EUROPA

EN RESA GENOM ÖSTERRIKE I STILLA NATTS SPÅR

Julmarknader, musikaler och tillställningar i spåren av Stilla Natt.

Den 24 december 1818 framförde Joseph Mohr och Franz Xaver Gruber för första gången psalmen ”Stille Nacht” i Oberndorf nära Salzburg. Texten skrevs av Mohr, en ung pastor från Salzburg, och melodin komponerades av läraren och organisten Gruber från Oberösterreich. ”Stilla Natt” är en världsfredsång, en internationell kulturell tillgång och ett musikaliskt arv samt av UNESCO utsett till ett immateriellt kulturarv. Jubileet kommer att firas stort i SalzburgerLand, Tyrolen och Oberösterreich med nya museer, specialutställningar i Salzburg och Linz, en ny teateruppsättning och många evenemang. Totalt nio ”Stilla natt”-lokaler och -museer – inklusive Salzburgmuseet – kommer at delta i den nationella utställningen ”Silent Night 200” som äger rum från 29 september 2018 till 2 februari 2019.

Kapellet för Stilla Natt

Ursprung och spridning av sången

Den Salzburg-födda Joseph Mohr skrev den rörande texten till ”Stilla Natt” som en ung prästlärling i Mariapfarr i Salzburgs Lungau-region 1816. Två år senare träffade han läraren Franz Xaver Gruber i Oberndorf nära Salzburg och gav dikten till honom med begäran om att komponera en melodi. Den framfördes därefter av de två i St. Nikola-kyrkan i Oberndorf. Bara några år senare kom sången till Tyrolen, via Zillertal och orgelbyggaren Carl Mauracher. Musikaliskt begåvade handelsresande reste genom Europa och sjöng för publik. Sången spreds därefter vidare via missionärer.

Ny musikal med potential

Den 24 november 2018 kommer den nya musikalen, med den preliminära titeln ”Silent Night Story”, ha premiär på Felsenreitschule. Här finns alla förutsättningar för att få en ”Broadway”-känsla i Salzburg. Den amerikanska filmkompositören och Emmy-vinnaren John Debney (”Ice Age”, ”Sin City”, ”The Jungle Book”) har komponerat musiken och manus är skrivet av författaren, regissören och musikern Hannah Friedman. Andreas Gergen, känd för den framgångsrika produktionen av ”The Sound of Music”, regisserar.

Upplev Stilla natt med alla dina sinnen

En resa i spåren av ”Stilla natt” ger spännande insikter i den historiska bakgrunden, kyrkans historia, musik och konsthistoria, arkitektur och regionala egenskaper. Det garanterar också en unik upplevelse för alla sinnen. De utvalda orterna ger dig möjlighet att uppleva Mohrs födelseort, Franz Xaver Gruber hem, Stilla Natt Museum, pilgrimskyrkan i Oberndorf där sången framfördes för första gången, födelseplatsen för F. X. Gruber och det museum som finns där idag samt se det äldsta bevarade trycket av sången och kopian av trycket i julmuseet (som öppnar under 2018)

En resa i spåren av Stilla natt

SalzburgerLand, Oberösterreich och Tyrolen – alla representerar ett paradis för advents- och vinterentusiaster. Romantiska julmarknader, som vanligtvis öppnar sina dörrar den sista helgen i november, kan kombineras med de spännande årsdagshändelserna för ”Stilla natt”. Ruttförslag för individuella turer samt bokningsbara paket och ytterligare information finns här

UPP
Translate »