition av kvalitetsklockor som än i dag bärs upp i Dresden.

Företaget har förändrats med tiden och varumärket var även helt borta från marknaden ett tag, så den comeback som A Lange & Söhne gjorde 1994 talar hela branschen om ännu i dag. Inom loppet av tio år klättrade de från ingenstans och tog sig in på listan över världens mest prestigefyllda märken. Det förtjänar respekt.

ALS_SB_1_4_whiplash_spring_a4

I dag är A Lange & Söhne ett klockmärke att räkna med, ett som upptäcks av fler och fler klockentusiaster och som framförallt röner enorm uppskattning bland dem som har haft turen att få tag i en klocka. Detta är nämligen inget man ska ta för givet – det rör sig om en minutiös produktion av endast ett par tusen klockor per år, alla tillverkade i guld eller platinum.

A Lange & Söhne har sin bas i Glashütte i Tyskland. Det är därifrån man planerar de nya kollektionerna och det är där tillverkningen sker. För att säkerställa att alla klockor håller samma kvalitet har företaget sedan i slutet på 90-talet en egen intern urmakarutbildning, Att få en plats där kräver redan enorma kunskaper i konsten att tillverka en klocka.

ALS_DATOGRAPH_UP_DOWN_405_035_2

I Sverige är det Nymans Ur som har agenturen för A Lange & Söhne och enligt uppgift har försäljningen gått mycket bra sedan de introducerade klockmärket på den svenska marknaden förra året. Att priserna börjar på runt 145 000 kronor har inte varit något som avskräckt – den som verkligen vill ha en kvalitetsklocka är beredd att betala för det. Det gäller i klockornas värld, som i alla andra världar. Och vem kan låta bli att fascineras av dessa fantastiska skapelser?

Att föreställa sig hur mycket arbete det ligger bakom att montera till exempel A Lange & Söhnes modell Lange 1 Moon Phase är nästan omöjligt. Klockan visar vart månen står i relation till jorden med en sån kalkylerad precision på diskarna att det nästan tar 123 år innan klockan måste justeras!

Vi har valt ut fyra klockor som vi tycker är särskilt intressanta, både utifrån funktion och utseende. Låt ögonen landa på den som faller dig bäst i smak! Visst är det så att en bild säger mer än tusen ord, men i det här fallet rekommenderar jag att du besöker närmsta återförsäljare så att du får känna hur en riktig klocka känns kring handleden.

SE KLOCKORNA HÄR

 För mer information:

www.nymansur.com
www.alange-soehne.com

UPP
Translate »