MAT OCH DRYCK

GRILLA MED RENARE SAMVETE – SÅ GRILLAR DU REKO: TVÅ HÄRLIGA RECEPT

Vi svenskar älskar att grilla och gör det både ofta och gärna – men hur grillar man egentligen både gott och rätt?

Reko_kycklinglar_Frida_Nilsson

Att grilla så hållbart som möjligt handlar inte bara om att välja ekologiska råvaror. Därför presenterar Reko nu fem enkla tips för att grilla Reko och dessutom recept perfekta till sommarens grillningar.

MISSA INTE RECEPTEN LÄNGST NER I ARTIKELN

Det är tydligt att svenskarna vill leva mer hållbart. Att dessutom välja kyckling framför rött kött är bättre för både miljön och hälsan. Hela 49 procent av svenskarna säger att de vill grilla mer ekologiska råvaror och 37 procent vill laga mer hälsosamma rätter vilket innebär mer grönsaker, fisk och kyckling på grillen.

Så grillar du Reko

1. Välj rätt grill

Välj gärna en kolgrill framför en gasolgrill. Gasol är en fossil petroleumprodukt och utsläppen innehåller koldioxid som påverkar klimatet negativt. Använd aldrig en engångsgrill. Engångsgrillar innehåller paraffin, men den största anledningen (och miljöboven) är aluminiumformen som kräver massor av energi vid tillverkningen vilket nästan alltid orsakar onödiga fossila utsläpp.

2. Var noggrann med kolen

En bra nyhet är att Naturskyddsföreningens miljömärkning ”Bra Miljöval” nu finns för grillkol. Märkningen har tillkommit eftersom mycket grillkol kommer från ohållbar eller illegal skogsavverkning och kan innehålla skadliga ämnen som kreosot, svavel och tungmetaller. Den miljömärkta grillkolen innehåller inga farliga kemiska tillsatser och kommer från kontrollerade avverkningar som tar hänsyn till djur och natur. Tillverkningsprocessen är energieffektiv och baserad på förnybar energi istället för fossilbränslen. Ett lätt val helt enkelt!

3. Så tänder du grillen

Använd tändpapper och en eltändare. Tändvätska görs nästan uteslutande av paraffin som är en fossil oljeprodukt. När den förbränns bildas koldioxid som påverkar klimatet negativt. Dessutom är paraffin ett miljögift som, om det kommer ut i naturen, kan vara mycket giftigt.

4 Grilla rätt och gott!

Att välja ekologiska och KRAV-märkta råvaror är inte bara ett sätt att bry sig om miljön, det är även ett sätt att hålla koll på vad dina nära och kära faktiskt får i sig. Att det även är ett enkelt sätt att få maten att smaka bättre gör ju inte valet svårare. Väljer du att grilla Reko kyckling gör du inte bara naturen en tjänst, du får dessutom något särdeles saftigt och gott på tallriken. Kom även ihåg att alltid försöka välja grönsaker som det är säsong för. 5. När du grillat klart Undvik onödiga kemikalier när du gör rent. Använd istället en enkel stålborste. Glöm inte att källsortera som vanligt, kolet hamnar i ”brännbart”.

5. När du grillat klart

Undvik onödiga kemikalier när du gör rent. Använd istället en enkel stålborste. Glöm inte att källsortera som vanligt, kolet hamnar i ”brännbart”.

Här hittar du två recept att följa! Lycka till!

Salvia och citronrimmat Rekokycklingbröst med spetskål och yoghurt

Grillade kycklingvingar, caesarsallad, parmesandressing och salsa

 

UPP
Translate »