EUROPA

UPPTÄCK EN NY STAD: HAAG

Nederländerna är mer än Amsterdam!

IMG_1745

Först ska vi ta och reda ut en sak: det heter Nederländerna, inte Holland. Den som säger Holland utesluter nämligen mer än 80 procent av landet Nederländerna. Holland per se består nämligen endast av de två regionerna Nord- och Sydholland som ligger i västra Nederländerna. Tänk vad man får lära sig här i First Class Magazine!

IMG_1747

Härmed är dagens geografilektion avslutad, och vi återgår till denna berättelse som ska handla om Nederländernas huvudsäte Haag, en för oss nyupptäckt juvel som verkligen har gett mersmak.

Vi landar på Schiphol i Amsterdam som så många gånger förut. I normalfallet skulle vi ha satt oss i en taxi för att sedan låta oss transporteras till tulpanernas huvudstad, men den här gången gör vi saker och ting lite annorlunda, och köper en tågbiljett till Haag istället. Trettio minuter senare rullar vi in på Haags centralstation, för längre tid än så tar det nämligen inte. Att komma till en ny stad helt utan några större förväntningar är spännande.

IMG_1778

Vi har naturligtvis hört talas om Haag, och vet att det är Nederländernas officiella huvudstad, men särskilt mycket längre än så sträcker sig i ärlighetens namn inte våra kunskaper. Att resa hit har aldrig varit på tapeten, men så här i efterhand kan vi bara sätta ett stort frågetecken kring varför.

HEJ, ÄR KUNGEN HEMMA?

Haag är helt enkelt en underbar stad, och särskilt då de äldre delarna kring kungliga palatset, Royal City även kallade. Här är gatorna trånga och husen inte särskilt många våningar höga. Butikerna (här finns allt ifrån budget- till superlyxmärken) ligger på rad och från alla uteserveringar hörs ett ständigt sorl. Det finns massor av caféer och små konstnärsbutiker som säljer hantverk av olika slag. Särskilt noterar vi antalet smyckesdesigners. Från vårt hotell, Parkhotel, som ligger på Molenstraat 53 mitt i centrala Haag, har vi promenadavstånd till det mesta.

IMG_1688

Det första vi kollar upp är om det är sant att man kan ringa på hos kungen, och sedan bli insläppt i hans trädgård? Det visar sig vara riktigt. Kungliga palatsets trädgård är nämligen öppen för allmänheten, och för att bli insläppt är det bara att ringa på en dörrklocka, så öppnas porten och man kan ta del av den vackra trädgården. Jag ska låta det vara osagt om det är Hans Majestät själv som bevakar porten.

IMG_1889

Som i de flesta andra nederländska städer är man sällan långt ifrån vatten. Antalet kanaler är inte lika många som i Amsterdam, men det går inte att ta miste på i vilket land man är. Vi strosar runt på de smala gatorna, insuper det rätt avslappnade folkmyllret och kommer på oss själva med att riktigt mysa. Haag känns som en trygg och tillbakalutad stad, det enda man ska hålla ett öga på är cyklisterna. Haag är deras stad och förlita dig inte på att cyklisterna håller reda på dig. Visste du förresten att den genomsnittlige nederländaren äger tre cyklar?

DAS KURHAUS OCH BLAUW 070

Vi tar tricken (en spårvagn) till Das Kurhaus som ligger vackert vid havet. Det stora badhuset inrymmer såväl hotell som restauranger och det är inte utan att tankarna hoppar några decennier tillbaka i tiden när man står framför de stora fönstren och ser ut över stranden. Havet ligger för dagen inte särskilt stilla, det både blåser och regnar, men det är lätt att föreställa sig vilken pärla det här är vid blidväder.

Bilder från lunchen på Waves

IMG_1805
IMG_1808
IMG_1813

Vi äter en underbar lunch på restaurang Waves och promenerar sedan runt i området ett tag. Det är här man hittar kasinot, bland annat. Den långa piren som sticker ut i havet har ett annorlunda litet bihang, nämligen en liten oljerigg som inget vet varifrån den kommer. En morgon stod den bara där, och staden har länge diskuterat vem som har ansvaret för den. En kul historia som dock snart ska få sitt slut, oljeriggen ska bort inom kort.

När det är dags för middag tar vi oss till en av Haags bästa indonesiska restauranger som heter Blauw 070 och ligger på Javastraat 13. Kopplingen mellan Nederländerna och Indonesien är stark. Redan på 1600-talet kom Nederländska Ostindiska Kompaniet till det som är dagens Indonesien, och under många år var landet en nederländsk koloni.

Bilder från middagen på Blauw 070

IMG_1792
IMG_1797

Det indonesiska köket är än i dag mycket populärt i Nederländerna, och vi kan intyga att man troligen inte äter bättre indonesiskt utanför Indonesien än här. Rätt efter rätt kommer in på bordet i större portioner så att man delar mellan dem som sitter vid bordet. Är du i Haag ska du definitivt kolla upp båda de här restaurangerna.

MUSEER OCH KULTUR

Blik op het Belvedère en het panorama van Mesdag tijdens het digitaliseren op 8 december 2008 om 23:00

Foto: Panorama Mesdag

Paris har sitt Louvren och Mona Lisa, Haag stoltserar med Mauritshuis (Plein 29) och Johannes Vermeers Flicka med pärlörhänge. Gemensamt för båda dessa konstverk är att man som åskådare slås av hur små de är. Flicka med pärlörhänge mäter inte mer än 44,5 × 39 centimeter, men tro mig när jag säger att den lilla ytan har bearbetats till max. Det är som att titta på ett fotografi. Penseldragen är så fina att man måste stå helt nära för att ens uppfatta att det inte är ett fotografi. Vermeer hade tekniken i sina fingrar och en finstilt känsla för hur man använder en pensel. Och precis som med Da Vincis Mona Lisa kan man inte annat än att börja fantisera om flickans tankar. Det finurliga leendet, om det nu är ett sådant, känns igen.

Nästa museum, som måste sägas vara ett måste för den som besöker Haag, är Panorama Mesdag (Zeestraat 65). Och här talar vi om panorama i ordets rätta bemärkelse. Det här är nämligen konstnären Mesdags 360 graders (även kallat rundmålning eller cyklorama) målning av stadsdelen Scheveningen i Haag, så som den såg ut i slutet av 1800-talet. Målningen är drygt 14 meter hög och inte mindre än 120 meter lång, ett helt otroligt skådespel. Betraktarna får gå upp på ett podium och titta på konstverket som om man stod på en kulle mitt i Haag. Det är faktiskt lite svårt att beskriva känslan, vi kan bara råda dig att inte missa detta om du är i staden.

Den som vill ta del av världens största samling av Piet Mondrians verk har definitivt kommit till rätt stad. Samlingen finns på Gemeentemuseum Den Haag (Stadhouderslaan 41). Mondrians kompositioner bestående av strama geometriska former och grundfärger känns moderna och vackra i all enkelhet. Det är här du får se “Victory Boogie Woogie”, Mondrians sista, oavslutade målning.

MIDDAG PÅ HÖG HÖJD

IMG_1836

I The Hague Tower (Rijswijkseplein 786), som sträcker sig 135 meter över marken, hittar vi Nederländernas högst belägna restaurang med tillhörande skybar. The Penthouse bjuder på en svindlande utsikt över hela Haag, ja man ser man faktiskt ända till Rotterdam. En rask titt på menyn avslöjar att det är humor involverad; här serverar man inte High tea utan det är Highest tea som gäller. Menyn i övrigt är internationell och varierad, och maten som serveras kan bara beskrivas som underbart god och läckert presenterad. Den som har nerverna i styr kan ta sig ut på den smala gångbron som går runt byggnaden längst upp.

BUSS, TRICK ELLER PROMENAD

IMG_1816

Haag har en väl utvecklad kollektivtrafik och det är väldigt lätt att hitta. Bussar och trickar kommer på utsatt tid. Efter några dagar i staden kändes det mer som att dessa anpassade sig till oss, snarare än tvärtom. Närhelst vi skulle åka någonstans, så kom det en buss eller en trick och vi var framme dit vi skulle på två röda. Jag skulle särskilt vilja rekommendera att ta sig runt till fots, åtminstone om man befinner sig i gamla stan som i stora stycken är bilfri (glöm inte cyklisterna, dock).

Var inte rädd för att gå in i gränderna eller öppna dörrarna som ofta går in till vackra innergårdar. I Haag finns många gamla innergårdar, ofta flera hundra år gamla, där man hittar små radhus som en gång i tiden byggdes som fattighus så att även mindre bemedlade skulle ha någonstans att bo. Idag är dessa radhus definitivt inte bebodda av det klientel de en gång byggdes för, tvärtom är det några av de mest åtråvärda bostäderna som finns.

IMG_1720

Och man förstår varför; det är pittoreskt så det förslår, men man få leta lite (eller fråga – nederländarna är vänliga och hjälpsamma). Fråga i så fall efter närmaste ”hofjes”. Många av dem ligger bak stängda dörrar, men om inte ens nederländarna själva bryr sig om detta, utan glatt går in och kollar, så varför skulle inte du göra det?

För mer information:
www.holland.com

Foto (där inget annat anges): Matz Thomassen

UPP
Translate »