EUROPA

FLODKRYSSNING I FRANSKA VINDISTRIKT

Sauterne, Bordeaux, Medoc, Château Mouton Rothschild och Saint-Émilion – låter det bekant?

Ett utmärkt sätt att stifta närmare bekantskap med några av Frankrikes mest hyllade och välkända områden för vinframställning är att göra det ombord på en lyxig flodkryssningsbåt.

flodkryssning-river-royale-exterior-1-01275-b

Vi klev ombord för en härlig resa utmed floderna Garonne och Dordogne för att lära oss mer – och dessutom njuta och prova förstås. Men det tar lång tid att sätta sig in i denna komplexa värld av druvor, slott, områden, regioner och distrikt. ”Still confused, but at a considerably higher level” kan man nog sammanfatta slutresultatet med. Men vilken underbar och oförglömlig resa det blev!

flodkryssning-bordeaux-from-ship-1p1000684


Flodkryssningsbolaget Uniworld har en internationell flotta av några av världens lyxigaste flodkryssningsfartyg, som gör spännande resor utmed floder runt om i världen. Förutom på många ställen i Europa kan man kryssa på Nilen, från Moskva till St Petersburg, i Indien, Vietnam, Kambodja och i Kina. Eftersom vi gillar att ha en kulinarisk knorr på våra resor väljer vi att följa med på kryssningen ”Bordeaux, Vineyards & Château” under en varm och fin sensommarvecka.

OMBORD PÅ RIVER ROYALE

flodkryssning-river-royale-suite-2-01802

Redan när vi landar på flygplatsen i Bordeaux ser vi de första vinodlingarna, i form av dekorativa planteringar runt flygplatsens byggnader. Det invaggar oss genast i rätt ”wine mood”. Tillsammans med cirka sjuttio medresenärer från olika länder kliver vi ombord på fartyget River Royale för en veckolång resa bland Bordeauxs slott och vingårdar. Incheckningen går snabbt och smidigt, och med ett glas champagne i handen ledsagas vi till vår hytt. Här finns alla bekvämligheter, även om storleken på hytten är något mindre än på stora kryssningsfartyg. Inredningen går i eleganta, havsnära blå nyanser, och vår hytt har en fransk balkong med stora glasdörrar.

flodkryssning-river-royale-suite-bathroom-02060

Vi lämnar Bordeaux med en underbart vacker vy över staden sedd från floden Garonne. Den trevliga strandpromenaden kantas av pampiga husfasader från 1700- och 1800-talen, och det nybyggda vinmuséet La Cité du Vin är ett storstilat landmärke med sin vågformade spektakulära arkitektur. Måltiderna ombord intas företrädesvis i den vackra matsalen, men som alternativ kan man äta lättare måltider i salongen på övre däck. Och The Blue Fox Café uppe på pooldäck erbjuder ett trevligt al fresco-alternativ till middag för den som önskar omväxling. Till frukost finns alla alternativ man kan drömma om, och kockarna lagar omeletter och andra äggrätter efter gästernas önskemål. Vi frossar dessutom i laxbagels, härliga fruktsmoothies, varmt nybakat bröd med lyxiga pålägg, och avrundar med café au lait med sprödbakad croissant.

Till lunch dukas det upp en högklassig buffé med fräscha sallader och frukter, och nya kalla och varma rätter varje dag. Men allra härligast är ändå de eleganta à la carte-middagarna i matsalen. Vi imponeras verkligen av den höga klassen på rätterna som trollas fram i fartygets kök av kocken Lucian och konditorn Delfina med personal. All service ombord håller också mycket hög klass. Man får känslan av att vara gäst på ett bra femstjärnigt hotell där kunderna verkligen sätts i centrum. Innan middag är det cocktail hour varje kväll. Då passar fartygets cruise manager Emmanuelle på att berätta om nästa dags program. Hon är så glittrande entusiastisk att det är omöjligt att inte ryckas med och bli full av härlig förväntan inför morgondagen. Avslutningsvis presenteras kvällens viner av fartygets sommelier Stefania från Sicilien.

Det märks att hon är kunnig och älskar det hon gör. Hon avslutar alltid sina presentationer med ett litet citat – antingen hämtat från andra, eller något hon ”uppfunnit” själv. En av våra favoriter under veckan blir ”Bad wine will get you drunk but good wine will make you happy!”, och en annan lyder ”A meal without wine is – a breakfast”! När vi får en pratstund med Stefania berättar hon att hon först började som servitris på fartygen men sedan utbildat sig internt till sommelier. Uniworld tar mycket väl hand om sina anställda och ger dem fina möjligheter till vidareutveckling av olika slag, berättar hon. Hon tillägger att hon nu antagits till Court of Master, en sommelierutbildning som hon förstås ser fram emot med spänd förväntan.

Hennes positiva inställning till jobbet och hennes pigga, glada attityd känns representativ för de anställda vi möter på River Royale. För den som får lätt panik av alla ljuvliga kalorier man stoppar i sig båda dag och kväll finns ett litet gym ombord med fin utsikt akterut. Båtens massör kör också olika typer av gruppträningspass uppe på pooldäck för den som är morgonpigg, och River Royale har bra utlåningscyklar för den som vill ta en tur i omgivningarna på egen hand.

BLAND SLOTT OCH VINGÅRDAR

flodkryssning-ch-myrat-castle-00755

Under vår resa får vi möjlighet att besöka ett litet urval av Bordeauxs hisnande 120 000 hektar vinodlingar, som tillsammans producerar mer än 700 miljoner flaskor Bordeauxvin per år. Som upptakt eller avrundning till de utflykter vi gör ges ibland trevliga små föredrag ombord, där lokala guider berättar om omgivningarna, vinerna och traktens historia. Kommunen Pauillac, belägen på Medoc-halvön, är världsberömd för sina utmärkta rödviner. En av dagarna guidas vi på en cykelutflykt förbi några av världens mest kända vinslott som Château Lafite Rothschild och Château Mouton Rothschild. Det känns riktigt högtidligt att cykla genom dessa kända odlingar och se deras vackra slott. Turen avslutas med guidad tur och vinprovning på Château Lynch-Bages, känt för sina eleganta rödviner gjorda på cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc och med goda tanniner som lämpar sig väl för lagring i många år. Vi provar några olika årgångar under belåtet hummande.

flodkryssning-vineyards-from-ship-1-p1000726

Ingen av oss har den minsta lust att spotta ut vinet på det sätt som proffsen gör. En annan av höjdpunkterna på vår flodresa är ett besök på en vingård för högklassiga sauternesviner. Vi är omåttligt förtjusta i det gyllene dessertvinet och har sett fram emot att få besöka en av vingårdarna som specialiserat sig på framställning av just detta vin. Utmärkande för sauternesviner är att druvorna tillåts angripas av ädelrötan botrytis cinerea innan de skördas, vilket medför att druvorna torkar ut och ger vinet dess speciella smak. Druvorna plockas en och en i olika omgångar allt eftersom de angripits av rötan. Denna omständliga skördeprocess är förstås huvudorsaken till vinernas höga pris. Château de Myrat ägs av familjen de Pontac, och det är Elisabeth de Pontac själv som guidar oss runt på ägorna och låter oss prova slottets utmärkta sauternesviner.

flodkryssning-wine-cask-medoc-img_6859

Till största delen odlar man sémillon men också lite sauvignon blanc och muscadelle. Vinerna är eleganta och fylliga med lite mineraltoner, och med peppriga och kryddiga aromer från ädelrötan. Riktigt spännande blir det när vi därefter intar lunch på Château Royal de Cazeneuve, där greven själv hälsar oss välkomna. Vi matchar en trerätters måltid med olika sauternesviner, och faktiskt fungerar det utmärkt med de söta vinerna till annat än gåslever och mögelost! Vi njuter av Château de Commarque Reserve Classique Sauternes till en liten rökt laxrulle med krämig pepparrotsfyllning, Château Filhot Classified Growth of Sauternes till kyckling med champinjoner och sparris, och avslutningsvis en Château La Bouade Reserve Old Vine Sauternes till peach melba med vispad vaniljgrädde och choklad. Mmmm! Mätta och belåtna återvänder vi till fartyget. Det är ljuvligt att krypa ner i den sköna bubbelpoolen på akterdäck efter en spännande dag bland slott och vingårdar. Efter badet fångar vi de sista solstrålarna i de sköna solbäddarna bredvid poolen innan det är dags att göra oss redo för middagen.

MATLAGNING PÅ VINSLOTT I SAINT-ÉMILION

flodkryssning-saint-emilion-world-heritage-1-01405

I staden Saint-Émilion, som utsågs till världsarv av UNESCO år 1999, finns många berömda sevärdheter. Benediktinermunken Émilian som givit namn åt staden levde på 700-talet. Vi besöker den lilla eremitgrotta, som idag faktiskt är i privat ägo, där han levde tillbakadraget de sista tretton åren av sitt liv. Ovanpå grottan finns ett vackert kapell från 1200-talet. Sedan är det dags för oss att gå under jorden, bokstavligt talat. Alldeles intill grottan och kapellet finns nämligen den största monolitiska kyrkan i Europa.

flodkryssning-cooking-class-3-01526

Att den underjordiska kyrkan är monolitisk betyder att den är uthuggen ur endast en (mono) kalkstensklippa, får vi lära oss. Det är en både kuslig och högtidlig känsla att träda in i dessa stora underjordiska, majestätiska kyrkosalar byggda för pilgrimer kring 1000-talet. Saint-Émilion är också namnet på en appellation i Bordeaux med underbara viner. Så självklart vill vi göra vingårdsbesök även här. Färden går till Château Ambe Tour Pouret, men denna gång ska vi inte bara prova viner utan även laga mat. Efter en inledande guidning i vinodlingarna och i slottets vinkällare går vi in i det lilla slottets välutrustade kök för att påbörja vår matlagningslunch.

Jerome har arbetat som kock på många Guide Michelin-restauranger, och är både en skicklig kock och en duktig pedagog som lär oss många trix och knep i köket. Dessutom är han charmig och mycket trevlig att vila ögonen på, till de kvinnliga lunchdeltagarnas förtjusning. Vi tillreder fräscha jätteräkor i ugnen, rullar in en massa godsaker i våra saltimboccas på mört kalvkött och tillagar små ananasbitar i karamelliserat socker och generöst med rom. Allt detta paras sedan med slottets egna viner på merlot och cabernet franc till en ljuvlig lunch i vacker och anrik miljö.

MARKNAD I LIBOURNE

flodkryssning-market-square-img_6987

I Frankrike handlar man fortfarande till stor del sina matvaror på marknaden, antingen utomhus någon eller några dagar i veckan, eller på permanenta inomhusmarknader av typen saluhall. Vi gör ett marknadsbesök i staden Libourne vid stranden av floden Dordogne. Som på alla marknadsplatser är kommersen livlig och stämningen folkligt trevlig. Bland traktens lokala specialiteter finner vi feta ålar och små räkor som fångas i floden. Räkorna kokas och är så pyttesmå att de faktiskt äts hela med skal och allt.

flodkryssning-river-royale-pool-deck-and-bridge-p1000689

Inledningsvis känner vi oss tveksamma men blir riktigt frälsta efter att ha provsmakat räkorna. Skaldjur och fisk är ofta fångade av privatpersoner som fiskar med stora näthåvar från små fiskehyddor som står på höga styltor för att klara tidvattnets höjdskillnader, ibland på flera meter. I flodens smalare partier ser vattnet helt brunt ut, eller café au lait-färgat som lokalbefolkningen själva uttrycker det. Det är inte smuts eller föroreningar av något slag, utan flodvattnet är så strömt av de stora skillnaderna mellan hög- och lågvatten att bottensedimentet ständigt är i rörelse och färgar vattnet brunt. Ibland bildar tidvattnet i floden Dordogne en tidvattenvåg kallad Mascaret. Det rör sig inte om någon tsunami precis, men vågen är ändå tillräckligt stor för att surfare och kanotister ska få en liten utmaning, och vårt fartyg måste lämna kaj en stund och lägga sig mitt i floden medan vågen passerar.

flodkryssning-bakery-1-01702

Vattnet i floden är en bräckt blandning mellan det salta havsvattnet från närliggande Biscayabukten och sötvattnet från floderna. Att flodkryssa är ett alldeles förträffligt sätt att uppleva ett område som Bordeauxs vackra vindistrikt. Man slipper besväret med att leva i kappsäck som ju är fallet när man bilar runt själv, men får ändå besöka nya platser varje dag. Allt är arrangerat av specialister och vi guidas av kunniga och trevliga experter. Ofta erbjuds olika utflyktsalternativ för att möta behoven hos både de som vill ta det lite lugnt och de som vill anstränga sig lite mer fysiskt. Och vill man helt enkelt bara stanna ombord och njuta av allt fartyget har att erbjuda så går det ju alldeles utmärkt, det också.

En flodkryssning passar även den som gillar att hela tiden se land, kanske har lätt att bli sjösjuk eller helt enkelt inte gillar stora oceangående kryssningsfartyg. Och vissa smalare partier av floderna påminner faktiskt om att glida fram på vår egen fina Göta Kanal!

För mer information:
www.uniworld.com

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »