ASIEN

ONE&ONLY ROYAL MIRAGE

ONE&ONLY ROYAL MIRAGE – Där ingen skulle tro att någon kunde bo!

Det ska erkännas att rubriken på den här artikeln är stulen rakt av från ett teveprogram med samma titel, men faktum är att när One&Only Royal Mirage byggdes så fanns det oro för att den valda platsen låg för långt utanför stan.

Gardens of One&Only Royal Mirage1

Denna oro kom dock på skam och efterhand som staden växte så kom resorten närmre vilket gör att man idag kan stoltsera med en privat strand mitt i Dubai. En annan oro som kom på skam var den undertecknad hade inför besöket på Royal Mirage. För det första så består anläggningen av tre hotell med olika inriktningar, och för det andra är området 26 hektar stort. Risken med stora anläggningar är ju att det blir för opersonligt och att man som gäst känner sig som en del av en mängd. Inte heller det behöver man vara orolig för. Det tar en kvart att ta sig från centrala Dubai till One&Only Royal Mirage. Vi passerar bland annat Dubai Zoo och shoppingcentret Mall of the Emirates, men också ett något mer exotiskt inslag som en stor, svensk restaurangkedja som via sina elva restauranger förser både Dubaibor och tillresande med det som kallas ”Sveriges godaste hamburgare”. Den som av någon outgrundlig anledning skulle tröttna på meze under vistelsen kan alltså ta sin tillflykt till något av dessa ställen. Det alternativet blev dock aldrig aktuellt i vårt fall.

ARABIAN COURT

One&Only Welcome2

Vi kommer fram till det ena av anläggningens tre hotell: Arabian Court. Här är det orientens mystik som gäller. Det går nästan inte att beskriva entrén, Grand Gallery, vars pelargång är uppdelad i sju utrymmen som vart och ett representerar de olika emiraten. Dekoren på såväl golv, tak och väggar är minst sagt utförlig – det är mystiskt, vackert, sensuellt och dramatiskt på en och samma gång. Det samma gäller i alla rum och sviter som samtliga vetter ut mot den storslagna parken där palmer och fontäner samsas om utrymmet, och som inte tar slut förrän havet tar vid. Att den arabiska världen är inspirationskällan till Arabian Court kan inte ens en blind ta miste på, det doftar till och med arabiskt kryddigt och blommigt på samma gång. Inredningen är sober med inslag av stora möbler och sänggavlar urkarvade från träd som måste ha varit enorma. Överallt finns speglar, flera dekorerade med bladguld som även pryder flera av möblerna. Efter att vi har tittat runt lite under tiden som incheckningen tagits omhand blir vi hämtade av en golfbil – det visar sig nämligen att vi har blivit uppgraderade till Gold Club Suite på The Palace.

THE PALACE

The Palace Esplanade of One&Only Royal Mirage, Dubai

The Palace är precis som det låter, palatslikanade. Även om The Gold Club har en separat och privat ingång lite avsides så blir vi för upplevelsens skull körda till huvudingången. Om avståndet mellan golv och tak på Arabian Court var storlagen, så är lobbyn i The Palace så imponerande att vi blir stående som gapande fågelungar. Lobbyn är så luftig att en helikopter med lätthet skulle kunna göra en flyguppvisning där inne. Mot den enorma och vackra takkupolen sträcker sig fyra livs levande palmer, marmorgolven glänser som om de vore islagda – här har man verkligen tagit i för emir och fosterland, helt utan att det blir pråligt eller på något sätt skrikigt.

DSC_0714

Vi fortsätter in i galleriet där den ståtliga baren finns och fortsätter sedan upp till Gold Club där vi checkar in i sviten som mäter cirka 100 kvadratmeter, har två balkonger, separat vardags- och sovrum, ett stort badrum med både kar och duschutrymme. I vardagsrummet finns en generös sittgrupp, matsalsbord, skrivbord samt en stor bar och espressomaskin av välkänt märke. Precis som på Arabian Court vetter samtliga rum och sviter ut mot parken, här kommer man dock lite närmre stadens skyskrapor som bildar en fantastisk fond som står i stor kontrast till den lugna atmosfären inom hotellområdet.

DSC_0728

Den som bor i Gold Club-sviterna har tillgång till en privat lounge där man både kan inta sin frukost om man nu inte, som vi, väljer att avnjuta den på restaurang Olives fina uteservering i parken. I den privata loungen serveras det också eftermiddagsfika och det är även en lugn oas att inta en drink i innan middagen. Allt ingår.

RESTAURANGER FÖR VARJE SMAK

Efter incheckningen går vi till poolbaren och beställer en enkel lunch bestående av en fräsch och vällagad kycklingsallad. Anledningen till att valet föll på en enklare maträtt är att vi senare på kvällen har bokat in oss på restaurang Eauzone, och vi har hört att dit bör man komma hungrig. Eauzones omfattande meny, från den enklaste soppa till wagyubiff och ugnsgratinerad hummer eller varför inte grillad anka, lämnar oss inte besvikna.

Eauzone restaurant

Jag kommer i ärlighetens namn inte ihåg alla rätter som vi mumsade i oss under tiden sommelieren lät oss provsmaka det ena goda vinet efter det andra, men kan intyga att hit ska man ta sig vare sig man bor på Royal Mirage eller inte. Atmosfären är avslappnad, servicen trevlig och kunnig, men framför allt är maten tilltalande och gjord med kärlek. Väljer man att sitta utomhus så är det ett perfekt ställe att låta solnedgången vara huvudattraktion (näst efter maten, förstås), Eauzone ligger vid stranden och havet. Royal Mirage erbjuder flera andra utmärkta restauranger att välja mellan, och här finns också flera mycket populära nattklubbar som inte sällan besöks av såväl lokala kungligheter som internationella celebriteter.

RESIDENCE AND SPA

Residence & Spa Dining Room

Celebriteter från när och fjärran checkar mer än gärna in på The Residence som är ett lite mindre hotell beläget mitt mellan Arabian Court och The Palace. Här är de minsta rummen omkring 60 kvadratmeter stora medan det största, en villa, erbjuder 300 kvadratmetrar att mysa omkring i. Här finns två restauranger som endast har öppet för de som bor på The Residence, en av dem heter The Library och fungerar både som lounge och matsal. Vi får berättat för oss att många av gästerna väljer att ta sig ner till The Library för att ta en drink eller läsa en av de många böckerna som finns att tillgå där. Inte sällan händer det att personalen får väcka någon gäst som tagit av sig skorna och krupit upp i någon av de stora sofforna för att sedan somna med boken över ansiktet. Det är väl vad man kan kalla att känna sig som hemma? I The Residences källare finns resortets spa som erbjuder allt man kan önska sig i den vägen. Vi låter oss tas om hand av den skickliga personalen som ger oss en grundlig kroppsrengöring inklusive eteriska oljor och efterföljande hammam. En lisa för själen.

THE PALM

DSC_0779

Efter ett snabbt klädbyte är det dags för en drink på The Jetty Lounge som är en sofistikerad och synnerligen populär bar helt nere vid strandkanten, innan det är dags att ta hotellets båt över till The Palm som ligger strax utanför. Här ligger nämligen en annan One&Only-resort, som av en händelse heter The Palm. Vi måste givetvis slå oss ner ett tag vid ett av borden på Dubais nyaste och trendigaste uteställe, 101 Dining Lounge and Bar. Här finns en restaurang (som vi inte hann med att prova), men den stora behållningen är den enorma uteserveringen som ligger på en egen pir ute i den privata marinan som tillhör hotellet.

101 on the marina at dusk

Efterhand som kvällen blir äldre höjs volymen och stämningen följer efter. När vi anländer till The Palm sen eftermiddag är det loungestämning och i bakgrunden sjunger en sångerska ackompanjerad av några musiker. När vi tre timmar senare ska lämna för att åka tillbaka till fastlandet är det fest som gäller. Musiken strömmar ur högtalarna och gästerna skrattar och dansar. Att det är ett populärt ställe går inte att ta miste på.

STAY by Yannick Alleno - sharing table

Huvudanledningen att besöka The Palm är restaurangen STAY by Yannick Alléno som ryms inom hotellet. Med risk att vara tjatig, men har du tid och möjlighet så är det väl värt ett besök – om inte annat så för att uppleva det fantastiska efterrättsköket som är placerat i själva matsalen och dit du själv går och tittar på när kockarna tillagar den – eller de – desserter som frestar dina smaklökar för aftonen. Två nätter på Royal Mirage är ingenting. När jag går igenom bildmaterial som vi hade med oss hem så inser jag att det skulle krävas minst en vecka på plats för att kunna återberätta allt denna underbara resort har att erbjuda. Kanske tänker jag framför allt på det vi inte hann med: bada i havet, simma i poolen, besöka The Residences avskilda och privata trädgårdar, njuta av en drink i lobbybaren på The Palace.

Olives restaurant

Jag grämer mig lite över att vi inte hann promenera runt mera på ägorna för att beundra de vackra parkerna och är definitivt nyfiken på att upptäcka alla de lyxiga nattklubbarna som finns på området. Jag tänker som så att i det här jobbet så är det ju sällan man åker tillbaka till samma ställe, men i det här fallet har vi ju inte ens hunnit med tio procent av utbudet – alltså är ju ett återbesök högst försvarbart. Missa inte den här pärlan i Dubai, jag lämnar en personlig garanti för att du kommer att bli nöjd.

För mer information:
www.oneandonlyresorts.com
www.oneofyou.se

Foto: Pontus Larsson samt press

UPP
Translate »