ASIEN

ANANTARA AL JABAL AL AKHDAR RESORT

Det första som slår mig när jag anländer till Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort är den imponerade innergården. Det känns som att befinna sig i ett mindre palats. Då har jag ännu ingen aning om vad som väntar mig.

Innergården på Anantara Al Jabal Al Akhdari skymning.

Sakta promenerar jag genom resortens område, omgiven av tusentals olika blommor och växter som doftar gudomligt. Plötsligt ser jag en helt förtrollande utsikt framför mig. Den är så vacker att jag undrar hur naturen kan skapa något så fulländat. Platsen heter Dianas Point och har fått sitt namn efter den avlidna prinsessan Diana. Det var hit som prinsessan Diana och prins Charles under mitten av 1980-talet tog sin tillflykt när de önskade vara själva och campade; nåväl, kanske var det mer glamping. Det sägs att prinsessan ägnade dagarna åt att läsa böcker och under tiden ägnade prinsen sig åt att måla av landskapet. Jag förstår honom, för utsikten tar andan ur mig.

Utsikten från Dianas Point är så vacker.

En matupplevelse för gourmander

Lunchen intar jag med fördel på den italienska restaurangen Bella Vista. Restaurangen kan stoltsera med utmärkelser som bästa italienska restaurangen i Oman och årets restaurang i den 15:e utgåvan av Oman restaurant Awards. Det är inte bara utsikten över Dianas Point som ligger bakom utmärkelserna, maten och servicen är oklanderlig.

Dinerar gör jag med glädje i restaurangen Al Qalaa där den framstående köksmästaren Gaspare Greco leder köket. När servitören frågar vad jag önskar ha till middag säger jag bara – överraska mig. Och nog blir jag överraskad, för den ena gudomliga rätten efter den andra kommer in. Det är kalla och varma meze som följs av en helt magisk rätt med grillade skaldjur. Omansk hummer, scampi och mycket mer med så otroligt mycket smak från lokala kryddor samt såser som jag tror att våra främsta kockar i Sverige gärna hade bett om att få recepten på.

Restaurangen Al Qalaa där den framstående köksmästaren Gaspare Greco huserar i köket.

Aktiv eller ej aktiv – du väljer

På Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort kan du välja att vara så aktiv eller ”oaktiv” du själv önskar. Är du aktiv rekommenderas att du inleder dagen med yoga i soluppgången följt av bergsklättring bortom Dianas Point.

Yoga vid Dianas Point är ett mycket bra sätt att börja dagen.

Många andra aktiviteter erbjuds också, som vandring eller mountainbiking med guide, eller varför inte en matlagningskurs i det omanska köket. Känner du mer för en avkopplande dag föreslår jag att du inleder dagen i spat där det finns en mängd behandlingar att välja mellan, för att sedan koppla av vid poolen. Kanske tar du en promenad på resortens domäner och så bara njuter du av din egentid och din privata stund.

Bergsklättring erbjuds för den som är lagd åt det äventyrliga hållet.

Privat eller ej – du väljer

Villa nummer 1, eller som den också kallas ”Royal Mountain Villa”, är något i särklass. Denna ytterst privata villa är den största sviten i Oman som en icke kunglighet kan hyra.

Villa no.1 i skymningen.

Här finns ett privat garage där du smidigt ankommer i en privat bil med tonade rutor för att sedan eskorteras direkt in till villan med sina tre sovrum och den mest fantastiska utsikt jag tror Oman har att erbjuda. Önskar du ta med dig egen personal så har dessa självklart en köksingång så att de inte stör under er middag eller vid ert cocktailparty.

Loungen i Villa no.1 inbjuder till samtal och cocktailmingel.

Samtliga fönsterrutor i villan har skottsäkert glas för att de som hyr villan ska känna sig säkra. Att ”the master bathroom” med dess utsikt blivit rankat som ett av världens femtio vackraste badrum i ansedda National Geographic Traveler år 2017 är förståeligt.

Jag får berättat för mig att den ursprungliga designen för badrummets utsikt måste ändras. Från början var enbart ett glasparti tänkt att skilja badrummet från utsikten mot bergen, men med tanke på gästernas privata sfär och att de oftast har fotografer som följer dem fick man tänka om.

Utsikten vid infinitypoolen när solen går upp är hänförande.

Det är synd om man, även om man är en kunglighet eller en känd person, inte kan få avnjuta den fullständigt förtrollande utsikt som erbjuds från ”Royal Mountain Villa”. Men det är inte bara just där utsikten tar andan ur mig, hela resortens utsikt är sanslös. Det är för övrigt inte bara jag som blivit förälskad i den Gröna Dalen som Jabal Akhdar betyder på arabiska, utan även en annan mycket högt uppsatt person i ett grannland till Oman. Personen ifråga blev så imponerad av utsikten han såg från Anantara Al Jabal Al Akhdar Resort att han beslöt sig för att bygga sig ett eget ”litet” hus i den Gröna Dalen. Vem denne man är låter jag vara osagt, hans ”lilla” hus byggs fortfarande.

Utsikten har inte bara gjort mig berörd utan många andra såsom kungligheter från hela världen.

För mer information: https://www.anantara.com/en/jabal-akhdar

Foto: Susanne Nilsson samt press

UPP
Translate »