KRYSSNINGAR

EXPEDITIONSKRYSSNING PÅ GRÖNLAND

Det är i början av augusti och sommaren 2015 har äntligen anlänt till Sverige med sol och värme. Men inte för oss! Vi har helt andra – betydligt coolare – planer minsann.

Grönlandskryssning - zodiac and iceberg (6595 Bjorn)

Länge, länge har vi närt drömmen om att en gång få uppleva den spektakulära naturen på Grönland, världens största ö. Glaciärerna, inlandsisen, de snöklädda bergstopparna, floran och faunan. Nu är det äntligen dags att göra verklighet av våra drömmar, och vi har insett att en kryssning utmed Grönlands kust är det optimala alternativet att få uppleva så mycket som möjligt under bekväma förhållanden.

Grönlandskryssning - fjord spectacular (4105 Bjorn)

Ett av världens allra lyxigaste kryssningsrederier, Silversea, har förutom sin klassiska flotta några riktigt fina expeditionsfartyg för den lite mer äventyrlige resenären som både vill kryssa med högsta möjliga lyx och komfort, och dessutom ha en aktiv semester med expertledda utflykter på land och till sjöss. Dessa fartyg prioriterar mer äventyrliga destinationer, oftast långt bortom allfarvägarna och turiststråken.

Vi mönstrar på Silver Explorer i Reykjavik, och styr genast ut till havs för en tolvdagarskryssning utmed den grönländska kusten. Efter ett drygt dygn på ett lugnt och snällt hav närmar vi oss Grönland. Väckarklockan ringer redan klockan halv sex, och när vi kikar ut genom fönstret i hytten ser vi att det milda, försiktiga, rosalila gryningsljuset på den molnfria himlen speglar sig i ett alldeles stilla hav.

Grönlandskryssning - Silver Explorer (4067a Bjorn)

Vi tar oss snabbt upp på fördäck i den krispiga, kyliga morgonluften och där, DÄR tar utsikten fullständigt andan ur oss! Sakta, sakta kommer den vintriga, silverglittrande kusten glidande allt närmare, och de första små isbergen dyker upp runt båten. Till en början är vi alldeles ensamma på däck, men efter ett tag får vi sällskap av allt flera av våra 54 medpassagerare – en samling nyfikna, äventyrslystna resenärer i skilda åldrar och av varierande nationaliteter. Men det vi har gemensamt denna morgon är, förutom våra ivrigt klickande kameror, vår pirrande förväntan på denna stora, mytomspunna, vackra vinterö.

SKOLDUNGEN FJORD

Grönlandskryssning - Skoldungen fjord (IMG_4259 Bjorn)

Vi glider in i Skoldungen Fjord på Grönlands sydöstra kust, och lägger oss för ankar i en helt obebodd värld av pampiga höga berg, mäktiga glaciärer och stora, vackra isberg. Under dagen kryssar vi runt i fartygets medföljande Zodiac-gummibåtar, och kikar närmare på naturens alla under. Zodiac-båtarnas kaptener är medlemmar ur fartygets expeditionsteam, som består av forskare och specialister inom arktisk flora och fauna, marinbiologer, arkeologer, och liknande kunskapsområden. De guidar oss skickligt och kunnigt och har massvis med spännande information om allt vi ser runt omkring oss i de små gummibåtarna. Det gäller verkligen också Uli, vår gummibåtskapten, som är isbjörnsforskare och marinbiolog. Det han inte vet om polarmiljö är inte värt att veta.

Grönlandskryssning - Skoldungen fjord iceberg(IMG_4305 Bjorn)

Den stora glaciären längst in i fjorden har en vägg som är nästan 150 meter hög ut mot oss i vattnet, och då och då mullrar den när den kalvar och släpper ifrån sig stora sjok av is ner i havet. De omgivande snöklädda bergstopparna är ungefär 1 500 meter höga, och utgör en magnifik fond till glaciären, havet och den karga kusten. Några sälar tittar upp här och där, nyfiket undrande vad det är för konstiga besökare som stör deras fridfulla idyll. Väl tillbaka ombord är det ljuvligt att kliva ur alla tjocka, varma kläder och tassa upp till akterdäck i våra sköna badrockar för ett ljuvligt varmt bad i en av fartygets jacuzzis, smutta på en god drink serverad vid poolside och njuta av den häftiga utsikten i fjorden där vi ligger i det varma badet.

MÄNNISKOR OCH NATUR

Grönlandskryssning - Appilattoq, mother and child (4342 Bjorn)

Nästa dag glider vi igenom Prins Christian Sund längst söderut på Grönland, tio mil långt men ibland bara 500 meter brett. Det vintriga landskapet är fantastiskt vackert, med höga, snöklädda berg som störtar rakt ner i havet och pampiga glaciärer som majestätiskt glider ner i vattnet. Vi kliver i Zodiac-båtarna igen och landstiger på träbryggan i den lilla byn Appilattoq, där ett hundratal inuiter lever av fiske och jakt. Livet här är enkelt och ganska isolerat eftersom byn bara kan nås från havet. Det finns inga telefonförbindelser, utan all kontakt med omvärlden sker via radio. I byskolan går sju barn och den lilla söta kyrkan är byns samlingsplats.

Grönlandskryssning - boys close-up (4291b Bjorn)

Vi bjuds in till kyrkan för att träffa några av invånarna, och kören samlas och ger oss några fina smakprov ur deras repertoar av folksånger. Det är tydligt att vårt besök uppskattas och byns invånare är minst lika nyfikna på oss som vi är på dem. En del av dem kan lite danska, så vi trevar oss försiktigt fram på en slags nordisk språkblandning. Med händernas hjälp och varma leenden överbryggar vi de sista resterna av de språkliga barriärerna.

Grönlandskryssning - Sisimiut church & museum (5920 Bjorn)

Vi hamnar i samspråk med en man som berättar om fisket och stolt förevisar oss deras pyttelilla fiskefabrik. Här rensas och fryses fångsten, mest havskatt och hälleflundra, som sedan hämtas med båt och fraktas till Danmark. Det här är byns livsnerv. Utan fiskeindustrin skulle byn inte kunna leva kvar. Resan går vidare, och under de följande dagarna besöker vi fler små byar utefter kusten, den minsta, Brattahlid, med enbart fyrtio invånare. I slutet av 900-talet bodde Erik Röde här, född i Norge och tidigare bosatt på Island. Han anses vara den som först upptäckte Grönland, och hans son Leif Eriksson är ännu mera känd som den europé som först landsteg i Nordamerika.

Under vår färd norrut utmed Grönlands västkust övergår de små byarna långsamt i allt större samhällen. Störst är huvudstaden Nuuk med cirka 15 000 invånare, som utgör en dryg fjärdedel av Grönlands befolkning. Arkitekturen i Nuuk är en lustig blandning av vackra små hus och stora moderna hyresfastigheter. Alla har inte en bil men definitivt en båt, och kustlinjen präglas av stora småbåtshamnar.

Grönlandskryssning - beautiful landscape w house (IMG_4527 Bjorn)

Nationalmuseet i Nuuk är verkligen värt ett besök. Förutom mycket om inuiternas historia och kultur finns här också de världsberömda Qilakitsoqmumierna som räknas som Grönlands främsta arkeologiska fynd. Vind och kyla har bevarat kropparna i ett slags frystorkat skick, trots att de avled redan under sent 1400-tal. Grönland är ett autonomt land inom konungariket Danmark, och även om det officiella språket är grönländska är det många som kan danska, och högre utbildning på Grönland sker också på danska språket.

Vi gör ett intressant besök i parlamentet, där en av parlamentsledamöterna berättar för oss om landets styre. Någon tar även upp det känsliga ämnet säljakt, och det svar vi får är verkligen intressant. Det dödas ungefär 200 000 sälar varje år på Grönland (vi skjuter årligen ungefär 200 000 rådjur i Sverige), eftersom säl är en viktig del av landets basföda. Men forskare har kommit fram till att det finns så gott om säl att man utan vidare skulle kunna skjuta ungefär en miljon sälar årligen utan att beståndet skulle hotas. Dessutom dödas inga sälungar på Grönland, eftersom de helt enkelt inte finns i grönländska vatten. Sälarnas ”barnkammare” finns nämligen i Kanada. Parlamentsledamoten avslutar med ett tänkvärt uttalande:

– Runt om i världen sitter människor på caféer med en caffè latte och beklagar sig över att vi grönlänningar skjuter och äter sälar som levt i det fria i havet. Sedan går de hem och äter kyckling som oftast har haft ett plågsamt liv i fångenskap innan slakten.

När vi kliver av fartyget i staden Qaqortoq går en slank, lång kvinna förbi med raska steg och hälsar vinkande. Det visar sig vara den konstnär som gjort ett stort antal imponerande stenskulpturer inhuggna direkt i klipporna som smyckar staden på ett naturligt sätt. Det finns gott om exempel på grönlänningarnas konstnärliga ådror i byarna och städerna. Vi ser många målade konstverk på husväggar, vackert utsmyckade offentliga lokaler och små bodar här och var som säljer hantverk av halvädelstenar, skinn och horn från djur och stickat av ull.

Grönlandskryssning - flowers (4823 Bjorn)

Utmärkande för alla samhällen på Grönland, från små byar till huvudstaden Nuuk, är husen som är så färgglatt målade. När man närmar sig ett samhälle från havet ser det ut som kusten är full av legoklossar i alla tänkbara färger. Vi får veta att de olika husfärgerna faktiskt har en ursprunglig praktisk betydelse: kommersiella hus målades röda, sjukhus gula, polisstationer svarta, telefonbolag gröna och fiskerinäringens hus blå. Men idag är det bara att välja och vraka när man vill måla sitt hus. Sitt hus förresten, ja husen kan man äga men faktiskt inte marken de står på, eftersom all mark på Grönland är statlig och inte får ägas privat.

HUNDAR OCH MATRÄTTER FRÅN GRÖNLAND

Grönlandskryssning - greelnadic dogs w view (6441 Bjorn)

I Sisimiut, Grönlands andra stad till folkmängden, får vi bekanta oss lite närmare med grönländska slädhundar. Denna hundras är inte ett sällskapsdjur utan ett bruksdjur som används till jakt och som dragdjur till de slädar som används för transport, fiske och jakt. I utkanten av byar och samhällen på Grönland har hundarna sin hemvist både sommar och vinter, och hämtas av sina förare när det är dags för jobb. Hundrasen sägs vara delvis framavlad från vargar, ha typiskt vargflocksbeteende, är väldigt tålig och stark men inte särskilt lämplig som vanligt husdjur. För att hålla rasen ren är det norr om polcirkeln helt enkelt inte tillåtet med andra hundraser än denna. Som avslutning på besöket i Sisimiut bjuds vi att smaka på grönländska specialiteter.

Grönlandskryssning - greenlandic dog (6027 Bjorn)

Det dukas fram myskoxsoppa, sälkött, torkad torsk och lodda, underbara pinfärska räkor och lilasvart torkat valkött. Den mustiga soppan med det lätt viltsmakande myskoxköttet i sällskap med potatis och lök, de ljuvliga räkorna och valköttet som påminner om torkat renkött fast fylligare, koras till vinnarna i provsmakningen. Valfångst betraktas som en del av ursprungsbefolkningens traditionella livsstil och grönländarna har fortfarande rätt att fånga ett visst antal valar som inte är utrotningshotade, främst den lilla minkvalen som är det vi får smaka på här. Den kommersiella valjakten upphörde dock för trettio år sedan.

Maten ombord på vårt fartyg Silver Explorer är förstås av högsta gourmetklass, som alltid på Silverseas eleganta fartyg. Tyska Pia Pieper är köksmästare, med en gedigen erfarenhet från Relais & Chateaux-anläggningar. Men det är inte första gången som Pia styr och ställer i ett kök i rörelse. Hon har tidigare erfarenhet av gourmetmatlagning på allt från eleganta flodbåtar till Orientexpressen. Till sin hjälp i köket har hon hela arton personer, och de lyckas trolla fram en lång rad kulinariska läckerheter även under de sista dagarna ombord när förråden börjar sina. Köket är internationellt med alla kulinariska delikatesser man kan tänka sig, och med härliga lokala inslag. Maten lagas med stor omsorg av förstklassiga råvaror, och de vackra uppläggningarna gör att varje rätt är lika mycket en fröjd för ögat som för gommen.

Grönlandskryssning - food salmon (4980a Bjorn)

Som ett alternativ till huvudmatsalen finns också Hot Rock Dining på pooldäck i aktern på fartyget. Här grillar man sin egen mat – kött, fisk eller skaldjur – på heta stenhällar vid bordet. Mycket fräscht och gott! Huvudansvaret för de goda desserterna, både till lunch och middag, har konditor Joseph Acuba från Filippinerna. Att vara kreativ och få göra sina egna skapelser tycker han förstås är det allra roligaste, och det får vi se och smaka många ljuvliga prov på under resans gång. Hans dotter har beslutat att följa i pappas fotspår, och Joseph drömmer om att en dag i framtiden kunna starta sitt eget ställe tillsammans med familjen hemma i Filippinerna.

Grönlandskryssning - food hot rock dining (5072A Bjorn)

Livet ombord är lika elegant som på de klassiska kryssningsfartygen, men klädstilen är mer avslappnad på expeditionsfartygen. Enbart vid några få tillfällen, såsom Captains Welcome Dinner, anbefalls lite elegantare och formellare klädsel.

Grönlandskryssning - cruiseship cabin (5759 Bjorn)

Våra fina hytter är lyxutrustade och vår butler ser till att vi aldrig saknar något. Fartygets expeditionsteam håller intressanta och lättsamma föredrag inom sina respektive expertområden om det vi kommer att få uppleva på våra utflykter, något som verkligen höjer upplevelserna till ännu högre nivåer. Eftersom man inte är så stor grupp resenärer på den här typen av fartyg, lär man lätt känna både andra gäster och personalen, och det blir en kärvänlig, familjär och otvungen stämning ombord.

AURORA BOREALIS

Grönlandskryssning - northern light 3637 (Bruno Cazarini)

Klockan ett på natten, när vi just hunnit somna efter ännu en kulinarisk och trevlig kväll ombord, ropar vår expeditionsledare Stefan plötsligt i högtalarna att det är norrsken ute i natt. Vi gnuggar sömnen ur ögonen och hoppar snabbt i varma kläder för att bege oss upp på däck. Här väntar oss ett vackert grönfärgat skådespel på himlen. Det grönflammiga ljuset förändrar sig ständigt. Det ökar och minskar i styrka, växer och krymper i yta, drar ihop sig, sprider ut sig och skickar ut sina långa armar över himlavalvet. Vi inser plötsligt att vi pratar viskande till varandra allihop. Det känns liksom bäst så. Andäktigt, vördnadsfullt. Det blir en händelse som lever kvar som ett sakralt och högtidligt minne. Vi var där. Vi upplevde det! Södra Grönland, Island och även de nordligaste delarna av Norge och Sverige ligger geografiskt i norrskensbältet.

Grönlandskryssning - sunset w iceberg (4655a Bjorn)

Det gröna skenet är vanligast, men det finns även rosa, rött och lilablått sken. Bruno, fartygets brasilianske fotograf, berättade att enligt grönländsk folktro ska man aldrig vissla när det är norrsken ute. Då riskerar man att bli halshuggen av sina förfäder, som sedan roar sig med att spela fotboll med huvudet. Vi bestämmer oss för att inte utmana ödet, utan njuter helt visselfritt av den unika naturupplevelsen.

KNÖLVALAR PÅ VISIT

Grönlandskryssning - humpback whales (5447 Bjorn)

Även på dagtid spenderar vi många spännande timmar uppe på däck. Vyerna är magnifika med storslagna blåskiftande isberg, mäktiga glaciärer och höga bergstoppar som speglar sig i havet. På kvällarna bjuds vi ofta på spektakulära solnedgångar som färgar hav och himmel i de mest magiska färger. En dag har vi lyckan att få se en flock med knölvalar som tumlar runt i närheten av vårt fartyg. Kaptenen saktar in och styr närmare, och vi får njuta en lång stund av skådespelet av deras stora gråskimrande kroppar som sakta glider runt i vattnet.

Det frustande lätet när de blåser ut luften är mäktigt, men när vi kommer alltför nära saluterar de oss med sin stjärtfena och dyker ner på djupet igen. Strax utanför Uunartoq Island ankrar fartyget upp och vi tar våra gummibåtar in till ön där vi får vada iland och får båtarna uppdragna på stranden. Vi tar en promenad upp på ön, och rusar upp på en lång ås när vi hör ett mäktigt dån. I en vik på andra sidan åsen ser vi några stora isberg som ligger och guppar i solskenet, efter att ett av de större delat på sig. Efter ytterligare en stunds promenad kommer vi fram till två naturligt varma källor som inte är mer än gropar på några kvadratmeter, och precis lagom djupa för att kunna användas som naturliga badkar. En grönländsk inuitfamilj med barn som kommit i kanot från en grannö tittar förvånat upp ur en av källorna när vårt gäng med blekansikten dyker upp mitt i deras badande idyll. Vattnet i källorna är trettiofem grader varmt, och vi samsas glatt med den lilla familjen och njuter av badet en god stund.

ILULISSAT – VÄRLDSARVSFJORD OCH UTMÄRKT HOTELL

Grönlandskryssning - hotel arctic igloos (6280 Bjorn)

Den nordligaste punkten för vår resa är Diskobukten och orten Ilulissat, 25 mil norr om polcirkeln. Hit kommer ungefär hälften av Grönlands 35 000 turister årligen. Anledningen är framförallt Ilulissat isfjord som togs upp på Unescos världsarvslista år 2004. Här löper Grönlands inlandsis ner i havet via glaciären Sermeq Kujalleq. Glaciären är en av världens snabbaste och mest aktiva, och rör sig ungefär trettio meter om dagen. De enorma ismassorna kalvar ner från glaciären i havet under mäktiga dån, och blir liggande som stora magnifika isberg i den sju mil långa fjorden. Mellan tre och tolv månader tar det sedan för isbergen att fullborda resan genom isfjorden ut i det öppna havet. Dagen bjuder på strålande sol och ett helt spegelblankt hav.

Grönlandskryssning - the icefjord in sunset (6825 Bjorn)

Vi följer med en lokal fiskare i hans båt, och häpnar när vi kommer nära de stora majestätiska isbergen i fjordens mynning. Det känns nästan overkligt att tänka sig att hela åttio procent av isbergen ligger under havsytan, så vi ser alltså bara en liten femtedel. Och dessa femtedelar kan ibland vara så höga som etthundratjugo meter. Islandskapet vi får njuta av är ofattbart vackert, och vi kan lätt förstå att allt detta klassas som världsnaturarv. Vilken fantastisk höjdpunkt på vår Grönlandskryssning! I samhället Ilulissat finns också Hotel Arctic, Grönlands bästa hotell, som ligger med magnifik isfjordsutsikt högst upp på en klippa. På hotellets celebra gästlista finns kända namn som den danska kungafamiljen, Angela Merkel och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Grönlandskryssning - Disko Bay iceberg 1 (6655-2 Bjorn)

Förutom vanliga rum och sviter med snygg skandinavisk inredning i ljust trä, finns boende i spektakulära uppvärmda ”igloos” i metall, som klättrar på bergssluttningen och erbjuder privat avskildhet och oöverträffad utsikt. Maten håller mycket bra klass, och vi avnjuter en underbar lunch med delikat hälleflundra tillagad på olika vis, paté på kammussla, pinfärska Grönlandsräkor, ett stort utbud av franska dessertostar och mycket annat gott. Vår kryssning slutar i Kangerlussuaq, och vägen dit går igenom ännu en vacker lång fjord. Här lämnar vi motvilligt vår härliga tillvaro på Silver Explorer efter att i tolv dagar ha blivit sanslöst bortskämda ombord och fått uppleva unika arktiska miljöer, guidade av kunniga och trevliga experter i fartygets expeditionsteam. MEN – för oss på First Class Magazine är äventyret faktiskt inte slut ännu.

I Kangerlussuaq väntar oss nya spännande upplevelser uppe på inlandsisen, som ni kan läsa mer om i en separat artikel. Under sommarmånaderna är vädret ofta stabilt soligt och fint på Grönland. Den i vårt tycke bästa tiden för ett besök är i augusti, eftersom myggorna kan vara besvärande under juni och juli men försvinner snabbt efter det. En expeditionskryssning utmed kusten är det optimala sättet att få uppleva så mycket som möjligt av den stora ön, eftersom det inte finns några vägar mellan orterna och flyg mellan varje ort blir för omständligt och stjäl mycket tid. Att sedan kunna kombinera aktiva utflykter med att få skämmas bort riktigt ordentligt på ett femstjärnigt lyxkryssningsfartyg under resans gång gör det hela förstås ännu mer fulländat.

En dröm har blivit verklighet – vi har fått uppleva Grönland!

För mer information:
http://www.silversea.com

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »