Annons från Globe Marketing

ENERGIBOOSTA KROPP OCH KNOPP INFÖR VINTERN

En tusenårig tradition ger fortfarande härliga hälsoeffekter och välbehövlig återhämtning

havs-4-24

Skäm bort dig själv med ett välgörande spa. Nu väntar en tid där vädret troligen kommer att domineras av regn, rusk, snålblåst och så småningom en och annan snöstorm, varvat med vackra höst- och vinterdagar. Oavsett vad vi har för åsikt om årstidernas skiftningar mår vi alla bra av att lagra lite extra energi inför den långa period av mörker som obönhörligen åtföljs av ett betydligt kallare klimat. Så varför inte passa på att unna dig en välgörande och stärkande spaweekend?

Alla vet vi ju hur urlakad man kan känna sig när solens strålar slutat skänka oss välgörande kraft och ork. Oavsett vilka känslor årstiden frambringar mår vi alla bra av att ladda de inre batterierna lite extra. Det är just därför som First Class Magazine reder ut begreppet spa och tipsar om två härliga anläggningar som är väl värda att besöka.

havs-4-27

Det finns många sätt att tillbringa en weekend på som ökar känslan av välbefinnande, men det finns få upplevelser som gör gott på så många plan som en spaweekend. Under en sådan vistelse kan man byta vardagens måsten mot levande ljus, värmande brasor och härliga dofter i kombination med rogivande musik, vilket gör det lättare att varva ner och komma in i en härligt harmonisk stämning. Man behöver inte åka till varmare breddgrader för att finna njutning vid den här tiden av året.

Ta med din käraste eller några vänner till en spaanläggning och skäm bort er själva rejält med bad, behandlingar, bastu, god mat och dryck i kombination med god sömn i ljuvliga hotellsängar. Krydda gärna detta med poesi som letar sig in i själens innersta djup. Tranströmer och Boye är två diktare som passar väl in i dessa sammanhang. Spa är inte längre bara att få en skön behandling och sedan sitta och mysa i en badrock, utan idag tittas det mycket mer på helheten. Som gäst har man möjlighet att få såväl alltmer avancerade som unika upplevelser.

Havsbaden_Spa_5-1

När de varma sommardagarna endast ligger kvar i medvetandet som ett suddigt minne och höstmörkret lägger sig som en matta över vårt land vet man att vintern närmar sig med stormsteg. En vinter som kommer att innehålla många roliga aktiviteter och härliga upplevelser och som förhoppningsvis bjuder på många minnesvärda dagar. Ett sätt att försäkra sig om att få den där extra energin som behövs för att njuta av vintermånaderna på rätt sätt är att skämma bort kropp och knopp genom att låta tankarna vandra fritt och samtidigt njuta av en välgörande behandling. Det är sådant som boostar det psykiska och fysiska välbefinnandet och ger kraft som räcker länge.

HISTORIK

sbr_19

Att mitt i vardagsstressen verkligen koppla av, samla tankarna och ge kroppen en välförtjänt och välgörande vila är inte något som den moderna människan har hittat på. Även de allra tidigaste människorna var i behov av avkoppling och vila, även om det var själva naturen som var deras vilorum. Att njuta på ett härligt spa går långt tillbaka i historien. Redan under antiken förstod man att uppskatta detta och medelhavsländernas bättre bemedlade utnyttjade gärna de möjligheter som stod till buds. På den tiden var det offentliga badhus som besöktes och arkeologer har funnit ristningar på badhusens väggar med ordet spa, som står för det latinska ”Salus per aqua” vilket på svenska blir ”Hälsa genom vatten”.

spa-01

En annan tolkning av ordet spa härrör från den typ av anläggningar som badhusen fanns i och vars konstruktion gick ut på att det varma vattnet hälldes framåt. Ordets betydelse skulle då kunna vara just ”att hälla framåt” eller ”spargere” som det latinska ordet är. För att ytterligare krångla till det något kan vi även nämna att det finns en ort i Belgien som heter just Spa. Hit vallfärdade människor från hela världen, främst under 1700-talet, eftersom det hävdades att bad i det mineralrika vattnet botade sjukdomar. Även att dricka vattnet ansågs väldigt nyttigt. Vilken betydelse som är riktig låter vi vara osagt.

Vi kan dock ta fasta på att den här typen av vila och återhämtning har funnits under en väldigt lång tid. Även att dricka ur en mineralrik brunn, eller hälsobrunn som de kallas, har under lång tid ansetts nyttigt. Ramlösa brunnspark är en av landets kändaste mineralrika brunnar och brunnsdrickning där inleddes redan i början av 1700-talet. Fast vi får faktiskt blicka tillbaka många årtionden till för att hitta den första hälsobrunnen i landet. Redan 1678 grundades Sveriges äldsta hälsobrunn, Medevi Brunn, av läkaren Urban Hjärne. För att runda av det historiska perspektivet på det som idag är en ständigt utvecklande spabransch nöjer vi oss med att konstatera att det knappast är en fluga vi pratar om när det kommer till spa – det är tvärtom historiens vingslag det handlar om.

DE OLIKA BEHANDLINGARNA

Det finns massor av olika behandlingar att välja mellan hos landets många spaanläggningar. Utbudet är både spännande och lockande och kan skilja sig markant, beroende på vilken inriktning som gäller. Det går alldeles utmärkt att nöja sig med en behandling, men vill man skämma bort sig lite ska man självklart satsa på flera. De vanligaste behandlingarna, helkropp eller ansikte, är olika former av peeling och massage som så gott som alla aktörer har någon form av på programmet. Men vad ska man välja då? Här får tycke och smak avgöra. Är man inte van vid spa och osäker på vilken behandling man vill ha, går det utmärkt att höra sig för hos de terapeuter som finns på anläggningarna. De flesta spabehandlingar har hämtat inspiration från andra delar av världen än Sverige. Som exempelvis ”Hanakasumi” som är en avkopplande kroppsbehandling som inspirerats av japanska traditioner. Njut av en varm kroppspeeling med rispuder, lotus, körsbärsblommor och japanska dukar som skrubbar din hud len och ren.

img_0395

Väldoftande och njutningsfyllt, och det redan innan fotmassagen startar. När du är färdigbehandlad kommer du att ha ett sinne som i det närmaste svävar av välbehag samt en hud som är återfuktad och väldoftande. Känslan som infinner sig när man precis fått en helkroppsbehandling med peeling och huden upplevs lika mjuk som på ett nyfött barn, den är faktiskt helt fantastisk. Sådana behandlingar har flera positiva effekter, bland annat avlägsnas döda hudceller, vilket gör huden mer mottaglig för mjukgörande krämers effekter. Dessutom stimulerar den här typen av behandlingar blodcirkulationen. En annan populär behandling är med lera, och då gärna ”Moor mud-lera” från Ungern.

En lerinpackad kropp kan se fram emot flera angenäma effekter. Leran ger huden näring och är den dessutom uppvärmd återhämtar sig trötta muskler och blir härligt avslappnade. Medan den insmorda kroppen låter leran verka kan man med fördel ta en kortare ansiktskur med mask och ansiktsmassage. Mest klassiskt är massage som finns i massor av olika varianter som faktiskt kan främja det allmänna hälsotillståndet. Effekterna av massage beror på vilken typ man väljer, men vi kan väl ändå nämna några: ökad blodcirkulation, stärkt immunförsvar, reducerad smärta och reducerad stress. Det finns som sagt en uppsjö av behandlingar för våra kroppar. Titta bara på vad man kan hitta på med fötterna, fotmassage, bubbel med kolsyrat vatten och välgörande krämer. Det kanske inte är så konstigt att det finns så många val för kroppens nedersta del då det sedan tusentals år i Kina har ansetts att hela kroppen nås via fötterna. Enligt den teorin, som kallas zonterapi, når du till exempel ischiasnerven via hälarna och bihålorna via ett flertal tår. Lägg gärna lite extra kärlek och omtanke på dina fötter nästa gång du åker iväg på en spaweekend, det tjänar hela kroppen på. Som tidigare nämnts kommer vi här att tipsa om två svenska hotell som kan det här med spa, och med tanke på fötter passar det ju bra att börja med Hotell Havsbaden i Grisslehamn följt av Söderköpings Brunn som ligger söder om Norrköping.

HOTELL HAVSBADEN – FINA FÖTTER MED FISKAR

havs-2

Tack och lov är det lätt att få ordning på fötterna – även om de varit instängda i vinterskor för länge. Det gäller att peela bort döda hudceller. Med tanke på namn och läge måste man ju säga att Hotell Havsbaden i Grisslehamn har en perfekt behandling att erbjuda: Fiskpedikyr som ger silkeslena fötter. Behandlingen börjar med att man tvättar av sina fötter, för att sedan sätta sig bekvämt till rätta och sänker ned fötterna i ett akvarium.

Därefter får fiskarna göra sitt jobb. De livnär sig på döda hudpartiklar och nibblar försiktigt bort död och skadad hud (de fiskar som används har inga tänder). Känslan är mycket behaglig och kan jämföras med att doppa fötterna i kolsyrat vatten. Efter behandlingen, som tar tjugo minuter, får du en mjukgörande kräm att smörja in fötterna med. Sedan är det upp till dig att fortsätta ta väl hand om dina fötter. Hotell Havsbaden erbjuder för övrigt ett stort utbud av behandlingar, självklart utförda av professionella massörer och terapeuter. Och själva spaavdelningen känns som en behandling i sig.

havsbaden_ex

Med ljuvlig utsikt över havet bjuder den på välbehag i form av bubbelpooler, ångbastu, regndusch, avsvalkningspool och förstås klassisk bastu. När vädret tillåter är det underbart att sitta i en däckstol på uteterrassen och lyssna till havet och vinden. Havsbaden och Grisslehamn är en idyll under alla årstider.

havs-7-16

En känsla av förväntan infinner sig så snart man blickar upp mot hotellet, så perfekt placerat uppe på granitklipporna med utsikt över Ålands hav och en levande fiskehamn. Hotellet speglar sig i hamnens vattenyta, och emellanåt också i Eckeröfärjans vita skrov när den lägger till. På andra sidan hotellet breder skogen ut sig. I en helhetsupplevelse ingår god mat, och i restaurangen – med panoramautsikt över hamnen – avnjuter man en säsongsanpassad meny med skärgårdssmaker, där rätterna så mycket som möjligt baseras på lokala råvaror. Havsbaden samarbetar nämligen i stor utsträckning med producenter i anläggningens närområde såsom Musko Rökeri, Väddö Gårdsmejeri, Fogdö Lax och Senneby trädgård.

SÖDERKÖPINGS BRUNN – SKÄM BORT HELA KROPPEN

framifr_n

Ibland behöver hela kroppen en skön och närande behandling som också får dig att slappna av och förser dig med ny energi. Här är Söderköpings Brunn ett bra val. Här förvaltar man den traditionella brunnskulturen, men självklart i modern tappning. De kalla vattenlavemangen är sedan länge borttagna – som tur är – men kurbad och algkurer står fortfarande på behandlingsmenyn, liksom skön massage. En specialitet är helkroppsmassage á la Brunnen, en behandling som börjar med ett stärkande mineralbad med masserande jetstrålar och som avslutas med en massage med ekologiska aromaoljor.

s__derk__pin

Man kan också njuta av ”Spirulina Detoxutrensande-alginpackning”, som är en helkroppsskrubb med alginpackning som ger en välmående hud fylld med fukt och näring. Efter skrubben packas hela din kropp in i den näringsrika spirulinaalgen; en sötvattensalg som anses vara fullmatad av näringsämnen och fettsyror, vilket har en uppstramande, närande och utrensande effekt. Under tiden man ligger inpackad får man även ansiktsrengöring, ansiktsmask, ansiktsmassage och hårbottenmassage.

S__derk__ping_Rum_1-1

Behandlingen avslutas med en lugnande och återfuktande kroppsspray med kamomill. Söderköping är en av Sveriges mest anrika kurorter, här har man ”druckit brunn” i flera hundra år. Idag är Brunnen ett modernt, fyrstjärnigt hotell med all komfort man kan önska, inbäddat i gammaldags charm. Efter en givande kroppsbehandling behöver man en god middag, och köket på Söderköpings Brunn blandar de svenska mattraditionerna med smaker av internationell karaktär. Här serveras både husmanskost och festsupéer. Vinkännaren går heller inte besviken från bordet, vinkällaren rymmer många intressanta flaskor från de stora distrikten.

KRÄVANDE SAMHÄLLE

I vår samtid är stress en naturlig del av vardagen, då vi förväntas svara på e-post på nolltid, hålla oss ajour med världens alla händelser och alltid vara anträffbara via våra mobiltelefoner. Det är en livsstil som kräver återhämtning mellan varven och just spabehandlingar ger mycket tillbaka till besökaren då det är rogivande och avkopplande.

Att det är lite tystare än på andra ställen gör inte saken sämre, en behaglig ljudnivå påverkar återhämtningen väldigt mycket. Tveka nu inte, unna dig själv en upplevelse som ger dig chansen att slappna av på riktigt. Det är du värd.

För mer information:
www.hotellhavsbaden.se
www.soderkopingsbrunn.se

UPP
Translate »