SPA OCH SKÖNHET

ANRIKA SALONGEN QUEEN STREET BARBERS

Londonfödda Paul Wright är den elegante, moderne barberaren med passion för sitt skrå såsom få. Efter över 30 år i yrket har han nu installerat sig i Stockholm och Centralbadets anrika salong Queen Street Barbers från 1904 – där han tänker leverera ”essensen av en gentleman’s barber”.

Paul Wright är arbetargrabben från London som började som lärling hos sin lokala barberare redan som 16-åring. Så småningom tog han över det välrenommerade Peter & George Barber Shop och drev det framgångsrikt i många år. Det var en salong som hade öppet från tidig morgon, där anställda och kunder åt frukost tillsammans och där fönstertvättaren eller den lokala bagaren kom in och drack te och pratade bort en stund.
– ”Peter & George” var väldigt familjärt och det är så jag vill att det ska vara. Jag är social till min natur och tycker om att umgås med människor, gärna vitt skilda typer av karaktärer och personligheter. Och så vurmar jag för historia och historier, i alla former, och med det menar jag både arkitektur och det människor berättar. Mina kunder är som en spegel av samhället, allt från den yngre studenten, den medelålders piloten till den livserfarne pensionären, och jag får ta del av deras liv och situation. Det är oerhört lärorikt och intressant, säger han.

Efter att ha tillbringat de tio senaste åren på Cypern (hans hustru är svensk-cypriotiska), där han drev salong i en mindre by, har Paul Wright installerat sig i Stockholm, en stad han besökt många gånger och som nu blivit hans hem.
– Cypern var härligt, vem älskar inte solen? Samtidigt längtade jag efter utveckling och nya utmaningar. När jag såg salongen Queen Street Barbers på Centralbadet föll jag direkt, den hade allt och jag älskade hela atmosfären, säger han och putsar omsorgsfullt delar av den blänkande rödbruna mahognyinredningen.

Ja, Queen Street Barbers är verkligen essensen av en ”gentleman’s barber” och för den historiskt intresserade Paul Wright blev det ett stort plus i kanten när han tillträdde sin nya tjänst. Med dess vackra jugendstil i böljande former har Centralbadet i Stockholm varit en populär kurort i hela 115 år för stockholmare och turister som vill koppla av, bada bastu, simma och njuta av ett gediget utbud av ansikts- och kroppsbehandlingar. En oas, belägen bara några meter från storstadspulsen på Drottninggatan, där interiör och exteriör bevarats från starten 1904.

– Att komma hit är så mycket mer än bara ett besök hos frisören, det är en helhetsupplevelse. Man blir ompysslad och är en del av gemenskapen i majestätiska lokaler som andas vintage. Sedan är jag petig, saker och ting får ta den tid som behövs. Det händer även, haha, alltför ofta, att jag ber kundens sällskap att sätta sig i stolen och så fixar jag till hans frisyr också – gratis. Jag vill att folk ska se snygga ut i håret och gör allt från det klassiska till det moderna med en personlig touche.

Queen Street Barbers finns i det anrika Centralbadet i Stockholm

Är det tufft att arbeta ståendes hela dagarna?

– Jag bröt ryggen för 20 år sedan i en motorcykelolycka och det var en riktig prövning. Efter det var jag tvungen att öva upp och stärka min fysik på ett annat sätt än tidigare vilket i sig medförde att jag hittade en gynnsam balans, både mentalt och fysiskt, som jag dagligen har stor nytta av i mitt arbetsliv.

Vad skiljer mest mellan män och kvinnor och deras förhållande till sin frisör?
– Om vi generaliserar kan man nog säga att kvinnor i större utsträckning går till olika frisörer, medan män ofta stannar hos samme barberare livet ut. Och deras söner går också dit, och sonsöner. Jag gick till min pappas barberare ända tills dess jag själv började med yrket som 16-åring.

Finns det någon typ av hår som är omöjligt att göra något åt?

– Nej, för mitt jobb är att göra det omöjliga möjligt. Men om en kund kommer in med en bild på Brad Pitt och säger ”jag vill se ut som honom” och jag ser att det inte kommer fungera så måste jag vara ärlig. Då föreslår jag istället ett passande alternativ som kunden känner sig nöjd och bekväm med. Jag är i grund och botten en street barber – vi måste vara lyhörda, ha öga för detaljer och en stor dos passion.

Fakta:

Namn: Paul Wright.
Familj: Hustru och fyra barn.
Ålder: 49 år.
Bor: Stockholm.
Yrke: Barberare.
Arbetar på: Salongen Queen Street Barbers på Centralbadet i Stockholm.
Kändisar jag klippt: Författaren Nick Hornby, rapparna Wiley och A.M. Sniper, den tidigare Arsenalspelaren Emmanuel Frimpong.
Lyssnar på: Reggae, RnB, hiphop och country.
Förebilder: Mina mentorer Peter och George Nicola, som lärt mig vad det innebär att vara en riktig barberare.
Favoriträtt: Mammas jamaicanska currykyckling med ris och ärtor.
Gör jag gärna i hemstaden London: Besöker Tate gallery och Naturhistoriska muséet.

Läs mer: queenstreetbarbers.se

FOTO: Mia Wibacke Bornberger

UPP
Translate »