ASIEN

BALI – EN Ö ATT LÄNGTA TILL

Andligt, laidback och vackert, det är svårt att inte falla för Bali. Den indonesiska pärlan bjuder på milslånga sandstränder, fantastiska tempel och hotell i absolut toppklass – såväl för den aktive familjeresenären som för den som önskar lugn och ro. En bonus är givetvis också att du här hittar några av världens bästa surfstränder.

Vackra risodlingar, sandstränder och intensiv grönska – Bali har länge varit en semesterfavorit. Efter terrordådet 2002 har dock landet haft det svårt att locka turister som tidigare, vilket inte blev bättre när vulkanen Gunung Agung började spruta lava i november i fjol. Därför är det extra roligt att återkomma till en av mina favoritplatser, denna 5 780 kvadratkilometer stora ö i Indonesien.

Balis magi består

Till skillnad från många andra paradisöar ligger inte Balis skönhet bara i naturen. Den ligger också mycket i invånarnas kulturella arv och deras fina version av hinduismen. På Bali är nästan 90 procent hinduer och i det annars muslimska Indonesien möter man fest och vardag i hinduismens mytiska väsen Brahma, Vishnu, Shiva, Paravasi, Hanuman, Ganesha, Durga med flera. Att lära känna dessa figurer är ett sätt att göra resan rikare. Bali har en egen version av hinduism med mytiska väsen som man inte möter i till exempel Indien. Här spelar demoner och andar en ännu större roll i människornas liv, från födelse till död. Dyrkan av naturen och andar är stark och ceremonier, seder och ritualer är något som kännetecknar ön. Här får du ofta uppleva när lokalbefolkningen anordnar vackra offerceremonier. Ön är full av magiskt vackra tempel och det imponerande havstemplet Tanah Lot är ett av öns viktigaste.

Ett av Balis många tempel omgiven av en fantastisk grönska.

Mest kultur möter man i samhället Ubud, norr om Denpasar nära Balis mitt, känt som det genuina Bali. Även på andra delar av ön gör sig kulturen ständigt påmind. Yogan är också den ständigt närvarande, inte bara på de fina hotell vi besöker utan också tidiga morgnar på publika stränder.

De flesta hotell har cyklar till utlåning. Att cykla bland risterrasserna är ett bra sätt att uppleva det ”riktiga” Bali och få en inblick i balinesernas vardag, en vardag där det ibland känns som om man färdas hundratals år tillbaka i tiden. Vi stannar bland annat till på stranden och tar en massage för under hundralappen och äter en nasi goreng på en liten marknad för några tior. Står kultur på agendan är det som sagt kulturhuvudstaden Ubud som är platsen. Sedan hundratals år tillbaka är Ubud centrum för balinesiskt hantverk och fullt av konstgallerier, raw-food-kaféer och hinduistiska tempel. Seminyak är den trendiga delen av Bali och är det stränder man är på jakt efter är det till Nusa Dua och Jimbaran man ska åka.

Omväxling förhöjer

Vi bor på fyra olika hotell under vår vistelse här, vilket jag älskar. De bästa resorna är komboresor. Antingen kombon storstad/beach eller, som här där det mest är beach, att byta hotell några gånger för att få omväxling. Vi börjar i Balis mest exklusiva område Nusa Dua, där de flesta stjärnhotell ligger. Här checkar vi in på Club Med som har en generös yta med gigantisk trädgård och stora poolområden. Club Med är det ultimata hotellet för dig som vill aktivera dig på semestern. Ett större utbud av träning och sport är svårt att hitta. Även maten håller högsta kvalitet och hotellet är mycket uppskattat både av oss och av våra två barn, Lukas 8 år och Sophie 6 år. De träffar kompisar direkt, spelar fotboll, tennis och går på utflykter med kids-cluben varje dag.

Zen poolen på Club Med

Den bästa stunden på dagen är strax innan soluppgången. Jag vaknar innan klockan sex varje morgon och tar en långpromenad på stranden. Alldeles stilla och vackert, allting vaknar till liv och det är inte riktigt hett än. Stranden här i Nusa Doa är hur lång som helst och inbjuder verkligen till promenader, antingen i sanden eller på den stenlagda vägen intill. Hotellen ligger på rad och även om man inte är incheckad gäst går det bra att äta på hotellens restauranger som ligger kant i kant längst med stranden.

Det är rikedomen av fina detaljer överallt som skapar den unika balinesiska känslan. Jag älskar de gamla balinesiska statyerna, och stenen som blir svart och grön av fukten, klädd med det rutiga tyget. Balis offerritualer med mat, blommor och rökelse till gudarna är ett fantastiskt inslag.

Ny dag, nya upplevelser och nu har vi tagit oss från Club Med och stranden Nusa Dua till Seminyak Beach där vi checkat in på Oberoi Hotel, en oas av stillhet och lugn med vågornas magiska brus i bakgrunden. Läget är riktigt bra då man har lugnet i ”lyxoasen” med stranden precis nedanför poolen, men också hela det bubblande Seminyak precis runt knuten. Det är roligt att få lite lokal känsla också och vi har både promenerat längst med stranden (hur långt som helst) och i myllret inne i Seminyak. Bali är kontrasternas rike och det är minst sagt en udda känsla att promenera på beachen och möta surfare, hästar, hundar och joggare sida vid sida. Vi spelar tennis på Oberois tennisbana, utforskar Seminyak och äter en utmärkt middag med solnedgång på hotellets restaurang. Här bor vi i en fantastiskt fin privat villa med två stora sovrum samt badrum med generöst badkar och även utedusch. Här råder lugnet när man ligger vid hotellets fina pool men stranden precis nedanför fyller behovet av liv och rörelse när rastlösheten gör sig påmind. Ett extra plus för hotellets trevliga afternoon-tea vars teman är olika för varje dag med inhemsk kultur på agendan och balinesiska bakverk på kakfatet.

Ett dopp i Oberois pool i skymningen är en lisa för själen.

Det blåser upp en hel del skräp från havet, särskilt i januari då vi är här, och befolkningen kämpar verkligen med att plocka upp och göra fint. Själv tycker jag det är spännande och roligt att få en glimt av det lokala, riktiga Bali. Att promenera längst med stranden och inte veta vad man kommer att möta, att det inte är helt perfekt och tillrättalagt. Stränderna är allmänna och inget hotell har någon egen, inhägnad strandplätt. Alla får använda samtliga Balis beacher.

Efter två dygn på Oberoi står Alila Villas Uluwatu, framröstat som ett av världens finaste hotell, på agendan. Hotellet är verkligen alldeles utomordentligt och imponerar redan i entrén där den långa poolen välkomnande breder ut sig och liksom presenterar utsikten för oss. Här råder högsta kvalitet på allt, vacker design, fantastisk mat och givetvis alla faciliteter i toppklass. Alila Villas Uluwatu är ett populärt hotell för nygifta och här råder absolut stillhet och harmoni med naturen. Alila ligger högt beläget på en klippa, hundra meter över Indiska oceanen, och utsikten är magnifik. Istället för strand har man en utmanande djungeltrekking ner till klipporna och det brusande havet. Annars är det avslappnat poolhäng, goda luncher och middagar som gäller här, allting inramat av den vackraste av vyer. Många av gästerna spenderar mycket tid i sina poolvillor och trängsel är det minsta bekymret man har. Tvärtom är det nästan bara vi på middagen, men vid frukost märker vi att det ändå är nästan fullt på hotellet.

Alila bjuder in till ett avslappnat poolhäng.

Alila har flera olika restauranger så även om man befinner sig lite ensligt här har man stor variation när det kommer till dygnets måltider, vilket gör att gästerna sprids ut och inte märker av varandra. Alila har också flertalet olika dagsutflykter vilket många av gästerna följer med på. Vi passar på att testa golfbanan som ligger bara en kvart från hotellet. Närheten till Alila gör att det inte tar hela dagen för en artonhålsrunda. Banan får absolut godkänt och det är roligt att ha något att göra om man inte bara vill ligga och vila vid poolen.

Efter Alila Villas Uluwatu åker vi tillbaka till Nusa Dua där vi checkar in på The Ritz Carlton, till ytan det största hotellet vi besöker med egen strandplätt och en hel del aktiviteter för alla åldrar. Här skulle vi lätt kunna bo och aktivera oss längre än de två dygn vi är på besök. Spa-anläggningen är otroligt fin och stor, hela 7,500 kvadratmeter med fitness center, yoga studio, aqua thermal zone både utomhus och inomhus och en jättefin hydro-vital pool. Givetvis finns det en mängd olika behandlingar att välja bland också. Poolområdet är trevligt gjort, det finns generöst med plats och man kan hitta en ”privat” solhörna i någon av hotellets många lounge-soffor såväl vid poolen som på stranden. Att gästens bekvämlighet är A och O genomsyrar hela vår vistelse här. Det kommer personal med solkräm till våra solstolar och vi bjuds på frukt och smoothies flera gånger om dagen nere på stranden. Våra barn testar kids-klubben och vill aldrig gå hem, vilket är ett riktigt bra betyg. Det finns även här flera olika restauranger att välja på. Den japanska Raku uppe i huvudbyggnaden blir vår favorit kvällstid och The Beach Grill nere vid stranden för lunch. Vill man unna sig det lilla extra kan vi varmt rekommendera The Ritz Carlton Club Experience vilket ger fri tillgång till den eleganta Club Loungen med pool och en buffé med olika delikatesser dygnet runt. Det här är ett hotell helt i vår smak, vackert inramat av Mount Agung-bergen åt ena hållet och Indiska oceanen åt det andra.

Poolområdet på The Ritz Carlton är generöst och här hittar man alltid en avskild plats om så önskas.

Från überlyx till familjehäng

Alla fyra hotell har olika ”personligheter” vilket adderar till vår reseupplevelse. Bali är och förblir en stor favorit och detta är fyra hotell vi varmt kan rekommendera:

Club Med Bali

Stranden på Club Med

Perfekt för den aktiva familjen som vill ha liv och rörelse på semestern. Generös hotellyta med en stor gräsmatta ner mot stranden, perfekt för långa strandpromenader. Det är jättetrevligt att ta en promenad längs med stranden, kika in på de andra hotellens områden, shoppa i det närliggande shoppingområdet och även testa en enkel massage på stranden. Club Med har alltid hög kvalitet såväl på sitt aktivitetsutbud som på mat och dryck och här går dagarna i en rasande fart. På kvällarna är det show i den stora baren nere vid stranden, något våra barn uppskattar väldigt mycket.

https://www.clubmed.se/r/Bali/

The Oberoi Bali

Kura-Kura Restaurang på Oberoi

Ett väldigt trevligt hotell med privata villor av lite olika slag. En del med pooler, en del med trädgårdar. Närheten till Seminyak är kul, då man kan promenera in för lite shopping och en måltid på en lokal restaurang när andan faller på. Även här bor man precis vid stranden, vilket inbjuder till långa, sköna morgonpromenader. På eftermiddagen bjuds man på trevligt afternoon-tea i trädgården och på morgonen väntar en fantastisk frukost.

https://www.oberoihotels.com/hotels-in-bali/

Alila Villas Uluwatu

Utsikten från Alila Villas Uluwatu lobby förtrollar en.

Kontemporärt lyxhotell där sober design står i fokus. Här råder absolut stillhet i harmoni med naturen. Högt upp, beläget på en klippa hundra meter ovanför Indiska oceanen, hägrar Alila Villas Uluwatu och två dagar här är total avkoppling, som balsam för kroppens alla sinnen. Fantastisk mat i hotellets olika restauranger och Alila ordnar även heldagsutflykter för att visa upp det riktiga, genuina Bali.

The Ritz Carlton Bali

Frukosten serveras flytande på vattnet på Ritz Carlton.

Det här är ett av Ritz Carltons största hotell och erbjuder en rik variation av boende med privata pool-villas för den som önskar det eller fina lägenheter med terrass för den som föredrar det. Här är utbudet av mer eller mindre allting generöst! Magnifikt spa med stort gym, yoga studio och flertalet pooler. Restaurangutbudet är även det stort, här skulle vi absolut kunna aktivera oss och få variation många härliga dagar i följd utan problem. Både barnen och vi blir väldigt förtjusta i The Ritz Carlton.

http://www.ritzcarlton.com/en/hotels/indonesia/bali/hotel-overview

Foto: Maria Rorwall samt press

UPP
Translate »