EUROPA

CONVENTO DO ESPINHEIRO – ETT HOTELL I VÄRLDSKLASS

Under 1400-talet var detta ett kloster, nu är det ett hotell i världsklass. Välkommen till Convento do Espinheiro i Évora, Alentejo i Portugal.

Listan var lång över de hotell och platser jag önskade besöka när jag kom till Portugal. På min ”bucket-list” fanns det prisbelönta hotellet Convento do Espinheiro i Évora, Alentejo. Jag har alltid haft en fascination för historiska hotell och här får jag verkligen känna historiens vingslag.

Hotellet är idag inrymt i vad som tidigare var en klosterbyggnad som uppfördes på 1400-talet och som senare har restaurerats totalt för att slå upp dörrarna 2005. Då som ett hotell i världsklass.

Från Lissabon tar det cirka 30 minuter till Convento do Espinheiro. Här passeras staden Évora som klassat som världsarv av UNESCO och ett av landets bäst bevarade smycken. Staden har vuxit fram under tvåtusen år av bland annat kelter, romare, visigoter, morer och portugiser.

Efter att ha rundat Évoras historiska kärna och följt skyltarna i ytterligare en halvmil genom lantliga trakter med Alentejos typiska torrt gröna färgsättning ser jag på avstånd hur huvudbyggnadens av Convento do Espinheiro Historic Hotel & Spa vita väggar avtecknar sig mot den blå himlen.

Jag anländer till Convento do Espinheiro och upplever att jag förflyttar ett antal århundraden bakåt i tiden. Det är som om klockans visare drar ner på hastigheten och en känsla av lugn och frid infinner sig.

På vägen till hotellets reception passerar jag gamla olivträd som kantar den kullerstenslagda vägen jag går på. Väl framme hälsas jag välkommen av en beskyddande blick från Hagtornsmadonnan.

Gamla olivträd återfinns över hela området.

Historien bakom  Convento do Espinheiro namn

Det berättas att det någonstans i det tidiga femtonde århundradet uppenbarade sig en bild av den heliga jungfrun vid en hagtornsbuske, varpå en boning till hennes ära byggdes. När platsen blev en viktig vallfartsort byggdesäven en kyrka och ett kloster där, som kom att döpas till Hagtornsmadonnans Kloster (Convento de Nossa Senhora do Espinheiro).

Trots namnet beboddes klostret av munkar ur Hieronymusorden och besöktes flitigt av Portugals kungar. Klostret kom således att bli vittne till den strävan, de åligganden och önskemål som fanns i de kungligas skara och vid hovet.

Det här är bara en av alla de hemligheter som delges gästerna under en rundtur som avslutas i hotellets källare. Här avsmakas fyra inhemska viner under tiden som man tar del av den konst som finns utställd här och förevigar klostret, utropat som ett av landets nationalmonument.

Att bo på ett före detta kloster

Ett vanligt delux rum på Convento do Espinheiro.
Sviten Dom Joao II.

Jag stannar till ett par minuter på den lilla privata terrassen med utsikt över trädgården för att ta in ögonblicket medan jag avnjuter Convento do Espinheiros mousserande vin, en del av anläggningens varma välkomnande.

I huvudsak finns två stilar företrädda i de 92 rum som indelats i sex kategorier och som erbjuder boende på mellan 32 och 100 m2 – allt för att tillfredsställa gästernas önskemål. Klosterrummen som är belägna i huvudbyggnaden och låter klassisk design blandas upp med modern teknologi, små fönster, trägolv och mörka möblemang, oljemålningar och stora barockspeglar som en gång i tiden fanns i klostrets munkceller är sammanslagna till större rum i samband med renoveringen.

I kontrast till platsens religiöst färgade aura finns en designerflygel med nya lägenheter inredda med en retroanstruken men modern dekor med rötter i 1950-talet. Philippe Starcks design och spännande målningar av den inhemske konstnären Bela Silva som är specialbeställda för hotellet, moderiktiga stolar från Dolce Gabanna ackompanjeras av Nespressomaskin och ett litet tekök; ett helgerån för de helgon som vistats här i förfluten tid.

Gastronomiska upplevelser på Convento do Espinheiro

Jag börjar där man alltid borde börja, med frukost serverad i hotellets vackra matsal, accentuerad av långsträckta spetsbågevalv. Här huserade klosterkällaren en gång i tiden, något som de enorma amforor som återfinns här vittnar om.

Förbered er för en läcker buffé med olika sorters bröd, kallskuret, ostar, hemgjord sylt (missa inte fikonmarmeladen), torkad frukt, fil av olika slag , flingor, delikata portugisiska bakverk.  Förbered er också på gudomliga omeletter.

På kvällstid förvandlas denna vackra lokal till den mysiga Divinus-restaurangen, vars ljussättning framhäver takets bågstruktur. De romantiska stearinljus på borden adderar ytterligare till den stämningsfulla atmosfären. Kökschefen Jorge Peças bakar in magin hos Alentejoköket i de traditionella recepten med smakrika ingredienser. Snacks, soppor, fisk, kött och desserter samsas på den regionala menyn och det är nog för att tillfredsställa alla smaker.

Jag väljer en fyrarätters avsmakningsmeny. Den inleds med bräserad tonfisk och rödbetsgazpacho, följt av torsk med xerém som är en traditionell soppa från Portugal och Brasilien. Därefter kommer anka med rödkålspuré och avslutningen utgörs av en creme brûlée med honung och rabarberglass. Alltsammans är fullkomligt oklanderligt i både presentation och smak.

2018 invigdes den italienska restaurangen Olive för att ge gästerna möjligheten att inta sin middag som tidigare var kök i det gamla klostret. Alldeles intill ligger en bar och Klosterloungen där en drink med tillhörande snacks med behaglighet intas. I Poolbaren tar personalen väl hand om gästerna med ett leende.

I vinbaren Cisterna Sist genomförs varje kväll vin och olivoljeprovningar. En erfaren sommelier hjälper då gästerna med deras undringar kring olika drycker och producenter, de allra flesta representerande små producenter.

I vinkällaren finns ett omsorgsfullt urval av de bästa Alentejovinerna att köpa, som exempelvis Herdade do Esporão, Herdade Grande, Pêra-Manca, Herdade São Miguel och Ervideira.

Convento do Espinheiro imponerar

Convento do Espinheiro breder ut sig över en yta av åtta hektar. Här finns bland annat en swimmingpool, spa- och träningscenter, tennisbanor som omges av de omsorgsfullt ansade trädgårdarna. Här finns även en park för våra fyrbenta vänner då man välkomnar dessa med öppna hjärtan.

I området finns också en apelsinlund, och härifrån kommer den närproducerade juicen som serveras till frukost. I en väldigt gammal olivlund återfinns ett 1100 år gammalt matriarkträd som fortfarande bär frukt. De oliver som skördas här används för att göra Espinheiroklostrets superexklusiva olivolja, och lyckligt lottade gäster får hjälpa till med processen om de besöker hotellet under november månad.

Jag medger att den brännande augustihettan höll mig inomhus till en stor del, men annars är det behagligt att luta sig tillbaka i någon av de dekorativa stolarna i någon av klostergårdarna eller trädgårdarna för att läsa en bok, meditera eller småprata i skuggan under träden.

Själv föredrog jag att använda mig av den gemensamma vardagssalen, en mycket svalare plats med spartansk dekor och detta var tidigare munkarnas forna matsal. Predikstolen som fortfarande finns kvar användes på den tiden för bön innan maten. Munkarna vände då sina ansikten mot väggen och ryggarna mot den som läste bönen, ytterligare en kuriositet jag fick veta under mitt besök.

Ett starkt minne för mig är den helt restaurerade Hagtornsmadonnans Kyrka, mycket utnyttjad för bröllop och för morgonmässa den första söndagen i varje månad samt för olika musikevent som hotellet står värd för genom året. Det gyllene barockaltaret imponerar, precis som det portugisiska kaklet där vardags- och religiösa scener delar på bildytan och varje detalj skvallrar om den gångna historien.

Hotellet erbjuder faktiskt ett brett och varierat månatligt program med genuina upplevelser såsom matlagningsworkshops, olivplockning, vinprovning, specialmiddagar och kulturella evenemang i samklang med de fester och olika helger som förekommer varje månad.

Klosterhotellet svävar ständigt i utrymmet mellan urgammalt och modernt, rått och romantiskt, enkelt och lyxigt. Det är en plats där man bör låta tiden flyta fram långsamt och lugnt. Det är idealiskt att använda som bas för dagstripper till Alentejos vingårdar och de många charmiga byar som omger Évora, såsom Monsaraz, Arraiolos och Vila Viçosa. Den enda nackdelen är att man förr eller senare måste återvända hem.

För mer information: https://www.conventodoespinheiro.com/en/

UPP
Translate »