ANTARKTIS

ANTARKTIS GÖR COMEBACK

Att resa är en stor del av vårt dagliga liv. Många drömmer sig bort till solvarma stränder och turkost vatten, medan andra vill se snöklädda bergstoppar och värmande alpstugor. Några av oss reser för att komma bort, medan andra reser för att uppleva.

(Hurtigruten erbjuder resenärer en historisk resa. Bild: Dominic Barrington)
Hurtigruten erbjuder resenärer en historisk resa. Bild: Dominic Barrington

De senaste åren har det blivit allt viktigare att resorna ska innehålla upplevelser, och inte bara njutning. I och med detta har de äventyrliga resorna blivit mer och mer populära. Man vill lämna de trygga charterdestinationerna och se någonting annat, något som ligger långt bort och som tänder den äventyrliga och upptäcktsresande gnistan. Det är nu dags för Antarktis att komma tillbaka i resedagböckerna!

Upptäcktsresarna kom från hela världen

Antarktis var från början en plats som bara omnämndes i sagoböcker och vissa tvivlade till och med på dess existens. Men år 1772 passerade australiensaren James Cook polcirkeln och drygt 50 år senare påstod kaptenerna William Smith och James Bransfield att de hade skymtat landet på sina resor. Efter det började tävlingen om att få utforska det nya landet. Britter, skandinaver, fransmän, amerikaner och många fler reste mot de olika delarna och öarna runt Antarktis, både med syftet att utforska och för att söka efter fiske- och jaktvatten.

Flera expeditioner nådde inte fram och många män omkom i jakten på framgång, men några lyckades, däribland den svenske geologen Otto Nordenskjöld. I den stora jakten på att bli först att upptäcka de olika delarna pågick länge en tävling mellan engelsmannen Robert Falcon Scott och norrmannen Roald Amundsen. Efter flera försök fick Scott se sig besegrad av Amundsen, som med sina mannar satte ned den norska flaggan på Sydpolen den 14 december 1911, 35 dagar före Scott. Det är i dagarna 100 år sedan kampen om att upptäcka Antarktis avslutades, och med det vad som kom att kallas den heroiska eran. För att lyfta fram Antarktis historia har Hurtigruten skapat en tidslinje som visar hur den avlägsna platsen upptäcktes. Platsen lockar dagens resenärer lika mycket som äventyrare gjordes för cirka 200 år sedan och turismen ökar.

Viktigt att skydda naturen

Det är inte bara Antarktis spännande, och ibland rysliga, historia som lockar dagens turister. Antarktis gömmer på en underskön och rymdliknande natur. År 1911 stötte den australiensiske geologen Griffith Taylor på ett märkligt fenomen. I dalen Taylor Valley hade isen färgats blodröd och i brist på andra förklaringar trodde man att det var röda alger som växte och levde där. Men för bara något år sedan upptäckte forskare att det är underjordiskt saltvatten som sipprar fram från långt under isen. Detta har inte bara lett till att man bättre förstår Antarktis, det har även gett bättre förståelse om vår grannplanet Mars. Kanske kan planetens röda färg ha uppstått på samma sätt som den röda isen?

I och med att intresset för Antarktis har man bestämt att man måste skydda de kringliggande haven och naturen från exploatering. Efter flera års arbete skyddas nu Rosshavet från allt fiske och all jakt på djur som sälar och valar. Det är världens största marina reservat och sträcker sig över 1,5 miljoner kvadratkilometer.

(Flera pingvinarter i Rosshavet skyddas nu från jakt.)
Flera pingvinarter i Rosshavet skyddas nu från jakt.

Oändliga möjligheter

Den som vill resa till Antarktis har flera möjligheter att välja mellan. De enklaste färdsätten att sig fram på är med längdskidor eller skoter, eller helt enkelt att vandra med guide. I området runt Rosshavet finns ett unikt djurliv med över 10 000 arter av fiskar, fåglar och andra biologiska organismer och det är även där man kan se kejsarpingvinerna. Flera av de tidigaste forskningsstationerna har blivit museum och intill Observation Hill, vid stationen McMurdo Station, kan man se korset som restes till minne av Robert Falcon Scott och hans grupp.

UPP
Translate »