BÅTAR

ATT ÄGA ELLER INTE ÄGA: YACHT TIMESHARE

Drömmer du om en egen yacht att segla med i Medelhavet, Thailand eller Karibien, men vill slippa allt trist besvär med skötsel, underhåll, vinterhamn med mera?

Om resten av familjen dessutom inte är lika seglingsentusiastiska som du så har vi det perfekta alternativet.

– Innebär det här att vi bara ska segla på semestern framöver? Det var den här kommentaren från en kvinna vars man höll på att genomföra ett köp av en stor seglingsyacht som gav Per Abrahamsson på företaget Navigare Yachting idén att kunna erbjuda båtägare en alternativ semester när båten används för charter. Idag har omkring 160 familjer investerat i båt och koncept. Så här går det till: Köparen investerar i en seglingsyacht som chartras ut vilket renderar avkastning och poäng.

Hanse 575, Ostsee bei Rügen, Shooting 20. bis 24.08.2012

I genomsnitt får båtägaren en årlig avkastning på cirka 9-12 procent av båtens ursprungsvärde under de sju åren båten används för charter. Genom poängsystemet får man dessutom varje år en gratis semesterresa som kan uppskattas till ett värde av ytterligare cirka 3-4 procent. Båtägarna har själva fått rösta fram vilka semesteralternativ man vill ha, som sedan sammanställts till ett Holiday Program. Det kan till exempel handla om att åka skidor i Schweiz, spendera en långweekend i Toscana eller bo i eget hus med kock och trädgårdsmästare i Thailand. Allt bokas lätt och smidigt via Navigares egen exklusiva conciergeservice som även administrerar poängsystemet.

Yacht-boat 2

För en tid sedan kom Per i kontakt med Andreas Axelson, kreativ entreprenör inom resebranschen och ägare till resebolagen Nätresebyrån och Moments. Genom det nyligen bildade gemensamma bolaget Navigare Moments kommer yachtägarna att få tillgång till ett helt resebyråutbud av lyxiga och spännande resmål framöver. Genomsnittsägaren seglar sin egen båt lite drygt två veckor per år, vilket då dras av från poängsumman. Men om båten, eller för den delen någon annans båt, inte är uthyrd en vecka kan man med kort varsel få tillgång till en båt i princip gratis utan att några poäng dras av.

Yacht-boats from beach

Den möjligheten är det en hel del yachtägare som nyttjar. Man passar till exempel på att ta med sig sin ledningsgrupp eller kunder på en arbetsvecka ombord på båten i något varmt och skönt klimat i stället för att sitta och jobba med samma saker hemma på kontoret i Sverige. Så kvinnan som kände sig tveksam till enbart seglingssemester framöver kunde pusta ut och familjefriden var tryggad. Säkert finns det många familjer där det råder olika åsikter om hur man ska spendera den årliga semestern, och med det här konceptet kan alla önskemål tillgodoses.

Teoretiskt går det ju faktiskt att bara köpa en yacht som en ren investering med god avkastning utan att segla den själv och enbart välja andra resmål för den årliga poängsumman. Och i det nya bolaget Navigare Moments blir det bara fantasin som sätter gränser för semesterdrömmarna.

För mer information:
www.navigaremoments.se

UPP
Translate »