AFRIKA

ATT BEKÄMPA TJUVJAKTEN – NOT A WALK IN THE PARK

Äventyraren Johan Ernst Nilson är nu hemkommen efter den 400 kilometer långa marschen genom nationalparken Serengeti

DAY-6-293

Projektet ”Not a Walk in the Park” uppmärksammar den illegala jakten av utsatta djurarter i Afrika. Initiativet har varit en global succé och insamlingen fortsätter nu i ytterligare två månader och avslutas med en galamiddag mot tjuvjakt.

Johan Ernst Nilson påbörjade sin marsch genom Serengeti den 12 september 2015 och lanserade samtidigt Notawalkinthepark.com, en webbplats för att uppmärksamma tjuvjakt. Den två veckor långa marschen markerade starten på ett långsiktigt koncept där Johan Ernst Nilson gör expeditioner i nationalparker världen över för djur och natur. Projektet har fått stor spridning både nationellt och internationellt, bland annat i TV4 och BBC World. ”Not a Walk in the Park” har framgångsrikt samlat in bidrag som går till Tanzanias nationalparker.

DAY-5-177

– Marschen och projektet ”Not a Walk in the Park” har varit en otrolig upplevelse. Jag har fått fördjupade kunskaper kring den pågående tjuvjakten och fått mina farhågor besannade om dess spridning och bredd. Jag hoppas att fler uppmärksammar projektet och att vi tillsammans kan rädda fler djur i världens nationalparker, säger Johan Ernst Nilson.

DSC01681

Under den 400 kilometer långa färden påträffade Johan och hans team många bevis på den omfattande tjuvjakten. Flera elefanter hittades döda med betarna avsågade, och just elfenben är ett av de mest populära bytena på den svarta marknaden. På savannen hittades även 80 stycken fällor som togs ned, som oftast gillras för småvilt men som i verkligheten även blir dödsfällor för stora djur. På sikt kommer även expeditioner för bland annat tigrar och gorillor att genomföras och i vinter hålls en galamiddag för att auktionera ut fotografier från ”Not a Walk in the Park” i Serengeti.

IMG_3547

Projektet ”Not a Walk in the Park” stöttar Serengetis nationalpark och verkar för att stärka djurbeståndet och till att öka antalet parkvakter i den afrikanska nationalparken. I dag har tjuvjägarna ofta bättre utrustning och förutsättningar än parkvakterna, vilket gör vakternas arbete svårt. Genom att förbättra deras villkor med bättre kommunikationsutrustning och satellitnavigering går det att skapa en grogrund för ett starkare djurbestånd. Varje år dödas tusentals djur illegalt på Afrikas savanner, och tjuvjakten fortsätter att öka. Enligt WWF har lejonpopulationen minskat med över 40 % har de senaste tjugo åren. Eftersom de flesta lejonen lever i reservat och nationalparker är en av nycklarna att stärka skyddet av djuren, genom fler och bättre utrustade parkvakter.

UPP
Translate »