Annons från Anantara

Anantara Al Jabal Al Akhdar i Oman

Beläget 2000 meter över havet, där en svepande klippavsats blickar ut över en stor ravin, utgör Anantara Al Jabal Al Akhdar-resorten ett undangömt andningshål för de djärva och sparsmakade. Här närmast svävar gästerna över ett sanslöst landskap av sträv skönhet medan de upptäcker en förfinad skattkammare av autentiska upplevelser och försjunker i destinationens rika arv. Som Mellanösterns och en av världens allra finaste resorter utgör Anantara Al Jabal Al Akhdar en lyxig bas för det vidare utforskandet av ett extraordinärt hörn av Oman.

Tidigare omöjligt att nå, tornar Al Jabal Al Akhdar (arabiska för “Det Gröna Berget”) upp sig som ett massiv på sultanatet Omans vidsträckta Saiq-platå. Dramatiska toppar kringgärdar platsen. Prins Charles och prinsessan Diana av Wales besökte de hisnande höjderna och vackra vyerna här i november 1986. Dagens ankomstupplevelse bjuder gästen på en äventyrlig resa – två timmar från Muscats flygplats eller fyra och en halv från Dubai – förbi dadelplantager, uttorkade flodbäddar (kallade wadis) och historiska fort. Fortens arkitektur återspeglas i resortens linjer där gästerna bor i värnliknande strukturer inspirerade av de imponerande inhemska fästningarna och förstärkta av sofistikerade samtida interiörer.

Totalt 115 lyxiga rum och villor erbjuder vyer över endera den dramatiska ravinen eller de vilsamma trädgårdarna. Varje boende har sin egen lyxigt inhemska karaktär med allt från specialbeställda omanska möblemang till badprodukter från Amouage, där regionens egna dofter återskapats. Resortens 82 Premier och Deluxe-rum erbjuder rymliga sovrum, bland de största i landet, samtliga med hisnande utsikt mot ravinen. Därtill kommer spa-liknande badrum, hållbart uthuggna ur lokala bergarter och kompletta med en regndusch och ett separat bad längs med en balkong. De 33 villorna skänker gästerna en intim fristad, samtliga med personlig värdservice och en egen infinitypool, endera med utsikt över klipporna eller undangömd i en exotisk trädgård. Som gäst väljer man ett eller två sovrum, eller så bestämmer man sig för den exklusiva Royal Mountain Villa med tre sovrum. Varje villa har marknadens bästa interaktiva LED-IPTV och spatiösa vardagsrum, något som bidrar till känslan av sublim lyx.

Den helt otroliga Royal Mountain Villan.

Med ett utbud av fem restauranger och barer bjuds gästerna möjligheter att utmana sina sinnen med upplevelser från arabisk fine-dining från grillen och Medelhavskök vid poolkanten till en heldagsöppen internationell restaurang med klassisk meny och en takterrassbaserad shishabar där det behagliga klimatet tillåter utomhusservering året runt.

Dekoren i baren är sofistikerad och här finns alltid något att vila ögonen på med man smuttar på drinken.

Andra höjdpunkter på resorten är bland annat en infinitypool byggd ut över klippkanten, ett fashionabelt fitness-centrum, tennisbana och det världskända Anantara Spa. Här erbjuds en essens av Arabien då spat välkomnar gäster med urgamla hammam-sedvänjor, fem behandlingssviter, privata avslappningsytor och åtskilda inomhuspooler för könen. En separat barn- och tonårsklubb bjuder på lustfyllda aktiviteter medan en överdådig balsal och väl tilltagna konferenssalar förser resorten med ett antal slående utrymmen för olika event eller kanske ett bröllop “på världens tak”.

Ett besök på Anantara Spa är en lisa för själen.

Omringat av majestätiska berg och med svala temperaturer året runt erbjuder Anantara Al Jabal Al Akhdar-resorten resenärer autentiska upplevelser och ger möjligheter att utforska lokalkulturen med sin historia och sitt landskap. Vandra genom dalar sprängfyllda med dadelodlingar och fruktträdgårdar med granatäpplen, diskutera priset på en silkesscarf i souken och vandra genom rosenträdgårdar där blomdoften vilar tung. Stig upp tidigt för att hälsa soluppgången uppe på en bergstopp, beundra den hänförande stjärnhimlen, beledsagad av en astrologilektion, eller, för den aktive, prova på att klättra nerför ett berg – eller uppför det. Testa bågskytte och mountainbiketurer. De som föredrar att försjunka i Omans fängslande traditioner kan besöka bergssidornas urgamla byar och traktens minnesmärken eller prova på matlagningslektioner i det omanska köket, en del av Anantaras egna Spice Spoon-utbud.

Utsikten från resorten är enastående vacker.

INDIGENOUS DESIGN

Resortens design är imponerande.

Urgröpt ur det barska bergslandskapet är Anantara Al Jabal Al Akhdar-resorten en unikt lockande plats, invallad mellan enbuskar, rosor och vittrade, tidlösa klippor. Med inspiration från omgivande gamla fort, lertegelbyar och slott gör designen en bugning åt bergslandskapet med sina vyer över ravinen och med Hajarbergen som dramatisk bakgrund.

Med en design av den prisbelönte fransk-marockanske arkitekten Lotfi Sidirahal från Atelier Pod, med rykte om sig att kunna skapa harmoni mellan arkitektur, interiör och landskap, speglar resorten en kulturellt rik bakgrund med stor diversitet och mångfald. Innan designen togs fram tillbringade Lotfi Sidirahal och hans team avsevärd tid med att utforska det omgivande landskapet och träffa bergsborna där. Man besökte också övergivna byar för att fördjupa sig i kulturen och tillförsäkra att resorten skulle bli en sann representant för områdets fängslande charm.

Från de lantliga byarnas utformning har inspiration hämtats för att skapa ett rofyllt landskap av doftande rosor, inhemska fruktträd, frodigt gröna terrasseringar och al falaj-vattenkonst, speglande Omans traditionella system av bevattningskanaler. Med traditionell byggnadsteknik och lokala material, inklusive sten från de omgivande bergen, har resorten formats till en lockande blandning av omansk historia och kultur och nutida stil. Sandstrukna fasader med jordnyanser flyter motståndslöst in i bergslandskapet med signaturelement som fortliknande portar tillverkade i solitt trä, mjukt formade valvgångar och dekorativa galler, alltsammans bildande en unik miljö som respektfullt möter sina omgivningar och förstärker de magnifika vyerna.

I samma ögonblick som resortens gäster kliver in genom den imponerande entrén omsluts de av en air av sofistikerad ro. Känslan av att ha ankommit målet stärks av en välkomstceremoni där den friska bergsluften fylls av det melodiska ljudet av omansk folkmusik. Under promenaden över den centrala borggården får gästerna sin första glimt av den magnifika utsikten över trädgårdarna och den dramatiska ravinen. En centralt placerad stor eldstad hjälper till att forma borggården till resortens hjärta. De fem restaurangerna och barerna ger ytterligare uttryck för resortens superba design, med signaturrestaurangen, Al Qalaa, inrymd i ett fristående torn som hämtat inspiration från den ikoniska arkitekturen i Khasabslottet i Musandam, norra Oman. Andra unika designinslag inrymmer spat med sina falaj-inspirerade vattenvägar som fridsamt gurglande vindlar genom resorten och infinity-poolen som ligger utsträckt längs kanten mot ravinen.

Infinitypoolen har en storslagen utsikt över ravinen och de omgivande bergen.

Stenlagda gångar, kantade av buskage och rosor, visar vägen till resortens 115 rum och villor. Med en design avsedd att inkorporera autentisk lyx speglar de eleganta interiörerna den omgivande kulturen och utstrålar en minimalistisk stil indränkt med varma, rika färger uppblandade med inhemskt konsthantverk, arabiska lanternor och handgjord keramik. Lokala inslag från bergstrakterna såsom rosor, granatäpplen, fjärilar, enträd och marina fossil genomsyrar designvalen och återklingar i de val av dekor och konst som gjorts. De 82 Premier och Deluxe-rummen är positionerade så att de erbjuder utsikt över de gamla byar som klänger sig fast vid bergssidorna och tillåter gästerna att avnjuta vyn medan man tar ett bad eller slappnar av på sin balkong eller sträcker ut sig på den bekväma sängen. Samtidigt erbjuder de elva Cliff Pool-villorna och Royal Mountain-villan utsikt över de flodfåror som sedan urminnes tider banat sig väg genom bergssidorna mot dalen nedanför.

EXHILARATING MOUNTAIN EXPERIENCES

Resortens omgivning har en mängd utflyktsmål att utforska.

Lika spektakulärt som ödsligt beläget i Al Hajar-bergen bjuder Anantara Al Jabal Al Akhdar-resorten den nyfikne besökaren på en uppsjö av inspirerande upplevelser och låter honom eller henne sjunka ner i den rika kultur, historia och äventyrlighet som står att finna i ökenlandskapets karga skönhet.

Inbäddat bland höga berg och dramatiska kanjoner, strösslade med vilda fikon- och olivträd, ligger resortens sanna själ utomhus. Ett perfekt, svalt klimat, en välkommen skillnad gentemot Gulfregionens ofta överhettade temperaturer, skänker vandraren ett paradis av vindlande vägar genom ett landskap av låglänta buskage och vresiga eneträd, gamla ruiner, sömniga byar och dammiga flodbäddar. Med hjälp av en lokal guide kan besökaren upptäcka hemliga undervattenssjöar i undangömda grottor, beundra den exotiska floran och faunan eller låta blicken svepa nedför hisnande avgrunder medan adrenalinet rusar i kroppen. Under april och maj kan man bevittna damaskrosornas blomning och doft där de hänger ner längs bergssidorna i kaskader, Man kan också besöka ett destilleri och se hur man på inhemskt sätt extraherar rökt rosenvatten från de färgglada blombladen.

Med ett fängslande flertusenårigt arv har kulturintresserade möjligheten att besöka en mångfald av närliggande minnesmärken. Klättra upp till toppen av den urgamla staden Nizwa för att få ett fågelperspektiv på de krenelerade tak under vilka en gång ett center för handel och studiet av islam fanns. Ge dig i kast med det lokala levnadssättet genom att besöka en av de lokala soukerna, kända för fredagarnas boskapsauktioner, intrikat utsmyckade khanjar-dolkar och utsirade silversmycken. Häpna över den gamla världens ingenjörskonst i den övergivna byn Birkat Al-Mouz, ett UNESCO-världsarv som är känt för sitt al falaj-bevattningssystem, ett centralt inslag i den omanska historien som har låtit livet blomstra i en annars tröstlöst torr ökenmiljö.

För den äventyrligt sinnade kan det vara en god idé att utforska det labyrintiska gatunätet på mountainbike, att låta sig uppslukas av bergens under på en vandring, att klättra upp eller ner för en tvärbrant klippa eller kanske att prova på den urgamla bågskyttekonsten. Under erfarna bergsguiders ledning kan alla slags gäster stifta bekantskap med klipporna genom att färdas längs Via Ferrata, en stålkabel som löper längs klippstupet och erbjuder den perfekta möjligheten till fotografering. Dessutom kan spänningssökaren låta sig sänkas ner längs klippan från stålkabeln, en upplevelse för livet. Resortens höghöjdsläge ger också idealiska träningsmöjligheter för blivande såväl som fullfjädrade idrottsmän och -kvinnor. Här kan man finslipa uthållighet, snabbhet och allmän prestationsförmåga oavsett om man sysslar med cykling, fotboll eller rugby.

För den äventyrlige besökaren erbjuder resorten en mängd aktiviteter som bl.a. bergsklättring.

Även novisen kan skapa mästerverk på en workshop om målning, eftersom landskapet är en oemotståndlig musa. Eller så kan man försöka fånga vyerna på foto efter att ha tagit fotografilektioner på resorten. Fjärilsskådning är en annan sysselsättning man kan ägna sig åt med hjälp av gurus som upplyser om de olika arterna.

Inne på själva resorten finns ett stort utbud av skräddarsydda arrangemang, inklusive bergstoppsyoga i soluppgången. stjärnskådning under den exotiska natthimlen och klassiska filmer under stjärnorna, inklusive gourmetpopcorn. En flammande brasa på borggården adderar extra atmosfär till den redan häpnadsväckande scenen då unika konstverk varje fredag saluförs av lokala konstnärer och hantverkare.

HOLISTIC HARMONY

Med sikte på de yngsta resenärerna erbjuder en speciell barn- och tonåringsklubb en uppsjö av engagerande och lärorika aktiviteter såsom hantverksframställning, målning, naturhajker, fossilutforskning och historieberättande, såväl som en interaktiv skattkarta som ger de unga möjligheten att upptäcka resortens underverk under en av de anställdas vakternas vaksamma öga.

Med rötterna i det vackra kungadömet Thailand härstammar essensen i Anantaras wellnessfilosofi från urtida sanskritkällor. På Anantara Al Jabal Al Akhdar-resorten går den här filosofin hand i hand med Mellanösterns rika kulturella traditioner, något som andas en känsla av välmående. Inkorporerande Balance, Anantaras innovativa wellnesskoncept, erbjuder resorten total flexibilitet genom ett rikt utbud av hälso-, välmående- och healingelement, tillsammans med friheten att koppla av och njuta av det lyxiga spat. Gäster inbjuds att boka privata konsultationer och behandlingar med ett expertteam, att ta kurser i hälsosam matlagning och att införa juiceframställning i sin diet, medan ingen ursäkt erbjuds för att avvara Anantaras gymservice.

Det majestätiska Anantara Spa erbjuder holistisk terapi, där helande beröring kombineras med rena botaniska ingredienser för att återskapa vitalitet, balans och själsliga förmågor. Besökarna omges av en lugnande känsla av frid medan de slappnar av under en erfaren terapeuts händer i en av de fem vackra sviter som tillhandahålles. Sedan är det dags för avslappning i inomhuspoolen eller ett jacuzzi, alternativt i ett av de könsåtskilda badutrymmena. Man kan också välja att ta sig till utomhusavdelningen som även den erbjuder ytor med en hög grad av avskildhet. En skala av olika läkande massager, stimulerande scrubs, grundliga ansiktsbehandlingar och uppbyggande inpackningar utgår från inhemska produkter, skördade från granatäppelträd, rosenterrasser och rökelseplantager – alltsammans framtaget för att skämma bort och föryngra. Bland de lokalt förankrade behandlingarna märks till exempel “Revitalising Pomegranate Journey”, där närande och återuppbyggande element från granatäpplen blandas med salt i en bodyscrub och massage som byggs på med en fotbehandling med mjölk och orientaliska kryddor.

Gästerna kan bege sig ut på en resa mot inre frid genom att ta del av det traditionella hammam som finns att tillgå. Förstärkt av sitt lyxiga läge ger erfarenheten de besökande en känsla av uppfriskning och förnyelse, precis som det har gjort sedan urminnes tider. En tradition som har utvecklats under årtusenden är en upplyftande saltskrubbning som kan avnjutas inför en renande kroppsinpackning och olivtvålsbehandling, allt omgivet av uppvärmd marmor.

Ett fitness-center och en tennisbana hjälper gästerna att hålla sig i form och uppnå personliga mål även om de är på semester. Bland den högklassiga utrustningen finns bland annat en så kallad Freedom Climber i det enda exemplaret utanför USA. Dess revolutionerande roterande vägg skapar en realistisk klätterupplevelse i en säker och marknära miljö. Därutöver finns ett antal gruppövningar man kan delta i, såsom aerobics, bootcamp och vattenaerobics för att hjälpa till att forma och stärka kroppen, inte minst om aktiviteterna kombineras med holistiska övningar som berstoppsyoga för att stressa av kropp och själ.

Att börja morgonen med yoga vid Dianas Point stärker dig för resten av dagen.

Inspirerande, skräddarsydda aktiviteter som vandringar, bergstoppscykling och löpning i branta backar, en extrem form av höghöjdsträning, gör det mesta av landskapet. Behagliga temperaturer och hög syrehalt erbjuder bra förutsättningar för övningarna.

Om man vill ta ett steg längre i sin strävan efter välmående så kan man anmäla sig till Anantaras Balance Wellnes Program, som innehåller en- eller tredagars utflykter till bergen med yoga, balinesisk massage, wellnesskök och kurser i hälsosam matlagning. Upplevelsen ger gästen en känsla av berikande, med ny kunskap och praktisk erfarenhet av att införliva en hälsosammare balans i sina dagliga rutiner vid hemkomsten. Färska juicer, fulla av naturlig godhet och kraft finns att tillgå vid sidan av wellnessköket och erbjuder läcker och hälsosam näring. De specialutformade matlagningskurserna använder sig av lokala råvaror och tekniker som ger gästen en möjlighet att foga nyttigare matvanor till de egna kökskunskaperna.

I de specialutformade matlagningskurserna använder man sig av lokala råvaror och smakupplevelsen är total.

GASTRONOMIC JOURNEYS

Alla kulinariska önskemål tillgodoses på Anantara Al Jabal Al Akhdar-resorten där fem restauranger och barer i stilfull miljö erbjuder ett engagemang för att uppnå mycket höga höjder av service och autentiska smakupplevelser. Gäster inbjuds att prova på shisha-vattenpiporna på takterrassens bar tillsammans med tapas, att avnjuta fine dining på den arabiska grillen i det centralt placerade fästningstornet och att provsmaka det italienska köket ihop med hisnande utsikter över kanjonen.

Al Maisan, också känd som “Den Stigande Stjärnan”, ligger upphöjd över den centrala borggården med en elegant inomhusservering och en utomhusterrass som ger oöverträffade möjligheter att ta in vyerna över den gigantiska ravin som ligger under resorten. För att bemöta gästernas kulinariska krav från frukost till middag visar de skickligaste av kockar upp sina färdigheter och sin stil vid de öppna matlagningsstationer där smaker och aromer från världens alla hörn, inte minst från Sydostasien, fyller atmosfären. Här kan man resa jorden runt på en tallrik, från traditionellt arabiskt kök, över kontemporär thailändsk mat och färsk sushi till eldiga indiska rätter, allt ackompanjerat av ett utbud av färskbakat bröd, desserter och kakor.

I resortens hjärta ligger Al Qalaa, eller “Fortet”, med inlånade arkitekturelement från Khasabslottet i norra Omans Musandam och en flott matsal med distinkta omanska detaljer, nedtonade av en samling lanternors mjuka ljus. Bakgrunden utgörs av sceniska bergsvyer och i köket tillagas tidlösa omanska rätter med hjälp av råvaror från havet utanför Oman och dess fält och odlingar, allt för att fånga den sanna omanska essensen.

Bella Vista, “vacker utsikt”, gör skäl för sitt namn med panoramautsikter tvärs över ravinen. Det handlar om en av världens främsta och mest inspirerande poolsiderestauranger. Medan poolens lugna yta reflekterar skyn som välver sig över Oman kan gästerna vila sina ögon på horisontens bergslinje medan de njuter av ett kök med inspiration från Rom. Här används högklassiga, årstidsbestämda ingredienser, fyllda med stora smaker. Under dagarna råder här en avslappnad stämning och man kan prova på fräscha sallader och lätta rätter medan man tar det lugnt invid poolen. När natten faller är det här det perfekta stället för att beundra den fantastiska solnedgången innan man övergår till mera eleganta nöjen.

Vill man bara ha något lätt så kan man välja den charmiga borggårdsrestaurangen, Al Baha. Med en vy över resorten är det avslappnade kaféet och delin den perfekta platsen för att mötas över endera engelskt eller arabiskt te eller kanske avnjuta en nybakad kaka tillsammans med något av de många specialteerna. När solen går ner kan gästerna samlas runt eldstaden här medan man tar in den hypnotiserande stämningen.

För att ta del av Omans gamla tradition av gästfrihet kan man besöka Al Burj, arabiska för “Tornet”. Shisha-baren på takterrassen, Al Shourfa, lockar med traditionella vattenpipor och fina cigarrer under stjärnhimlen medan själva tornrestaurangen erbjuder ett urval av lätta tapas och ett urval av exotiska cocktails och fina viner i en marockansk-inspirerad miljö komplett med skimrande lanternor och färgrika accenter.

Den ultimata gastronomiska upplevelsen, Anantaras “Dining by Design”, ger gästerna möjligheten att dinera vid den spektakulära kanten ner mot ravinstupet. Platsen benämns “Dianas Point” efter Diana, prinsessa av Wales, som besökte just den här lilla biten av resorten i november 1986. Här kan man avnjuta en ojämförbar privat middag i skenet av levande ljus, tillredd av en egen kökschef och med servering av en egen butler medan man låter sig uppslukas av ljuden från den stora vildmarken.

Ytterligare ett av Anantaras signaturkoncept, “Spice Spoons”-upplevelsen, ger gästerna chansen att upptäcka den mångfald av färska produkter som finns tilllgänglig på bergen, genom att följa med en kock till resortens egna köksträdgård innan man leds in i det thailändska och omanska kökets värld av hemligheter med hjälp av en interaktiv matlagningskurs. Vid hemresan förses man sedan med ett certifikat och recept som möjliggör att återskapa sina favoriträtter i hemmet.

DEDICATED GURUS

Med rykte om sig att kunna erbjuda de allra högsta nivåer av service såväl som att hålla i nycklarna till inhemska upplevelser på varje hotell och resort utgör Anantaras “gurus” en integrerad del av reseupplevelsen. Oavsett om det handlar om att bidra med insikter om det lokala livet och den rådande kulturen eller om att tillförsäkra gästerna en god natts sömn eller om att lyfta deras kulinariska upplevelser, finns Anantara Al Jabal Al Akhdar-resortens välutbildade och erfarna gurus till hands vid varje tillfälle, redo att bidra med kunskap, passion och elegans.

Sömngurun tar betydelsen av en god natts sömn till en helt ny nivå, och den upplevelsen tillhandahålls för att ge gästerna möjligheten att vakna upp utvilade och stärkta varje ny dag. Rumsritualen börjar med ett dopp i det luxuösa badet med ett vatten berikat med lugnande oljor. Levande ljus beledsagar upplevelsen som avslutas med en avslappnande massage. Ett urval av tre Drömmar, Omanidrömmen, Örtdrömmen och Chokladdrömmen, bestående av en mildrande dryck och en hemmagjord godsak serveras under lugn musik innan det är dags att äntra drömmarnas värld i en lyxig säng med sängkläder av  tätvävd egyptisk bomull, utstrålande en gudomlig doft av lavendel.

Den som vill utforska det omgivande landskapet kan arrangera en privat utflykt med en Bergsguru från resorten.  Uppvuxen i de närliggande bergsbyarna har en sådan guru en oöverträffad kunskap om området och kan ge gästen en autentisk upplevelse av det lokala livet, precis som han kan förmedla innebörden av den omgivande kulturen, historien och landskapet.

En viktig del av Anantara-upplevelsen är osannolika kvällar av fine dining och extraordinära viner. Då kan man använda sig av en Vinguru för att upptäcka och utforska vinernas underbara värld. Våra vingurus, ett team av sommelierer i världsklass, reser jordklotet runt och besöker olika vingårdar för att leta upplevelser och vidareutbildning på gräsrotsnivå. Deras omsorg om detaljer förhöjer gästernas upplevelse, alltifrån när det gäller att kombinera rätt vin med rätt glas till att få fram den fulla boqueten hos ett vin, att provsmaka på rätt sätt och att lära sig att kombinera viner med mat. Därtill kan en Saltguru avslöja hemligheten bakom hur man bäst smaksätter mat med olika salter från runtomkring jordklotet, allt till kockars och matgästers fromma. Oavsett om saltet är rosa, grått, rökt eller kryddat skänker Saltguruns insikter en helt ny mening åt frasen “Skicka saltet!”.

Ingen önskan är för oansenlig eller ouppnåelig och det spelar ingen roll vad klockan visar för tid, Anantaras gurus är alltid lika villiga, kunniga och beredda att hjälpa till och erbjuder skräddarsydda och personliga tjänster som efterlämnar bestående minnen.

För mer information: https://www.anantara.com/en/jabal-akhdar

UPP
Translate »