EUROPA

GENUINA SLOVENIEN – EN DOLD PÄRLA

Inklämt mellan Kroatien med sina badorter vid Adriatiska havet och Österrike med sina höga alper och skidorter i världsklass ligger det lilla landet Slovenien. Här finns inte många badorter att skryta om eller höga alper för hisnande skidåkning. Men den som besöker Slovenien upptäcker en dold pärla med upplevelser av helt andra slag.

Slottet Predjama, som har ett unikt läge framför ingången till en grotta halvvägs upp på en hög klippa.

Definitionen av vad som är lyx är kanske en filosofisk fråga. Men om lyx handlar om genuina upplevelser, kulturella rikedomar och möjligheten att få tillbringa tid i hänförande och sagolik natur – ja, då övertrumfar Slovenien alla snofsiga lyxhotell och exklusiva restauranger i världen.
Slovenien är till ytan ett litet land. Med bil tar det bara några timmar att åka från landets västra till dess östra del och likaså från söder till norr. Det är en fördel för besökare som vill uppleva mycket på kort tid.
Regionerna i de olika väderstrecken är dessutom starkt präglade av de angränsande länderna, vilket framför allt återspeglas i de lokala köken. I väst kan man njuta av pastarätter på slovenskt vis, men med en stor portion inspiration hämtad från grannlandet Italien. Eller så kan man prova en spröd schnitzel i regionen som gränsar mot Österrike, likväl som en mustig gulasch à la östra Slovenien, som vetter mot Ungern. I landets södra och östra delar hittar man traditionella Balkan-specialiteter.

Precis som mångfalden i den kulinariska upplevelsen är semesterupplevelsen också stor. Storstadsliv, sol och bad vid Sloveniens ack så korta men vackra kust, vandring eller cykling på snirkliga leder i berg och skog eller i böljande landskap bland vingårdar. Åk runt bland de många välbevarade medeltida slotten med intressanta historier, som det berömda Predjama, beläget halvvägs upp på en hög klippa precis i öppningen till en grotta. I den undre världen kan man undersöka det magiska landskapet i världens mest besökta grotta, Postojna.

Slovenien är en av väldens grottätaste land. Här finns 24 kilometer grottor att utforska. Detta är en av salarna i världens mest besökta grotta, Postojna.

Sloveniens enda ö

Sloveniens gröna natursmaragd ligger inte långt från huvudstaden med de många konsonanterna, Ljubljana. Bled är en liten stad belägen vid en vacker sjö, omgiven av höga klippor. I sjön ligger dessutom Sloveniens enda ö som också är en stor turistattraktion. Den tar man sig till med Sloveniens svar på Venedigs gondoler, fast här kallas båtarna för pletnas. Varje båt har plats för ett tjugotal passagerare som rors fram och tillbaka till ön av slovenska män. Roddaryrket ärvs inom familjen och traditionen upprätthålls genom att det är strikt förbjudet att föra fram båtar med hjälp av motor i sjön. Det sägs att det var i en av dessa båtar som Donald Trump och Melania skrev på sitt äktenskapsförord innan giftermålet.

Sloveniens egna gondoler rors av Slovenska män – yrket som roddare har gått i arv i generationer.

Nittionio trappsteg leder upp till kyrkan på Sloveniens enda lilla ö. Enligt tradition ska brudgummen klara av att bära sin brud upp för alla dessa trappsteg utan att tappa henne. När man står vid nedersta trappsteget och tittar upp tänker man att det nog är en fördel om brudgummen är stark och bruden nätt.

Kyrkklockan ringer från morgon till kväll – detta då alla som kommer in i kyrkan ska dra i klockrepet tre gånger och önska något samtidigt. Och kön är lång till repet. Tar man sig upp i kyrktornet belönas man med en sagolik utsikt över sjön och dess omgivningar. När vi besöker Bled har hösten hunnit göra sitt och landskapet har bytt skepnad från sommargrönt till ett färgspektrum av brinnande rött, gult och orange. Det är så vackert att det är svårt att se sig mätt på det. Men Bled lockar naturintresserade och hikers från hela världen året om. Varje årstid här har sin egen tjusning. Absolut vackrast sägs våren vara, när blomningen kommit igång.

Glamping i grönsakslandet

Glampingtälten som ligger mitt i trädgården är rymliga och har all nödvändig bekvämlighet. Runt tälten växer grönsaker man kan plocka samt en egen badtunna att koppla av i efter dagsutflykten

Bled har alltid varit ett tillhåll för överklassen, vilket de många pampiga villorna i den idylliska lilla staden också skvallrar om. Vårt boende ligger bokstavligt talat i ett grönsaksland som en gång i tiden tillhörde Josip Tito, det forna Jugoslaviens socialistiske ledare. En av hans egendomar, ett stort trädgårdsland, är idag omvandlat till ett hotell. Här bor man mitt i naturen i glampingtält med egen vedeldad badtunna, eller uppe i träden i någon av trädstugorna. Vid den porlande bäcken som rinner genom egendomen finns enkla små tält som man också kan sova över i. Här finns också en ekologisk restaurang som främst använder råvaror från den egna trädgården, kompletterade med råvaror från närbelägna producenter av kött, fisk och grönsaker. Hotellet lånar ut cyklar för den som vill ta sig runt på egen hand i naturen, arrangerar hästridning och vandringar eller andra aktiviteter som gästerna önskar.

Ekorestaurangen på Garden Village har till och med riktigt gräs som växer på borden

Ljubljana

Slottet mad samma namn som huvudstaden är ett populär sevärdhet

Sloveniens huvudstad utsågs till Europas gröna huvudstad 2016. För att vara en storstad slås man av hur lite biltrafik det är i stadskärnan – och någon kollektivtrafik i form av bussar eller spårvagnar märker man inte heller av. Här dominerar istället cyklisterna. Eller också går man helt enkelt dit man ska. Staden är full av vacker arkitektur – och bara att titta på den kan sysselsätta den intresserade en hel dag. Längs kanalen som flyter genom staden ligger uteserveringarna som på ett pärlband. Här sjuder det av liv och människorna man möter är vänliga. Ta gärna en romantisk båttur vid solnedgången under stadens vackra upplysta broar. På den högsta punkten tronar slottet Ljubljana. Dit transporteras man i en glaskub på räls och väl uppe får man en panoramautsikt över staden. På fredagar förvandlas marknadsplatsen till en stor matfestival dit både stadens invånare och tillfälliga besökare kommer för att mötas och äta tillsammans. Atmosfären är uppsluppen och vänlig.

Bo på bondgård

Firbas är bara en av många gårdar som öppnar sina hem för besökare som vill prova på livet på landet.

Vi tar oss till den östra delen av Slovenien, och det är som att göra en resa tillbaka i tiden. Här ligger små byar och gårdar utspridda. Mellan dem breder stora vingårdar och andra typer av odlingar ut sig. Det är pittoreskt och vackert och de små byarna har en lång historia bakom sig. Här finns det gårdar som öppnar sina hem för turister som vill uppleva det genuina och lantliga Slovenien. Firbas är en av dessa gårdar, där vi bor över en natt. Vi är i byn Cerkvenjak. Här möts vi av hästar i hagen och höns som springer fritt på gården. I stallet finns både kaniner, grisar och kor. Familjen son, Bojan, tar emot oss och visar oss till våra rum. Gästerna involveras i det dagliga arbetet på gården, från att plocka färska ägg på morgonen till att vara en hjälpande hand ute på fälten. All mat för servering i restaurangen och för försäljning gör familjen dessutom själv. Det är många som letar sig ut till dessa trakter för att uppleva livet på landet, och för att möta efterfrågan har familjen också investerat i två enkla glampingtält för att ge gästerna ytterligare valmöjligheter för sitt boende.

Ett av de två enkla glampingtält som finns för att ge gästerna ytterligare valmöjligheter för sitt boende.

På elcykel genom vingårdar

Det finns många vingårdar i området att besöka

I grannbyn Vinoteka, bara ett par kilometer från Firbas, kan man hyra elcyklar på byns restaurang Gostilna Zmavc. Restaurangens ägare har etablerat ett samarbete med bygdens lokala vingårdar som gör att gäster nu kan ta en cykeltur i egen takt genom det böljande landskapet, med stopp på de olika gårdar som finns utmärkta på en karta som man får med sig. Varje gård har sina egna lokalt producerade produkter, allt från goda korvar, ostar och bröd till vin som besökarna erbjuds provsmaka. På vissa av gårdarna kan man också stanna för lunch. Efter en kort introduktion om elcykeln ger vi oss i väg på de små vägarna med vingårdar på båda sidorna. I motluten är vi tacksamma för den skjuts vi får av cykelns elmotor och i utförslöporna tar vi fötterna från pedalerna och susar fram med frihetskänsla.

Med en elcykel tar du dig runt i de grönskande omgivningarna på ett behagligt vis.

För mer information: https://www.slovenia.info/en

Foto: Mary Örnborg samt press

UPP
Translate »