MAT OCH DRYCK

BLOSSA GLÖGG SAFFRAN

I början av november släpps en gyllene Blossanyhet: Blossa Glögg Saffran. Det är en utsökt vinglögg framställd av speciellt utvalda vita viner vars karaktär passar särdeles bra till just Blossas smakprofil.

Jul är en högtid som många av oss förknippar med härliga dofter och smaker. En av dessa är just saffran som består av mer än 150 olika doft- och aromämnen.

Saffran framställs av pistillen från en särskild sorts krokus som rensas och plockas för hand. Det krävs ungefär 150 000 blommor för ett kilo saffran, vilket är anledningen till att den är världens dyraste krydda.

Den lyxiga kryddan har dessutom en massa hälsofördelar. Bland annat sägs den göra oss gladare, och det beror inte enbart på den annalkande julen. Studier har visat att saffran kan påverka människors välbefinnande på ett positivt sätt.

– Saffransglöggen gör vi från grunden. Vi köper saffran och gör en infusion: vi lägger kryddan i blöt några veckor så att smakerna och aromerna dras ut. Då får vi ett koncentrat som sedan används i den färdiga produkten, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender Blossa.

Förutom en ton av saffran har nyheten en tydlig karaktär av de klassiska Blossasmakerna: en kryddblandning där kryddnejlika, kardemumma och andra typiska julkryddor ingår. Utmärkande för Blossa är också ett inslag av torkad frukt.

Kall med is eller varm med grädde

Blossa Glögg Saffran är lika god varm som kall. Häll upp den i ett vinglas, lägg i en isbit och drick den som en aperitif. Eller värm 15 cl glögg och häll upp i ett vinglas eller ett annat festligt glas. Toppa med apelsingrädde och riv över mörk choklad (alt muskotnöt för mindre sötma) Apelsingrädde: Vänd ned rivet apelsinskal i lättvispad grädde – den ska rinna av vispen.

Blossa Glögg Saffran har rik smak med balanserad sötma, en fin friskhet med toner av kryddnejlika, kardemumma och med en tydlig eftersmak av saffran.

Från den 2 november finns den i Systembolagets ordinarie sortiment och kostar 85 kronor för 750 ml. Artikelnummer 90078-01.

UPP
Translate »