TEKNIK

IROBOT ROOMBA 980

iRobot Roomba 980 är dammsugaren som gör jobbet själv!

iRobot-Roomba-980-hero-standing_straight

”Den förändrade mitt liv.” Det är inte ofta man kan säga så om en hushållsapparat, men när den svarta labradoren Tom tappade valppälsen vid ett års ålder, och alla golv såg ut som om de var belagda med en svart heltäckningsmatta hur mycket jag än dammsög, gjorde jag ett av mitt livs smartaste inköp: en Roomba från iRobot. Året var 2007 och sedan dess har jag knappt hållit i en dammsugare, men det bästa av allt: golven blir rengjorda när jag inte ens är hemma.

Roomba+980_Bed

Efter nio års troget arbete har min första Roomba 500 nu avgått med välförtjänt pension, och jag har införskaffat den senaste modellen: en Roomba 980. Men först en snabb huvudräkning: min Roomba har arbetat nästa varje dag sedan 2007. Det innebär att jag har sluppit dammsuga på ett ungefär 3200 gånger under åren, Roomba har gjort det för mig. Och helt ärligt, även om man låter sin Roomba arbeta varenda dag, som i det här fallet, så blir man förvånad över kanske framför allt två saker: mängden damm och smuts som hamnar i behållaren vid en daglig dammsugning, samt hur mycket mindre damm som man behöver torka bort från möbler etcetera. Med en Roomba i tjänst minskar helt enkelt den totala mängden damm i hela bostaden, eftersom det blir mindre damm som virvlar upp i luften.

IROBOT ROOMBA 980

Roomba+980_obstacle_CROP

Den nya Roomba 980 är ett geni enligt mig. Till skillnad från den förra trotjänaren, som ibland kunde verka lite vimsig eftersom den körde på tills den stötte på ett hinder och sedan kunde ta vilket håll som helst (fast rent blev det), så vet Roomba 980 exakt var den redan har dammsugit. Detta håller den reda på via en optisk kamera som mäter rummen, samt via en golvsensor. Kombinationen av den optiska kameran och golvsensorn kallas vSLAM (vision Simultaneous Localization And Mapping) och har tidigare bara funnits i iRobots professionella maskiner, som används av till exempel sjukhus och militära anläggningar. Det är vSLAM-teknologin som gör att Roomba 980 först ”fotograferar av” rummet, för att sedan effektivt och noggrant dammsuga runt och under möbler. Samma teknologi gör att den arbetar lika bra i mörker.

Efter att den har dammsugit alla fria ytor går den tillbaka till start och dammsuger sedan längs med samtliga väggar (denna funktion kan man stänga av om den inte är önskvärd). Kamerorna håller även reda på var alla föremål befinner sig, så man behöver inte vara orolig för att den ska köra in i något ömtåligt och förstöra det: Roomba 980 har full koll och saktar ner farten innan den närmar sig ett föremål. Har du något som är extra värdefullt så följer det med två virtuella ”väggar”, dessa väggar säger till din Roomba ”hit, men inte längre”.

pIRBT1-21837092v380

De virtuella väggarna kan även fungera som ”dörrar” genom att du sätter dem i dörröppningar. På så vis hindrar de din Roomba från att till exempel arbeta i det rum du befinner dig i, om du skulle vara hemma när den arbetar. Vid behov kan man köpa till fler virtuella väggar. Trappor är heller inget hinder, genom golvsensorerna känner den av när golvet ”försvinner” under den, och backar då.

Den nya Roomba 980 är en riktig arbetshäst. På en enda laddning arbetar den oavbrutet i två timmar utan att klaga. Om den inte skulle hinna klart med hela jobbet går den själv tillbaka till laddningsstationen när batterierna har cirka 30 procent av kraften kvar. Där laddar den sedan upp sig innan den ivrigt fortsätter tills alla golv är rena. Kapacitetsmässigt klarar den av att dammsuga golvytor på upp till 185 kvadratmeter, vilket motsvarar ett hus eller en våning med en bruttoareal på 300 kvadratmeter!

Walking_dog_comp

En uppskattad nyhet med Roomba 980 är att den har inbyggd så kallat Carpet Boost vilket innebär att sugkapaciteten fördubblas när den dammsuger en matta, och rengör den på djupet. Förvisso ökar ljudnivån när Carpet Boost är igång, men eftersom man ju sällan är hemma när Roomban arbetar så är det inget som stör. Skulle man däremot vara hemma, och vill slippa detta, så stänger man helt enkelt bara av funktionen. För dig som redan har en Roomba kan det nämnas att nya Roomba 980 är utrustad med en AeroForce Generation 3-modell som är tio gånger kraftigare än 700-serien och fem gånger kraftigare än 800-serien. Roomba 980 kan styras via en app i din smarta telefon via ditt trådlösa nätverk hemma.

iRobot-Roomba-980-feature-app_clean

Vart du än befinner dig i världen kan du sätta igång din Roomba och beställa att golven ska vara rena när du kommer hem. Via appen håller du också koll på hur många kvadratmetrar den har städat, hur mycket kapacitet som finns kvar i batteriet, samt om det är dags att tömma dammbehållaren eller om sensorerna behöver rengöras. Priset på nya Roomba 980 ligger på runt 11 000 kronor, men med tanke på att man slipper dammsuga själv, samt att din nya Roomba 980 arbetar för knappa tre kronor per pass (vid samma räkneexempel som användes i inledningen), så kan jag garantera att det är värt vartenda öre.

Men hunden då? Den måste ju ha blivit vettskrämd av en självgående dammsugare? Ja, jag ska erkänna att Tom tittade något skeptiskt på både mig och Roomban när den gick igång första gången. Men nu är det ju så att en hund läser av sin husse, och eftersom jag satt lugnt i en fåtölj och markerade att det inte var något farligt, så låg han stilla (om än beredd att fly illa kvickt) och tittade på när dammsugaren närmade sig. När sedan Roomban sänkte farten och dammsög runt hela hunden utan att ens nudda den, så la Tom ner huvudet på mattan och somnade om.

Vill du veta hur katter och ällingar reagerar på en Roomba? Googla ”cat in a shark costume”.

För mer information:
www.witt.zone/irobot

UPP
Translate »