Annons från Grekiska Statens Turistbyrå

Grekland – en destination att besöka 365 dagar om året

Grekland är kontrasternas land och en destination väl värd att besöka 365 dagar om året. Här finns hälsokällor som stärker både kropp och själ, vandrings och cykelleder som imponerar för att inte glömma skidåkning. 

HÄLSA & VÄLBEFINNANDE

Antag Aristoteles motto: ”Sinnets energi är livets essens”.

Välbefinnande är inte bara en fysisk hälsa. Det är en allmän känsla, en känsla av hälsa, kraft och skönhet. Det är en pågående process. Med ett av de bästa klimat i världen, med en unik mångfald av natur, i kombination med en av de hälsosammaste dieterna i världen, är Grekland ett idealt resmål för den som söker efter välbefinnande, såväl psykologiskt och fysiskt.

På över 850 platser runt om i Grekland finns naturliga källor vars mineraler har en positiv påverkan på oss människor. Mineralerna ger dig en möjlighet att få behandling för kroniska tillstånd på ett naturligt sätt. De helande egenskaperna i havsvatten, tång eller lera hjälper dig att överkomma stress och ångest samt förbättra din mentala balans.

Evia  ibland också kallat ”Euboia”, är den näst största ön i Grekland och den tredje största ön i östra Medelhavet, ligger nära Aten. Aidipsos i Evia är förmodligen den mest kända spa-staden i Grekland! Denna söta lilla stad ligger i norra Evia och nås från fastlandet med färja som avgår från Arkitsa i Fthiotida-regionen i centrala Grekland bara 152 kilometer från Aten. Med bil eller buss tar det cirka  1,40 timmar från Aten till färjan som sedan tar dig över till Evia. De läkande egenskaperna från källorna i Aidipsos är kända sedan antiken och nämns redan i skrifterna Plutarch, Strabo och Aristoteles.

Foto: GNTO/Y.Skoulas -Aidipsos

För mer information:Evia

Orten Kamena Vourla ligger 178 km norr om Aten och är en av de mest berömda orterna i Grekland då dess terapeutiska egenskaper har varit välkända i många århundraden. Runt 1926 upptäckte kemisten Michail Pertesis den exceptionellt höga radonkoncentrationen i vattnet, som ansågs ha ett stort värde för människors hälsa.

Foto: GNTO/M.Mandreka –Kammena Vourla

För mer information: Thermal Springs

Korinth är en av de mest attraktiva turistmålen i Grekland för både vinter- och sommarsemester. De små byarna med sina magnifika stränder lockar besökare både från Aten med omnejd, resten av Grekland men också från utlandet.

Korinth kombinerar en vacker natur med turistattraktioner och arkeologiska turer, eftersom du kan besöka antika Korinth, Nemea som är känd för vingårdar, Heraion, Isthmia, Epidaurus, Mycenae och mer. I norra Korinth möter den gröna växtligheten det blåa havet längs oändliga kustlinjer bara 85 kilometer från Aten. Loutraki som ligger vid foten av berget Geraneia, i den norra delen av Korinth viken är en kuststad som är internationellt känd för sina källor och spa.

Foto: GNTO/Loutraki

För mer information: Loutraki och Corinth

Vrachati ligger lite mer än en mil från Korinth och har blivit en viktig turistattraktion de senaste åren. Det är ett frodigt område nära havet med många tavernor, restauranger och kaféer. Det är också en idealisk destination för familjesemestrar.

Foto: GNTO/Vrachati

CYKLA I GREKLAND

Att cykla i Grekland är utan tvekan ett stort nöje. Känslan av frihet som en cykelsemester kan ge har skapat en helt egen resekultur. Grekland har en lång tradition av cykling. Det finns cirka 80 klubbar runt om i landet som deltar i cykel- och banracing, liksom BMX och mountainbike.

Det finns flera leder att åka på. Vissa sträckor är mycket krävande på grund av den kuperade terrängen, andra mindre ansträngande, men minst lika vackra. Oavsett om du är en van cyklist eller cyklar mest som motionär, kommer du att upptäcka att Grekland har en underbar natur.

Här får du de bästa cykelupplevelserna:

Attica i Aten finns glädjen av berget och tillgängliga havet som verkligen kan utmana cyklisterna. Ta fram din cykel och din fantasi och följ oss på en förtrollande resa runt Atenas skönhet. Barn i alla åldrar, sätt hjulen i rörelse . Ta din familj med och följ säkra cykelleder genom natursköna parker. Låt historien vara din guide.

Foto: GNTO/Y.Skoulas Athenian Riviera Faliro

För mer information: Biking in Athens

Thessaloniki som har en lång tradition inom cykling, har nyligen lanserat ett cykeluthyrningsprogram så att besökarna och invånarna kan njuta av det som en form av rekreation och också använda det som ett praktiskt alternativt sätt att ta sig runt staden.

Foto: GNTO/K.Kouzouni-White Tower Thessaloniki

För mer information: Touring Greek towns and cities by bike

Thessaly: Vissa städer som Volos är med anledning av dess extremt jämna mark i deras urbana vägnät särskilt lämpligt för cyklister. I Trikala cyklar många invånare cyklar runt staden. Det är en del av stadens ”kultur” och ett aktivt medlemskap, inte bara involverat i idrottsevenemang utan också i det sociala livet i denna vackra stad som helhet.

Karditsa har ett omfattande nätverk av cykelvägar både i innerstaden och i förorterna, med en total längd på 14 km. som gör det enkelt för invånare och besökare att ta sig runt i staden med cykel.

Foto: GNTO/Y.Skoulas-Karditsa

För mer information: Touring Greek towns and cities by bike

Larissa är en stad omgiven av frodiga dalar och några av de mest imponerande bergen i Grekland. Larissa, med en befolkning på cirka 130 000 invånare, är en stad där historia och lång tradition inom jordbruket möter det moderna sättet att leva. I norr och öster bildar Kamvounia-bergen, Titaros, Olympus (med den högsta bergstoppen i Grekland på 2 917 meter över havet), Ossa (eller Kissavos) och Mavrovouni är en naturlig enklav. Här skapar de mikroklimatiska förhållandena en idealisk livsmiljö. Larissa är också centrum för den ekonomiska aktiviteten i Thessaly med en pågående utveckling inom industrin, såväl som tjänstesektorn och är omgiven av vackra traditionella byar och städer. Staden ligger bara 47 km. bort (45 min. med bil) från den vackra stranden Agiokampos, Koutsoupia Beach eller Nea Mesangala Beach vid Olympic Riviera.

Foto: GNTO/Y.Skoulas-Larissa City

För mer information: Larissa

MOUNTAIN BIKING I GREKLAND

Epirus är regionen Grekland där kombinationen av branta berg och floder är idealiska för mountainbikeentusiaster. Från norr till söder avbryts bergskedjorna av bördiga slätter och dalar. Epirus skogar och högland är en idealisk miljö för utflykter med cykel.

Foto: GNTO/Y.Skoulas-Acheron River

För mer information: Epirus

VANDRING I GREKLAND

Du kan utforska Greklands olika landskap, med dess vikar och ruiner av gamla städer genom vackra promenader. Grekland är helt enkelt optimalt för dem som vill vandra. Det finns omarkerade rutter och välorganiserade vandringsleder. Upptäck ”det orörda Grekland” och ta chansen att lära känna lokalbefolkningen i mindre orter längs din vandring.

För mer information: Hiking

Mountain Olympus med dess närheten av både Aten och Thessaloniki som är Greklands näst största stad är idealiskt för dig som tycker om olika aktiviteter. Förutom vandring kan du prova forsränning, jeepsafari eller mountainbike. Även klättring är ett trevligt alternativ eftersom berget erbjuder en variation av både svårighetsgrad och uthållighet.

Foto: GNTO/H.Kakarouhas-Mount Olympus

Alonnisos är välsignad med sitt naturliga landskap och omgiven av små öar utspridda i skärgårdarna. Alonnisos är en ö som är idealisk om du vill varva ner och njuta av fritidsvandringar omgiven av tallskogar, olivlundar och fruktträdgårdar. Ön är den mest avlägsna i ögruppen Northern Sporades och är värd för National Marine Park of Northern Sporades, en tillflyktsort för sällsynta sjöfåglar, delfiner och Medelhavets munksäl.

Foto: GNTO/Y.Skoulas –Alonisos-Patitiri

För mer information: Alonnisos

Eptálofos (Delphi) Denna vandringsled rekommenderas att gå med en guide.. Gå ut från byn Eptálofos och vandra hela vägen till den antika Delphi, där orakelet en gång har sagts.

Foto: GNTO/C.Moustafelou-Central Greece Delphi Oracle

Aráchova är en bergig by som ligger pittoreskt vid foten av Mt. Parnassus i Viotia i södra Grekland. Det är den mest kosmopolitiska vinterdestinationen i Grekland, en stor favorit för passionerade skidälskare och kändisar. Aráchova är också en utmärkt by för dig som önskar koppla av i ett fantastiskt bergsområde med moderna faciliteter.

Foto: GNTO/K.Vergas-Central Greece-Arachova

För mer information: Arachova

Är du en naturälskare? Söker du den typ av spänning som kommer att pumpa upp ditt adrenalin? Karpenisi är då den idealiska destination för att på ett traditionellt uppleva detta då det finns en mängd av aktiviteter för dig under hela året. Så slös inte bort tid, ta en tur till hjärtat av grekisk natur och se raviner med imponerande vattenfall, täta skogsområden och snabba vatten!

Foto: GNTO/Compliments of P.Mourmas- Karpenisi

För mer information: Karpenisi

Aristotelian Walk-Mount Athos Chalkidiki beläget i Mount Athos-området, i Chalkidiki, bara 500 meter från byn Olympiada, möts besökarna av en fantastisk naturlig, kulturell, historisk och kulinarisk blandning. Kanten på det frodiga Aristoteliska berget, skyddat av det europeiska Convention Natura 2000 bär tusentals träd från familjen Fagaceae och 404 växter och örter, samma som en gång hjälpte Alexander den store att känna igen asiatisk flora. Dess sluttningar korsas av hundratals vandringsleder som sammanfaller i Aristotelian Walk, den viktigaste vandringsleden i Europa.

Foto: GNTO Archive-Aristotelian Walk

För mer information: Mount Athos Area

KLÄTTRING

Under antiken var höga toppar symboler för skydd och frihet, men de var också utmaningar för människan som alltid skulle utforska Jordens gränser. Klättring är fortfarande en tradition i Grekland, som erbjuder många höjder att ta på sig.

Kalymnos (Dodekanesiska öarna) Redan på 1990-talet började rykten om Kalymnos gigantiska klippor sprida sig bland klättrare och sedan dess har människor från hela världen kommit hit. Det finns cirka 80 klättringsleder, alla väl markerade. Potentialen för nya vägar och områden att klättra är också stor.

Bästa tiden att besöka Kalymnos gigantiska klippor är September för de bästa förhållandena.

Foto: GNTO/N. Smalios-Kalymnos

För mer information: Rock Climbing Kalymnos

Peloponnese i södra Grekland När man talar om klättring i Grekland finns det en viss utmaning att anta Taygetos-berget. Till toppen kan du gå igenom både klättrings- och vandringsleder. Om du väljer att klättra kan det göras via till exempel en ravin. I genomsnitt tar det två till tre dagar att nå toppen.

Foto: GNTO/A. Bonetti- Taygetos

För mer information: Taygetos

SKIDÅKNING I GREKLAND

När de flesta tänker på Grekland föreställer de sig öarna med små vita hus och en bakgrund av blått hav och himmel. Men sanningen är att Grekland är ett land med berg, några av dem ganska höga och på grund av de höga höjderna finns det ganska mycket snö.

Kan du föreställa dig en kombination av en kryssning i den grekiska övärlden med en  middag eller lunch på en taverna vid havet med en helg fylld av skidåkning? Lägg då till ett besök i Akropolis och det berömda nattlivet i Aten eller en resa till närliggande antika ruiner i Delphi eller Argolis.

Alla människor som älskar vintern vet att när temperaturen sjunker är det en ökning av adrenalin! Skidorterna i Grekland erbjuder spänning till alla som älskar vintersporter. Så på med dina skidor och eller din snowboard och upptäck landets bästa ”dolda” skidorter.

Foto: GNTO/Elatohori Ski Center-Pieria

För mer information: Top 5 less known Ski Resorts of Greece  och Winter Vacations and Ski Centers

FÅGELSKÅDNING

Observationsplatser för fågelskådning finns i alla viktiga fågelområden. För mer information och uppdatering om fåglar kan du se rekommenderas du att besöka informationscentrumet för alla grekiska våtmarker av internationell betydelse. Informationscenter har information om elva grekiska våtmarker  ”International Importance” (Ramsar Wetlands).

Dessa elva våtmarker har tillkännagivits av ”International Importance” för att bevara arter särskilt av fåglar, som är utrotningshotade. De senaste åren har informationscenter upprättats för dessa våtmarker.

Foto: GNTO/H.Kakarouhas-Thrace, Evros River Delta

För mer information: Evros Delta och Dadia Forest

UPP
Translate »