EUROPA

AKTIV LYX I BERCHTESGADEN

Aktiv semester seglar upp som en av de främsta restrenderna i Sverige för andra året i rad. Jag tog mig till den tyska nationalparken Berchtesgaden för att uppleva träning, vacker miljö och utmaningar.

Det hänger regntunga moln över nationalparken Berchtesgaden. Men den krispiga, svala alpluften går inte att missta sig på – en välsignelse denna heta sommar. Vi är bara en dryg timmes bilfärd bort från München när vi svänger av mot hotellet som kommer vara utgångspunkt för vår aktiva weekend.

Hotellets personal möter upp med lederhosen och drndl och en concierge som kommer att bli vår äventyrsrådgivare när vi ska ta oss an bergen. Hotellet ligger dessutom på 1000 meters höjd vilket gör det till en perfekt utgångspunkt för våra stundande äventyr.

Att vakna med den här utsikten är en perfekt uppladdning inför dagens äventyr.
Frukostgöra – planera rutten inför vår cykeltur tillsammans med hotellets concierge.

Utmanande cykling till Gotzalm

Första dagen inleds med cykling med destination Gotzalm på 1888 meters höjd. Personalen rekommenderar elcyklar men vi vill ha träning. Lite väl entusiastiskt, visar det sig. Mot slutet får vi leda cyklarna för att ha en sportslig chans att nå toppen och vi är rejält dränerade på energi när vi närmar oss toppen.Nedanför breder sjön Königsee ut sig, med så klart vatten att den turkosa färgen nästan skär sig mot skog och dramatiska berg. Vi stannar en stund, fyller på med energi och tar oss nedför de branta backarna i bitvis otäck hög fart.

Lutningen blir oss snart övermäktig och att hälsa på sällskapliga fjällkor blir en utmärkt paus på väg mot toppen.
Utsikten över sjön Königsee är helt klart mödan värd.

Väl tillbaka sveper in oss i mjuka morgonrockar och tar oss till spat och låter solens värmande strålar hålla oss sällskap långt in på kvällen.

Kempinskis spadel är en utmärkt plats efter en dag full av fysisk aktivitet. Högst upp på en topp siktar vi Hitlers tillhåll – örnnästet.

Magiska Obersee

Efter en rejäl frukost planerar vi nästa dags äventyr – den här gången med löparskor. Vi väljer vykortsvackra sjön Obersee, som nås via färja över Königsee. Vi tar oss ut på en av de första färjorna för att undvika de flesta turisterna. Väl framme häpnar vi. Sjön ligger spegelblank och är så klar att det är svårt att se var ytan är. Vattnet varierar från ljusblått till turkost och hela platsen, med sina små båthus, är som ett magiskt sagolandskap. Adrenalinkicken ger oss kraft i benen och vi springer vidare, klättrar upp på hala stenar tills vi når ett av Tysklands högsta vattenfall, Rötbachfall, där vi pausar. Väl tillbaka möter vi stora grupper av turister och är lyckliga över vårt beslut att starta dagen tidigt.

Tar du den tidiga båten över sjön Königsee får du en trumpetfanfar som underhållning.
Färgerna på denna alpsjö är smått overkliga. Vi stannar flera gånger bara för att bara ta in dess skönhet.
Tadaa! En utmanande avstickare från Obersee är det höga vattenfallet Rötbachfall.

Örnnästet efter stängningsdags

På kvällen tar vi sikte mot Hitlers örnnäste, som faktiskt syns från vårt hotell. Vägen dit är avstängd efter sjutiden på kvällen då specialbussarna fyllda av turister slutat gå. Den här gången tar vi elcyklar upp och höjdmetrarna märks inte av. De mörka, långa tunnlarna blir istället utmaningen. Väl framme leder en liten stig oss upp från bussparkeringen och väl uppe möts vi av dramatiska, karga kalkstensberg, en magisk solnedgång och total stillhet. Utan turister. Bara en och annan korp. Det avslutar en resa vi kommer minnas länge. Utmaningarna, de vackra vyerna, hotellet och träningen.

Vi ställer cyklarna vid busshållplatsen en bit från Örnnästet. Härifrån går en stig som leder upp till platsen även efter stängningsdags.
Örnnästet i solnedgång. Utan turister. Bara tystnaden och en dramatisk natur som sällskap.

Foto: Lina Skandevall

UPP
Translate »