GOLF

GOLFÄVENTYR PÅ NYA ZEELAND

Följ med på ett storslaget golfäventyr på andra sidan jorden. Vi testar allt, från en ytterst privat världsbana till den ultimata bucket list-banan där du kan putta på greener som gränsar till hisnande klippavsatser. Dessutom hinner vi med att ta del av spektakulära vyer över hav och rosafärgade paradisstränder. Välkommen till Nordön på Nya Zeeland, där golfresan får en ny dimension!

De kanske allra häftigaste golfupplevelserna man kan hitta finns på Nordön i Nya Zeeland. Med spektakulära golfbanor i en hänförande vacker natur erbjuds golfare en oförglömlig upplevelse.

En upplevelse att besöka Kauri Cliffs

Högst uppe på den nordöstra delen av Nordön på Nya Zeeland hittar vi Kauri Cliffs vid den bildsköna Matauri Bay. Här startar vi vårt golfäventyr som ska visa sig bli en av de finaste upplevelserna i våra liv. Kauri Cliffs ligger idylliskt mitt i ett böljande landskap, där både vita och rosa stränder kan skymtas från golfbanan som ligger vid den dramatiska kustlinjen.

Vi startar vår rond på det tionde hålet och får sedan spela fyra fina inlandshål innan vi når fram till på utslagsplatsen på fjortonde hålet. Här tappar vi nästan hakan. Mitt hjärta slår allt hårdare när jag beundrar exceptionella golfhål med fantastisk natur – och det här är precis ett sådant möte. På en relativt högt belägen tee slår vi sedan ut på en läcker par trea med havet som backdrop. Det är inte ett hål utan utmaningar, men heller inte helt omöjligt. Detta hål skulle vara ett självklart signaturhål på de flesta av världens golfbanor, men inte här. Efter det här hålet avlöser nämligen hålen med bedårande utsikt varandra mest hela tiden och våra leenden blir bara bredare och bredare. Vid det sextonde hålet blickar man tillbaka ut över greenen och Matauri Bay; ett paradis för en golfande fotograf. Och förhoppningsvis för alla andra också.

När vi till slut når korthålet på sjuan visar det sig vara ännu vackrare än det sextonde. Den här golfbanan, som är ritad av David Harman, tillhör det fåtal banor som verkligen lämnar bestående minnen med sina vida panoramavyer, sin grönskande natur och sitt otroligt klara havsvatten. När vi summerar scorekorten och avnjuter en kall öl är jag och min spelpartner rörande överens: golfbanan vi just spelat på måste vara en av de finaste platser vi sett på jorden, med rosa stränder, betande får och en imponerande kustlinje med idylliska öar som närmast ser ut att vara ditmålade som på en tavla.

Boendet på Kauri Cliffs är lyxigt och skämmer bort oss. Det finns gott om aktiviteter som inte innefattar golf, man kan testa på att åka fyrhjuling i det häftiga landskapet, göra en helikoptertur för att upptäcka naturen från ovan eller varför inte dra på en barbecue till den rosa stranden. Vill man koppla av finns ett härligt spa som erbjuder en rad olika behandlingar.

Exklusiva Tara Iti

Redan dagen efter beger vi oss till Tara Iti som är en av världens mest privata golfbanor. Den stod klar för spel så sent som 2014. Vi tror till en början att vi åkt fel, och det känns verkligen som att vi är mitt ute på landet. Efter att vi till slut hittat till rätt grind från en liten grusväg välkomnas vi sedan storstilat men ändå lågmält framme vid den lilla hytten innan klubbhuset. Bilen parkeras av banans personal och vi förstår att allt är minutiöst planerat för varje gästs ankomst.

Vi märker senare att vi är de enda gästerna som ankommer med bil den dagen. De andra gästerna anländer nämligen i två helikoptrar och vi ser totalt endast sju golfare denna dag ute på banan, vår boll inräknat, under hela dagen. General managern Matt Guzik, som vi spelar vår rond med, antyder att det är en ”busy day” på Tara Iti när det är nio besökande gäster.

Allt på Tara Iti andas verkligen exklusivitet. Klubbhuset inte är superstort, men det ligger ett välkommet fokus på att det är hemtrevligt och funktionellt med klass och stil. På Tara Iti har man arbetat mycket med branding och har en klar filosofi om hur allt ska se ut och fungera. Det är också en ”walking only”-bana, vilket innebär att golfbilar är totalförbjudna. En annan sak som gör banan unik är att man här anser att hela spelfältet är en naturlig del. Det innebär att man får lov att grunda klubban när man slår från sanden.

Det finns gott om waste areas ute på banan men det ska ändå mycket till för att du ska slå bort din golfboll, då det oftast är lätt att hitta sin boll även om man hamnat en bit utanför fairway. Vi har turen att få spela med samma golfboll hela rundan och det tillhör inte vanligheterna.

Det ska tilläggas att det är väldigt svårt att beredas plats på Tara Iti men vi lyckas få till en rond efter många om och men. Alla gäster som spelar här måste bo på det högklassiga boende som finns längs banans sträckning. Boendet är dock byggt så att det knappt syns ute på golfbanan, för att det ska störa så minimalt som möjligt. Alla gäster behöver också ha en caddie för att få gå runt. Att ha en kunnig caddie är något som förhöjer upplevelsen eftersom caddien berättar var du ska sikta och hur du ska tänka på de olika hålen.

Bandesignen av amerikanen Tom Doak har satt de flesta besökande golfares hjärta i brand – så även våra, med teer som nästintill obemärkt smyger sig på en efter att man har hålat ut på föregående green. Det omgivande landskapet ser helt och hållet ut att ha formats av naturen. Golfbanan är på många sätt unik, inte minst för att allt är gjort i samma klippning och fairways vävs in i landskapet på ett vägvinnande sätt. Med snabba fairways, många kluriga sluttningar och härliga utmaningar blir vi förtrollade av hur bra golfupplevelsen är på Tara Iti.

Banan blev nyligen rankad som världens sjätte bästa golfbana utanför USA av Golf Digest. Det är en världsklassbana som ändå är lågmäld och där vi knappt ser till någon bebyggelse utmed banan. Bara sand, fairways och greener och några enstaka, men välplacerade, träd utmed kustlinjen. Guldkornet hittar vi på de sista nio: det magiska sjuttonde hålet får oss att kippa efter andan. Det är visserligen inte långt, hålet mäter knappt 150 meter, men tillsammans med de ikoniska träden till vänster, det glittrande havet bakom greenen och den omgivande sanden ramas hålet in perfekt. Titta bara på bilden!

Cape Kidnappers – ett måste på alla golfares bucket list

Vi tar oss sedan söderöver, på väl tilltagna bilvägar som vackert vindlar sig genom skogstäta, gröna landskap, ner till den mysiga staden Napier och Hawkes Bay. Där ligger golfbanan som kan kallas för den ultimata golfupplevelsen ”down under” – Cape Kidnappers är med på näst intill alla golfares bucket list.

Vi ankommer på eftermiddagen till en stor grind där det står Cape Kidnappers. Efter en lätt knapptryckning vid telefonen på grinden kopplas vi direkt upp till klubbhuset där man frågar efter våra namn. Vi svarar lätt stressade ”Jacob and Johan” med ett nervöst ”…from Sweden” som vi tillägger helt utan anledning. Tystnaden vi sedan upplever i tio sekunder får oss att tro att vi inte ska få komma in. Men plötsligt öppnas porten och vi manövrerar in vår stora suv genom grindarna för att mötas av ytterligare femton minuters bilfärd som tar oss upp till klippavsatserna innan vårt slutmål. Färden visar sig vara en nästintill perfekt uppbyggnad för våra förväntningar; landskapet som syns genom bilrutorna kan liknas vid ett pampigt intro till en storfilm från Hollywood.  Väl framme träder klubbhuset fram i sin speciella stil och med de största portar jag sett in till ett klubbhus. Servicen är utmärkt och man känner sig mer som en rockstjärna än som en halvdan golfare från Sverige.

Golfupplevelsen kostar, men det är enligt min mening värt varenda krona. Arkitekten Tom Doak, som ju också designat Tara Iti, ritade Cape Kidnappers 2004. Det är en synnerligen spektakulär bana med flera strategiska risk and reward-hål, där i synnerhet de sista nio hålen lockar med svindlande greener på uppe på klippryggar med utsikt över Hawkes Bay. Det häftigaste hålet, kallat Pirate’s Plank, är det femtonde. Det är ett brutalt par 5 över 500 meter som slutar på en klippkant högt över havet. Därefter vandrar man ut till sextonde tee, där man återigen serveras en magisk utsikt. Det är wow-känsla och pirr i magen hela vägen.

När vi väl hålat ut på det artonde efter att ha  spelat i ganska hård vind, tittar Johan och jag på varann och instämmer att det här hade vi gärna gjort om igen och igen. Det är ett riktigt härligt golfäventyr att spela på Cape Kidnappers och uppleva Nya Zealand och dess golfbanor. Klassen är så hög och naturen lämnar oss lite lätt uppgivna inför prospektet att åka hem och spela golf på svensk mark igen.

För mer information:

http://www.taraiti.com/

https://www.robertsonlodges.com

FOTO: SAMTLIGA BILDER EXKLUDERAT INLEDANDE BILD ÄR TAGNA AV JACOB SJÖMAN

Se alla Jacob Sjömans magiska bilder nedan

UPP
Translate »