ASIEN

AYODHYA OCH AYUTTHAYA – GOLF OCH LYXBOENDE

Ayodhya eller Ayutthaya är egentligen samma sak. Det är de gamla namnen på den tidigare huvudstaden i Siam. Ayodhya är också namnet på en av världens bästa golfbanor och Ayutthaya är namnet på sviten jag tar i besittning på det nya lyxiga hotellet 137 Pillars Suites & Residence i Bangkok. Bägge är enastående skapelser av förfining, lyx och perfektion in i minsta detalj som mixas till en blend av välmående för den kräsne.

Klubbhuset på Ayodhya tonar sig upp omgiven av de gröna greenerna
137 Pillars Suites & Residences Bangkok bjuder på en spektakulär utsikt

Flight TG961. Beteckningen är välkänd för många svenska resenärer som ska till det fantastiska Thailand. Efter en välkommen uppgradering kliver jag på planet. Premium Economy känns snubblande nära Business Class. Jag möts av välvilligt leende personal, som vanlig klädda i lila av olika nyanser. Redan tidigt kallar de samtliga passagerare vid namn, undrande över våra matpreferenser. “Would you prefer chicken or pork, Mr Corden?” Det blir en Chicken Massaman. Dryckesvagnen rullar ut strax efter, och trots den tidiga eftermiddagen beställer jag en Bombay GT som fördrink innan maten serveras. Det är ju trots allt nio timmar kvar på flygresan innan jag ska landa bekvämt i Thailand. Jag fäller ner ryggstödet en smula och slappnar av lite innan kaffet och avecen avnjuts. Det är ju ändå fredag och livet känns rättvist just nu. Det mörknar hastigt utanför mitt fönster när TG961 glider in i natten och färdas vidare mot en tidig morgon i Bangkok.

Ayodhya Links

Jag tar mig ut från Sukhumvitdistriktet till Expressway och kör norrut. Mitt mål når jag efter en timme och det är Ayodhya Links, en av topp hundra-banorna i världen och en av de tuffaste banorna att över huvud taget få tillgång till. Ägaren Khun Pitak har gjort sig en förmögenhet på att serva helikopterriggar. Han har även varit vice premiärminister i några omgångar.

Här finns drygt en personalstyrka på 150 personer som tar hand om banan åt de 600 utvalda medlemmarna. Alla ytterst diskreta för att inte störa din koncentration inför det som komma skall. Sextio caddies, eller butlers som de kallas, hjälper dig så att du kan prestera bästa möjliga resultat under din golfrunda. Det finns inte många banor där caddies lagar dina nedslagsmärken på fairway, men just på Ayodhya Links är det faktiskt så.

I restaurangen serveras rätter av egenodlade grönsaker och kyckling från den egna farmen, för här värnar man om det närproducerade.

Med sin plats 76 på världens topp hundra-lista är banfinishen inget att ringakta på Ayodhya Links. Här är allt av yttersta klass. Banan har en naturlig rytm. Hålen avlöser varandra behagligt i en böljande symfoni. Fem utmejslade teeboxar väntar på ditt utslag. Inte ett grässtrå ligger fel, här singelklipper man fairways och stimpen ligger idag på 10.4. Varsamt ondulerade greener väntar på sina rättvisa puttar. Det är bara fåglarna som hörs i detta paradis.

En märklig känsla infinner sig emellanåt när man inte visuellt kan avgöra längden på en del hål. En del känns kortare, andra upplevs som längre. Är det en illusion? Hur långt är det till den bunkern? Kan jag nå greenen? Det är förmodligen en fråga om perspektiv som lurar våra sinnen.

Klubbhuset är utformat med en japansk/balinesisk känsla och touche. Stilrent, elegant och med en påtaglig zenkänsla där vattenspeglar och lugn råder. Ett himmelrike för vilken golfare som helst. Golflivet är fulländat vissa dagar.

I klubbhuset kopplar man lätt av efter en golfrunda och insuper atmosfären av Asien.

137 Pillars Suites & Residence i Bangkok

137 Pillars Suites & Residences Bangkok är ett relativt nyöppnat hotell. Det har bara varit verksamt i ett års tid. Beläget i den lite lyxigare stadsdelen Wattana upplever jag nya höjder i den myllrande metropolen Bangkok. Här blir jag uppgraderad till en svit med namnet Ayutthaya, nära nog samma stavning som golfbanan och med precis samma betydelse.Hotellets nedre delar består av fullt utrustade lägenheter. Dessa är studios, 2- och 3-rumslägenheter, alla smakfullt inredda. Många av dem är avsedda mera för longstay.

De tre översta våningarna består av sviter som ingår i kedjan Small Luxury Hotels of the World. Här återfinns Ayutthaya-sviten som jag bor i. I sviten finns det bekvämligheter som en vinbar, espressomaskin och en BOSE-anläggning bara för att nämna några plus. Sängkläderna är givetvis i egyptiskt bomull av 500-knutars modell. Kuddarna är så sköna att jag gärna tagit med dem hem. Toaletterna är av japansk modell med allsköns knappar, automatik och finesser. Lampor tänds när man passerar. Bäst av allt är den privata butlern som enklast tillkallas via en Samsungtelefon. Lite ovanligt för den här typen av skyskrapa är att det finns möblerade balkonger där man kan njuta av solnedgången.

Ayutthaya-sviten med den tillhörande möblerade balkongen (Foto:press)

På våning sex finns ett välutrustat gym, en golfstudio med puttinggreen och burar att slå fulla svingar i. I den luftiga Marble Bar kan man få sina drinkar levererade till solstolarna vid poolside med en utsökt utsikt över Bangkok.

Det är inte bara drinkarna i Marble Bar som imponerar, utan även utsikten

Om man väljer att bo i en svit så har man tillgång till en privat infinitypool, belägen högst upp på hotellet. Den poolen har bara gästerna som bor i sviterna tillgång till. Här finns Balibäddar att relaxa i samt en privat bar. Dessutom har man access till en egen, separat frukostmatsal där det under dagen även serveras afternoon tea samt diverse snacks. Har man en sen avresa från hotellet finns här även en avskild avdelning att koppla av i.

Den privata infinitypool har en utsikt över hela Bangkok.

Jag får en pratstund med svenskfödde Björn Richardson som är General manager. Björn berättar hur allt började i Chiang Mai där den thailändska familjen med en bakgrund i textilbranschen besökte originalbyggnaden Borneo Trading Company och bestämde sig för att ge sig in i hotellbranschen. Byggnaden i Chiang Mai var byggd på 137 stolpar. Ju fler stolpar desto rikare familj, därav namnet på hela hotellkedjan. Björn berättar också att man räknar med att öppna i Phuket under 2019. Även i Burma planeras ett hotell. Detta är något att hålla ögonen på om man planerar en resa dit.

För mer information:

https://137pillarsbangkok.com/en/

http://www.ayodhyalinks.com

Foto: Peter Cordén där inget annat anges

UPP
Translate »