EUROPA

ARDBEG WHISKYDESTILLERI – DET BÄSTA I VÄRLDEN?

ARDBEG WHISKYDESTILLERI – ”Unquestionably the greatest distillery on Earth”

Ardbeg Distillery (13)

Är Ardbeg världens odiskutabelt bästa whiskydestilleri? Ja, åtminstone om man ska tro författaren, tillika whiskygurun Kim Murray som skriver det i sin bland whiskyälskare enormt begärliga ”Jim Murray’s Whisky Bible”.

Att whisky från Ardbeg är omåttlig populär i Skandinavien intygar Ardbegs mycket sympatiska destillerichef Mickey Heads under vårt besök på ön Islay, som ligger ute i havsgapet på Skottlands västkust. Ön är med sina endast 3500 invånare och åtta whiskydestillerier en spännande destination för whiskykonnässörer. Dessa vallfärdar varje år till ön för att lära sig mer om de ädla droppar som tillverkas av vatten, malt och jäst. Samt en massa kärlek. I år är det trettioandra gången som Islay arrangerar The Islay Festival of Music and Malt, en kombination av kultur- och whiskyfestival där whiskyprovningar på de olika destillerierna är en av huvudattraktionerna.

ARDBEGS SPÄNNANDE HISTORIA

Ardbeg Distillery (32)

Ardbeg firade i fjol 200 år, så det är inte direkt någon nykomling vi talar om. Redan under 1840-talet annonserade Ardbeg på Times Square in New York, något som får anses vara värt beröm. År 1815 skaffade sig John McDougall sig licens för att tillverka whisky på Islay. Namnet Ardbeg kommer från udden där destilleriet står än idag. Det tog bara ett par årtionden innan Ardbeg hade blivit huvudnäringen på den lilla ön. En populär och uppskattad arbetsplats med arbetare som efter arbetsdagens slut samlades i hamnen för att sjunga och dansa till musik från säckpipor. Samt, förmodas det, tog ett par stänkare, eller ”drams” som skottarna själva säger.

Ardbeg Distillery (17)

I slutet av 1800-talet var Ardbeg det absolut mest profilerade destilleriet på Islay med en produktion på över en miljon liter whisky per år. Idag behöver man 3500 ton malt för att kunna förse marknaden med efterfrågad volym, och den som är snabb i huvudräkning kan själv räkna ut den totala produktionen om vi berättar att man för varje ton malt som används har som mål att få ut 450 liter färdig produkt.

Några av de mest populära produkterna som lämnar Islay till förmån för hugade entusiaster runt om i världen är Ardbeg Ten Years Old, Ardbeg Uigeadail och Ardbeg Corryvreckan, och man släpper regelbundet nya sorter i begränsad upplaga. Till dessa hör Ardbeg Supernova och Ardbeg 1965. Sedan 2008 har Ardbeg tagit emot över femtio guld- och dubbelguldmedaljer i viktiga whiskytävlingar runt om i hela världen. Antalet medaljer slår varenda konkurrent på fingrarna.

UIGEADAIL

Ardbeg Distillery (7)

Tillsammans med destillerichefen Mickey gör vi en vandring upp till Loch Uigeadail, den fjällsjö varifrån Ardbeg hämtar det vatten som deras whisky tillverkas av. Det tar ett par timmar att gå upp till sjön som är cirka 500 meter lång och 300 meter på bredden. Utsikten under vandringen är fantastisk med Nordatlanten som fond bakom landsbyn Port Ellen och resten av sydkusten. Härifrån ser man vid klart väder ända bort till Irland. Väl uppe äter vi mackor och dricker soppa vid sjön, och självklart får vi smaka whisky, i det här fallet Ardbeg Perpetuum Distillery Release. Namnet Uigeadail betyder ”mörk och mystisk” vilket kommer sig av att vattnet i sjön inte är helt klart utan har en svag, mörk nyans. Det känns både andäktigt och spännande att sitta vid den här källan som är upphov till det som till slut blir förnämlig whisky från Islay.

Ardbeg Distillery (6)

Efter vandringen, som sammanlagt tar över sju timmar, är vi både trötta och lite mörbultade. Det är brantare än vad det ser ut från destilleriet. Framför allt är undertecknad genomblöt om fötterna eftersom jag missat att ta med mig för ändamålet lämpliga kängor. I stället bestiger jag fjället i tennisskor – inte helt lämpligt. Men vad gör väl det när det efter en varm dusch och någon timmes återhämtning vankas whiskyprovning med Mickey som kunnig ledsagare, och sedan en helt sagolikt utsökt måltid i Chairman’s Study, ett chambre séparée som ligger i anslutning till Ardbegs besökscenters Old Kiln Café. I Chairman’s Study pryds väggarna av massor av årgångar och begränsade upplagor av Ardbegwhisky.

VATTEN ELLER INTE VATTEN?

Ardbeg Distillery (22)

Mickey talar varmt och kunnigt om sina skötebarn, och svarar generöst på den där frågan som jag har ställt till så många andra whiskyexperter: ska man eller ska man inte ha vatten eller is i whisky? För första gången får jag ett ordentligt svar!

—Självfallet ska var och en dricka sin whisky som han eller hon vill, svarar Mickey, men jag anser dock att en liten tesked vatten frigör fler aromer än om man inte gör det. Det får absolut inte vara för mycket vatten, då blir det vattnigt, men min personliga erfarenhet är att lite vatten gör whiskyn bättre. Vissa whiskysorter har en mycket hög alkoholhalt vilket gör att drycken kan upplevas som stickig och sträv. En endaste liten tesked vatten kan ändra på det.

Ardbeg Distillery (49)

Mickey Heads visade självklart runt oss i destilleriet.

Vi provar oss genom flera sorter och konstaterar att han har rätt. Prova gärna där hemma: ta fram din starkaste whisky och prova den utan vatten, gör sedan samma sak efter att du hällt i en tesked vatten – du kommer att uppleva en påtaglig skillnad både i smak och doft. Och apropå doft så lär Mickey oss att när man doftar på whisky, så ska man göra det ifrån glasmynningens topp. Då framträder dryckens karaktär på ett tydligare sätt jämfört med om man doftar från glasmynningens nedre del.

MIN FAVORIT: ARDBEG DARK COVE

IMG_3776

Nu har jag inte smakat mig genom hela Ardbegs sortiment, även om än det känns så efter två dagar på destilleriet, men jag måste ändå lyfta upp en av mina favoriter bland de jag provat. Ardbeg Dark Cove är en nyligen lanserad whisky i limiterad utgåva. Namnet Dark Cove hänvisar till den tid då whiskytillverkningen på Skottland skedde i hemlighet. Faten fraktades vidare över havet i skydd av mörkret. Ardbeg Dark Cove har nästan karaktären av en fin rom med toner av russin och kryddor som till exempel ingefära och peppar. Smaken är djup och fyllig vilket kommer från de mörka sherryfaten som den lagrats på. Den har inte kylfiltrerats och buteljeras vid 46.5 procent ABV (ABV=volymprocent).

ARDBEG SEAVIEW COTTAGE

IMG_3728

Ett sista tips till dig som blir sugen på att besöka Islay och Ardbeg: Mitt på destilleriområdet finns Seaview Cottage, ett helt fantastiskt hus i vilket jag bodde vid mitt besök. Seaview Cottage är en del av ett parhus och har hela tre en suite-sovrum plus ett separat badrum med badkar på markplan. På ovanvåningen finns det ett stort allrum med kamin samt ett fullt utrustat kök och en enorm terrass med utsikt över havet. Det är som ett lyxhotell med alla tänkbara faciliteter. Att hyra hela Seaview Cottage kostar endast 220 GBP per natt, och med tanke på att hela sex personer kan bo här, så blir kostnaden försumbart liten per person och natt. Enda kravet är att man bokar in sig på minst två nätter. Så är du på väg till Islay, är det ett hett tips.

Utöver destillerierna måste det också tilläggas att naturen på Islay är slående vacker. Den i sig gör en resa till Islay väl värt ett beaktande.

I sin artikel om Islay skriver min kollega Samira Wingårdh-Waenerlund om Islays destillerier. Om du inte har läst den föreslår jag att du gör det genast.

För mer information:

www.ardbeg.com
www.islayfestival.com

Foto: Konrad Borkowski samt Matz Thomassen

UPP
Translate »