MAT OCH DRYCK

ÄR DU TRENDIG? DÅ VÄLJER DU VEGETARISKT!

Allt fler väljer vegetariskt på menyn. Det är gott, nyttigt och bra för miljön.

Foto: Shutterstock

Vegetariskt är en av de starkaste trenderna inom mat just nu – och den ser ut att vara här för att stanna. Men hur ska vegetarisk mat egentligen kombineras med vin? Kocken Jonas Lagerström, som är medlem i Svenska Kocklandslaget och driver restaurang Yolo, tagit fram flera råd och tips på uppdrag av The Wine Company.

Den ökande efterfrågan på ekologiska viner har inneburit att sortimentet breddas. – Vi får allt fler frågor från våra kunder om vilka viner som passar till vegetariskt och önskemål om ekologiska viner, berättar Linda Sorby, marknadschef på The Wine Company som har låtit Jonas Lagerström ta fram recept som passar till vegetariska rätter.

Svenskar är osäkra på vad de ska välja

– Att välja mat efter säsong är mitt bästa tips inte bara när du vill laga smakmässigt överlägsen mat, utan också ur hållbarhetssynpunkt vilket är prioritet för mig när jag lagar mat och tar fram nya rätter. Just nu är det säsong för jordärtskocka eller savoykål som man kan göra många enkla och smakmässigt spännande rätter med, säger Jonas Lagerström.

Det finns många felaktiga uppfattningar om mat och vin, exempelvis att röda viner endast bör drickas till rött kött. Egentligen har det inte så stor betydelse om du serverar rött eller vitt vin utan det man bör tänka på är vilka smaker i maten som styr – sött, salt, surt eller beskt och om det är en lätt eller tyngre maträtt.

– Är det mycket smaker i maten, som till exempel i mustiga grytor på linser eller i en vegetarisk lasagne med aubergine och lagrad ost, kompletteras måltiden bäst med ett fylligt och smakrikt vin. Är maten av en lättare karaktär med rundare smaker, som en sparrisrisotto med fräsch syra, fungerar det bäst att kombinera med ett något lättsammare vin, säger Linda Sorby.

Här hittar du Jonas Lagerströms recept och vinförslag:

Broccoli på flera sätt
Ljummen sallad med rostad pumpa och havtorn

UPP
Translate »