AFRIKA

ÅK TILL EGYPTEN OCH DYK I ÖKNEN

RESEREPORTAGE: First Class Magazines Kristina Althoff begav sig till Egypten för att dyka i öknen. Med på köpet fick hon uppleva fantastiska koraller, hoppande delfiner och något så ovanligt som en sjöko

SoluppgÜng

Foto: Kristina Althoff

I lyktornas sken ser jag den kolsvarta asfalten som skär genom öknen. Jag åker under den enorma stjärnhimlen mot dagens dykning på vad jag fortfarande tror ska bli Elphinestone reef, en av världens bästa dykplatser.

Jag kan inte påstå att jag känner mig så väldigt inspirerad när hotelltelefonen skräller till kvart över fyra på morgonen, men vad gör jag inte för att få uppleva en världens finaste dykplatser? Dagens två dyk är hela min veckolånga resas huvudmål, för mig större än pyramider och tempel; att få se revhaj, hammarhaj eller ännu bättre vitfenad oceanhaj. Sömndrucken möter jag mitt dyksällskap och med frukostpåse i hand inväntar vi Mr. Aymen H. Taher, en av de största förkämparna för att bevara korallerna och den marina miljön intakt längs Röda havskusten. Taher var med och startade HEPCA, vars mål är att bevara just den marina miljön och har installerat fler än tusen förtöjningsbojar vid reven i Röda Havet. I hans företag Blue Heaven Holidays arbetar han tillsammans med marinbiologen Dr. Constanze Conrad för att rädda den orörda kust som finns söder om massturismens många resorts längs Marsa Alamkusten. Det är helt enkelt svårt att finna ett bättre och mer engagerat dyksällskap vid Röda Havet.

Morgonbîn (3)

Foto: Kristina Althoff

Aymen kommer och plockar upp oss i sin nya jeep. Det är fortfarande kolsvart ute och när vi lämnar skenet från hotellen bakom oss gnistrar stjärnorna över den sovande öknen. Vi kör söderut tillsammans med fullpackade lastbilar som är på väg mot Sudan. Kvart över fem är det tid för morgonbön och vi svänger av vid en enorm moské mitt ute i öknen. När jag öppnar bildörren har böneutroparen redan börjat kalla till bönestund och Aymen hastar iväg för att tvätta sig samtidigt som han ropar över axeln att jag får gå in under bönen så länge jag stannar bakom de bedjande. Månens skära står rakt ovanför minaretens och det är inte utan en viss andakt jag hör imamens bönesång. Det här kommer inte att bli en vanlig dag, det vet jag plötsligt med all säkerhet.

DET BLIR INTE ALLTID SOM MAN TÄNKT SIG

Strand (2)

Foto: Kristina Althoff

Färden går vidare mot en Ecolodge i Marsa Shagra där en liten öppen Zodiac som ska ta mig ut till revet väntar. Tanken är att jag ska åka tjugo minuter ut från kusten och göra vad som i dyksammanhang kallas för ”negative entry”. Jag ska tippa baklänges från båten och med tömd väst snabbt sjunka ner till revet som ligger på trettio meters djup. Revet är känt för sina strömmar och alla andra sätt att påbörja dykningen gör att man driver ut till havs. När jag går ur bilen står den värmande solen precis under horisonten och stillheten är total.

Under ett andetag har solen gått upp över horisonten och lugnet är som bortblåst, bokstavligen talat. En frisk vind har börjat blåsa och vi sitter ner för en kort dykgenomgång när båtföraren kommer och meddelar det jag allra minst vill höra så nära mitt mål. För med stark vind kommer stora vågor som snabbt kommer att dra upp stora dyningar ute vid revet vilket gör dyket för osäkert att genomföra. Nu finns det två val: att vänta sex timmar till lunchtid så att vinden kanske avtar, eller helt enkelt lägga om dagens planer och uppsöka en annan dykplats. Vi enas om att sex timmars väntan känns meningslöst och vänder därför bilen mot Marsa Samadai, en perfekt formad bukt av kritvit sand och turkost vatten med korallrev både åt norr och åt söder.

MARSA SAMADAI – EN UNIK UPPLEVELSE

Marsa Samadai (2)

Foto: Kristina Althoff

När vi når bukten blir jag fullkomligt trollbunden, det är inte likt något jag tidigare upplevt. Inåt land ser jag inget annat än varmt guldgul öken och när jag vänder blicken ut från land är där vidsträckt turkost hav som längst bort mot horisonten övergår i koboltblå. Däremellan finns den kritvita stranden. Att jag bara har färdats någon timme söder om charterbolagens jättehotell känns närmast surrealistiskt och jag känner mig nästan välsignad som blivit visad hit. Korallerna vid Marsa Alams kustlinje växer från stranden och utåt. För mig betyder det att vi backar ner bilen på stranden och helt enkelt drar på utrustningen och sedan, ursäkta metaforen, likt tre klumpiga pingviner vankar ned till vattenbrynet. Under vattenytan blir vi dock allt annat än klumpiga och en sagolik värld breder ut sig framför oss. Jag känner mig alltid som i en saga när jag är under vattenytan, undervattensvärlden är magisk i sina färgskalor och rörelser.

ATT SIMMA I ETT AKVARIUM

Underwater pictures

Lion Fish, foto: Niklas Funk, Colona Divers

Ensamma på stranden, med undantag för några beduinpojkar, gör vi våra dyk i lugn och ro. Det är speciellt att vandra ut från stranden och få en full dykupplevelse. Att bara vara tre dykare i vattnet utan båtar och snorklare är en verklig ynnest. För mig som gillar att dyka men inte vill lägga hela långsemestern på det är det en verkligt lyxig upplevelse. Vi rör oss sakta genom koraller i alla möjliga och omöjliga färger och former. Korallerna har fått växa i lugn och ro här, de är unika både i form och färg. Enorma sträcker de ut sig som träd och gigantiska blommor på havsbotten. I dem gömmer sig allt från blåprickiga rockor till små anemonfiskar i alla tänkbara färger. Det känns som att vi simmar runt i ett enormt akvarium med allt man kan önska sig. Tack vare att äventyrsdyket på Elphinestone reef blev inställt fick vi alltså en betydligt mera unik upplevelse i Marsa Samadai. Som dykare är det ovanligt att ha en sådan spektakulär dykplats för sig själv.

Eagle Ray 1

Foto: Niklas Funk, Colona Divers

Mellan de två dyken dricker vi starkt egyptiskt kaffe och äter solvarm frukt. Vi strövar omkring i den unika naturen, kommer upp på en avsats och vart vi än riktar blicken finns där bara vidsträckt öken med Rödahavsbergen som magnifika reser sig i horisonten – åt andra hållet bara vidsträckt hav. Jag rekommenderar detta å det starkaste, likaså följande dags aktivitet som ska komma att innehålla dyk med sköldpaddor, delfiner och sjökor!

När båten går ut genom Port Ghalibs hamn hoppas jag på tre saker: Jag önskar mig tyst få simma bredvid en enorm sköldpadda, att jag ska få se delfinungar med sina mammor och så slänger jag in en sjöko i mixen eftersom alla talar om dem. Jag har just då ingen aning om hur orimlig min önskan skulle te sig om jag varit lite mer påläst. Lyckligt nog har jag slarvat med min research och tycker att det ändå känns rimligt att Röda Havet ska ställa upp och leverera dessa söta, unika och uråldriga djur.

Abu Ghusun_3

Foto: Niklas Funk, Colona Divers

Just här vid Röda havskusten finns möjlighet att se dem under lugna former eftersom turismen minskat drastiskt i hela landet. Jag inbillar mig att det lugnare läget ovan ytan även sätter spår under densamma. Turismen kommer med säkerhet att få nytt liv men för mig just nu betyder det att jag utan att tveka följer med ut på dykbåten Colona V till ett av reven söder om Port Ghalib, en kuwaitisk lyxhamn mitt i öknen.

I vanliga fall brukar jag undvika liknande båtutflykter eftersom chansen ofta är stor att man kryssar fram mellan snorklare och dykare i en salig och färgsprakande blandning, istället för att få se det man ju faktiskt vill se, nämligen fiskar och koraller. Vid mitt besök visar det sig att det endast finns en annan båt vid revet Marsa Shouna där dagens dyk är planerade. En annan faktor som gör att jag faktiskt vill vara med på Colona Divers båt är att det finns en mycket erfaren marinbiolog ombord. Jag värdesätter möjligheten att få djupare kunskap om reven och det marina livet som finns under den turkosa ytan och experten svarar tålmodigt på alla mina frågor.

DELFINER, DELFINER, DELFINER

Dolphin7

Foto: Niklas Funk, Colona Divers

Jag sitter på övre däck i skuggan och pratar med Dr. Constanze Conrad, marinbiologen som berättar om både delfiner och sköldpaddor under den gungande resan ut till Shouna reef. Som om det vore ödets ironi: precis när Constanze berättar en fängslande historia om hur de vuxna delfinerna har ”hoppskola” med ungdomarna i stimmet, så hör vi att någon ropar: Delfiner! Och där är de, graciöst glidande precis under vattenytan intill båten. Jag hör mig själv vädja om att de ska hoppa och bönen hörsammas i samma stund när inte mindre än fem delfiner hoppar mitt framför våra ögon. Det känns nästan overkligt, var jag än tittar är det delfiner. Fullvuxna, ungdomar och till och med små nyfödda ungar med sina mammor. Constanze säger till oss att tacka delfinerna för då kommer de säkert tillbaka, jag tackar dem tyst och hon får rätt – de kommer tillbaka, igen och igen och igen. Magiskt är ordet som bäst passar in i sammanhanget.

BEVARAR DEN UNIKA MILJÖN

Dolphin1

Foto: Niklas Funk, Colona Divers

Delfinerna finns i stora stim vid Marsa Alams kust och det finns många som arbetar hårt för att skydda såväl dem som andra marina däggdjur i området. Överhuvudtaget slås jag under resan av att det bortom massturismens brus bedrivs ett hängivet och målinriktat arbete för att bevara det som gör Röda havet så unikt. Här finns HEPCA, som utöver tilläggningsbojar vid reven återkommande anordnar aktiviteter för att rensa reven från nedskräpning, alla dykcenter engagerar sina besökande dykare att bidra. Här finns också Dolphin House, Samadai-revet där delfinerna sover och som numer är skyddat och reglerat tack vare att engagerade marinbiologer och lokala förmågor lockade hit både CNN, BBC och Schweizisk tv. Här får delfinerna vila ifred och man har infört en begränsning på tvåhundra besökare per dag. Jag förstår att arbetet fortgår kontinuerligt och att det nu i turismens nedgång, som följd av oroligheterna i Kairo, blir allt viktigare att slå vakt om det unika och inte låta sig frestas av de snabba pengarna.

SJÖKO MED PERSONLIGT UTSEENDE

Dugong 1

Foto: Niklas Funk, Colona Divers

Vi lämnar delfinerna och går vidare mot Shouna Reef. Precis när båten lagt till vid revbojen är det någon som ropar ”Dugong!”. En sjöko simmar mellan vår båt och en annan som ligger på svaj. Jag rusar upp för trapporna till övre däck och där får jag se den. Mitt dyksällskap Niklas från Colona Divers rycker snabbt till sig sin undervattenskamera och kastar sig i vattnet för att fånga sjökon på bild.

Dugong 2

Foto: Niklas Funk, Colona Divers

Nu börjar jag förstå att en sjöko inte är något som dyker upp varje dag. Det är ett stort djur som simmar upp över revet och jag kan inte gärna beskriva det på något annat sätt än att han har ett personligt utseende. Han ger sig snabbt iväg och simmar med lätthet ifrån Niklas över revet och ner i djupet.

SKÖLDPADDOR VART ÄN JAG SER

Turtle6

Foto: Niklas Funk, Colona Divers

Sköldpaddorna är turligt nog relativt vanligt förekommande på revet och nästan direkt träffar vi på en enorm sköldpadda som stillsamt simmar några meter under ytan. Under sig har den två sugfiskar som följer den tätt, tätt under magen. Senare stöter vi på en lika stor sköldpadda som har somnat på revet medan två sugfiskar har lagt sig tillrätta ovanpå dess skal för att ta igen sig. Lite längre bort simmar ytterligare en sköldpadda iväg bort från oss. Det slår mig att något som är väldigt ovanligt på ett ställe blir vardagsmat på ett annat, så är det med sköldpaddorna på Shouna och Imbarak, ett närliggande rev. För mig är det som julafton, de är överallt och jag får se alla tre sorterna som finns i området. Jag blir som man säger en ”happy puppy” och känner mig oerhört nöjd med utdelningen från dykdagarna vid Marsa Alam.

Marsa Samadai

Foto: Kristina Althoff

Till den som gillar att dyka och vill uppleva något utöver det vanliga finns det bara en sak att säga: Åk till Egypten! Passa på nu medan det fortfarande känns som ”orört land”, och innan alla andra återupptäcker landet.

UPP
Translate »