EUROPA

CASA DA CALCADA – EN PÄRLA I NORRA PORTUGAL

Ett av Portugals mest berömda hotell, Casa da Calçada, har en historia som är sammanflätad med landets egna historieskrivning. Femtonhundratalspalatset utgjorde en bas för de brittiskallierade styrkorna under det tidiga 1800-talets franska invasion, och ett århundrade senare fungerade det som mötesplats för Portugals stora politiker och intellektuella, huvudsakligen beroende på ägaren, politikern och professorn António Cândido Ribeiro da Costa.

Hotellet, vid staden Amarante i Portodistriktet, ingår i den lyxiga Relais & Chateaux-kedjan, en samling oberoende hotell med stor personlighet och unika attribut. Målet för kedjan är att göra världen till en bättre plats genom mat och gästfrihet, att värdesätta och bevara skillnaderna mellan olika kök och gästbemötanden och att undvika onödig standardisering, som det uttrycks i kedjans manifest. Och precis detta är vad som står att finna hos Casa da Calçada.

Bubblande välkomsthälsning

Genom en imponerande port och via en stor, släntande trädgård når vi hotellets huvuddörr, där vi hälsas och leds in i receptionen. Därinne skänker två bord en intim stämning åt atmosfären genom att ersätta en mera formell receptionsdisk. Personalens varmt vänliga service, alltid beledsagad av leende ansikten, speglar anläggningens lugn och fridfullhet. Och det känns fullkomligt självklart i detta vackra hotell, inbäddat i inspirerande omgivningar, med läcker mat och möjligheten att insupa så mycket historia.

Palatset är uppfört invid en grönskande höjd överlupen av vinstockar importerade från Frankrike 1917, då den forne ägaren återvände till Portugal efter en tid av politisk exil där. I Frankrike hade han fått smak för vin och han blev en av de första producenterna av det speciella portugisiska vin som betecknas Vinho Verde (Grönt Vin).

Förvänta er alltså att hälsas välkomna med ett uppfriskande bubblande vin när ni checkar in. Njut sedan vinet i den nyligen omdesignade baren med en utsikt över stadens historiska centrum och Tâmegafloden som tar andan ur er och formar minnen att ta med sig hem.

På min väg mot baren går jag genom korridorer och öppna hallar fyllda med målningar, möbler och artefakter som får mig att känna att jag vandrar genom ett familjehem med åtskilliga generationer bakom sig. Och så är det verkligen! Även om porträtten inte avbildar forna tiders ägare så utgör de en skatt som vårdas med stor ömhet av dagens ansvariga.

Eleganta sviter

De tjugosex stora och bekväma rummen och sviterna är med sin romantiska dekor klassiska och tidlösa och ger en varm atmosfär. Jag tröttnar aldrig på hur fönstret i min luxuösa svit ramar in Tâmegafloden och Amarantes historiska stadskärna där vyn ligger för mina fötter. Om man beställer en Superior Luxury-svit tillkommer en balkong med pelare och valvbågar och Presidentsviten tillfredsställer även kungliga önskemål.

Marmorbadrummet har golvvärme och sådana där stora, fluffiga handdukar och badlakan som jag rankar högst av alla hotelltillgångar, inklusive chokladpraliner, mjuka broderade badrockar, allehanda bekvämligheter och fritt wifi.

Michelinkök

Relais & Chateaux är synonymt med det yppersta inom boende och gastronomi. På Casa da Calçada gör köksmästaren Tiago Bonito på restaurangen Largo do Paço tre avsmakningsmenyer byggda på Medelhavsköket och sina portugisiska rötter. Restaurangen har en Michelinstjärna sedan 2004 och är först i norra Portugal med den bedriften. Man håller öppet från tisdag till lördag mellan 07.30 och 22.30 och bokning rekommenderas. Eftersom jag var på plats mellan söndag och tisdag fick jag inte tillfälle att besöka restaurangen, men det ger mig förstås ett gott skäl att återvända!

”Min mat är hav och eld. Den är rök, eucalyptus, talldoft och vinrankor” – Tiago Bonito, köksmästare på Largo do Paço.

Restauranglokalen används också vid frukost, då det serveras massor av utvalda produkter som ostar, korvar, nötter, frukt, honung, bröd, bakverk – tänk traditionella portugisiska bakverk som knaprig Pastel de Nata – hemgjord sylt, varmrätter i gjutjärnsgrytor, ett brett urval av fina teer, Nespresso och anläggningens egna Vinho Verde för att skänka glans åt ögonblicket. Till detta kommer ett à la carte-utbud med exempelvis ägg Benedict och våfflor.

Ett nytillskott är restaurangen Canto Redondo, ett mera informellt men likafullt menymässigt fullödigt val. Personalen är identisk med den på Largo do Paço och Tiago Bonito har också här huvudansvaret. Med ett öppethållande för lunch och middag serveras här rätter som steak burger, rökt bacon och cheddarost. Både fisk, kött och vegetariska rätter finns i utbudet.

Det val jag gjorde för lunch här visade sig vara perfekt. Jag började med en sammetslen, krämig sparrissoppa med majskrutonger och dragon. Därpå följde en av mina favoriter från det portugisiska köket, Bläckfisk à Lagareiro, med sauterade grönsaker, saltpotatis och vårlök. Den omistliga desserten, en sabayonne på tropiska frukter, pistaschnötter och Grand Marnier fick mig att återkomma nästa dag. Kalaset avslutades med ett glas högklassigt portvin.

Trädgård och vinodlingar

Casa da Calçada planerar att öppna ett spa, men fram till dess kan man njuta av anläggningens pool invid den välskötta trädgården under sommarmånaderna. Lägre upp längs slänten kan man vandra in bland vinrankorna till ett litet observationstorn som erbjuder vackra vyer långt bortom staden. Och man kan ägna en tanke åt hur man vandrar bland vad som kan vara Portugals allra äldsta Vinho Verde-vinstockar, som Alvaro, direktör på Casa da Calçada, anförtrodde mig.

Amarante är en behagfull stad, väl värd två dagars långsam utforskning, ackompanjerad av kaffe i den historiska O Café-Bar medan man lyssnar på Rodrigos, ägarens, många historier. Ett besök på klostret São Gonçalo och ett annat på Amadeo de Souza Cardoso-museet, att äta de traditionella bakverken och att släntra genom trånga stenlagda gränder är också obligatoriskt. Mina två dagar här hade behövt ökas ut med två till för att jag skulle hinna med allt som finns att göra i Amarante.

Casa da Calçada erbjuder tre halv- eller heldags vinprovningsupplevelser som inkluderar besök i näraliggande byar och småstäder, alltsammans inom ett entimmas reseavstånd. Man kan också besöka Braga, Guimaraes, Porto (fyrtio minuter bort) eller kryssa på Dourofloden och besöka dess vingårdar. Det finns massor av saker som man kommer att längta tillbaka till efter att ha upplevt dem.

Själv längtar jag redan.

För mer information: https://www.casadacalcada.com/en

Foto: Adriana Lage samt press

UPP
Translate »