EUROPA

BERUSAD AV WÜRZBURG

Vindistriktet Franken är som en miniversion av Tyskland. Här erbjuds vackra vingårdar, ofta inhysta i små medeltida städer, vandringsleder och varierande landskap där tio naturreservat tydligt visar att det här är en dröm både för gom och sinne.

Franken är ett av Tysklands tretton mest tongivande vindistrikt. Trots att platsen rent geografiskt tillhör Bayern vrider patrioterna på sig ordentligt om man skulle säga det högt – Franken ses nämligen som självständigt. Som besökare är det dock svårt att se skillnaden. Här finns allt som karaktäriserar Bayern med Dirndl, Lederhosen och den rejäla köttbiten Haxen, rödkål och Apfelstrudel. Men det är Franken. Området välkomnar med natur, historia, kultur – och vin. Under året duggar vinfestivalerna tätt. Vi missar dem just den här veckan i sena september, men å andra sidan kompenserar vi med en djupdykning i områdets alla vingårdar.

Silvanerdruvan tongivande för distriktet

För alla med minsta intresse av vin kommer Riesling givetvis upp som ett självklart nedslag på vinkartan. Men Tyskland har dessutom utmärkta förutsättningar för både Pinot Noir och Pinor Grigio – två av mina absoluta favoritdruvor. Här finns även den tyska klassikern: Silvaner. De relativt små och söta druvorna odlas i branta lutningar i distriktet. Oftast är det så brant att maskiner får bytas ut mot skörd för hand och betydligt flera arbetstimmar. Det är också charmen. Här är vinproducenterna oftast småskaliga och ligger inbäddade i magisk miljö, antingen mitt i medeltida byar eller intill de större städerna med floder som slutdestination för sluttningarna.

Vinhotell med innovativ design

Vi inleder resan med att checka in på boutiquehotellet Hotel Weingut Meintzinger i charmiga Frickenhausen, vars medeltida hus ger en speciell karaktär åt staden. Även hotellet har karaktär; här slås vi av doften av vin på jäsning. Hotellet har en egen vingård och en stor bar, och på morgonen möts vi av en dignande frukostbuffé. Det medeltida huset har varsamt renoverats och moderna möbler blandas med äldre detaljer. Hotellets tre stjärnor skulle enkelt kunna bli fyra.
Ett stenkast bort från hotellet ligger restaurangen Ehrbar Fränkische Weinstube som presenterar tyska rätter på ett innovativt och vackert sätt. Den traditionella kötträtten Haxen serveras exempelvis på en bädd av torkat hö och blommor. Även deras dumplings rekommenderas varmt.

Arkitektprisad vingård i Sulzfeld am Main

Nästa överraskning blir vingården Weingut Brennfleck, som ligger i den medeltida staden Sulzfeld am Main. Staden kan närmast beskrivas som en vacker liten kopia av Visby, med kullerstensgator och trånga gränder som ramas in av en välbevarad ringmur med flera vackra torn. Här driver familjen Brennfleck sin vingård, där de genom tretton generationer fördelade över 400 år varsamt förnyat både vinerna och sin 22 hektar stora vingård. Här odlas exempelvis den vita Silvanerdruvan, Bacchus, Riesling och Pinot Blanc liksom röda Pinot Noir och Domina.
Klara, kalla nätter och varma dagar ger druvorna karaktär och skapar fräscha frukttoner. Jordmånen är extremt kalkrik och sätter tydlig prägel på druvorna. Själva vingården är vacker och varsamt renoverad. Kalksten är det tongivande materialet, för att följa upp druvornas jordmån även i byggnaderna. Här skördas allt för hand och det är kvalitet före kvantitet som gäller. Druvornas juice framställs genom att de pressas sönder av tyngdkraften – allt för att inte riskera att kärnorna krossas och bidrar till bitter smak. Vi testar den välsmakande storsäljaren Anna-Lena baserad på Silvanerdruvan innan vi tar oss vidare till nästa vingård.

Würzburgs bro – given uteservering

Vi tar oss vidare till Würzburg. Innan vi besöker den sista vingården bestämmer vi oss för att utforska staden, en liten stad med mycket innehåll. Här ligger det imponerande slottet Marienberg som har utsikt över hela staden. Historien sträcker sig ända tillbaka till bronsåldern. Det runda kapellet är en av södra Tysklands äldsta kyrkor. Missa heller inte att gå över Alte Mainbrücke – ”Gamla bron”. Den byggdes mellan 1473 och 1543 och ersatte en gammal bro, byggd under romartiden. De tolv karaktäristiska statyerna restes omkring 1730 och kopplar samman de äldre delarna av stan med fiskarkvarteren. Dessutom är bron en given mötesplats för stadsborna. Så fort solen värmer är det här på bron lokalborna håller till. Vin köps ur ett hål i väggen intill brofästet. Efter det står man och dricker lokalt vin, njuter av solen, umgås och tittar på folk.

Ekologisk vinodling med gourmetrestaurang

Arkitekturen ger avtryck, precis som gourmetrestaurangen intill. Foto: Ludwig Knoll

Alldeles intill Würzburg, bland de branta sluttningarna, ligger vingården Weingut am Stein. Utsikten är fantastisk över både staden och vinrankorna och här springer hönsen och fåren fritt mellan vinrankorna. Här odlas enbart ekologiska viner och hela vingården har ett hållbart fokus. Druvorna odlas omsorgsfullt i harmoni med naturen. Här har paret Sandra och Ludwig Knoll sedan 1990 satsat stort på arkitektur, gästrum och mat.

Michelinrestaurangen Reisers med sin vinbar ger en perfekt upplevelse. Lokala råvaror får dansa med internationella influenser i menyn.

Vingårdar i området:

  • Vinothek iphofen är förvisso ingen vingård men väl en samlingsplats för regionens alla viner som presenteras i modern arkitektur som flödar av ljus. http://vinothekiphofen.de
  • Weingut Brennfleck har tyvärr inte så mycket information på sin hemsida men är VÄL värd ett besök – de är prisade för sin arkitektur och producerar viner med 400 års kunskap i flaskan http://www.weingut-brennfleck.de 
  • Weingut am Stein ligger på sluttningarna som vetter ner mot Würzburgs imponerande stad. Här finns både Guide Michelinrestaurang och enormt vackra byggnader – förutom deras prisbelönta viner. Missa inte deras mycket speciella stenkällare där vinerna lagras (ruvas!) i ägg gjorda av betong. https://weingut-am-stein.de/de/
  • Kloster Pforta – den här vingården når du med bil, cykel eller varför inte kanot? Kloster Pforta ligger i lummiga omgivningar precis intill floden Saale nära Naumburg. Fantastiskt goda flatbröd! https://www.kloster-pforta.de/

Foto: Lina Skandevall samt press

UPP
Translate »