EUROPA

GRYTHYTTANS GÄSTGIVAREGÅRD MOT NYA HÖJDER

Som en liten avrundning på årets sommarsemester spenderade First Class Magazine några lyxiga dagar i Bergslagen på Grythyttans Gästgivaregård som nyligen bytt ägare och just nu genomgår en mycket spännande förändring.

Grythyttan - exteriör 6 (DSC_3612)

Det blev en härlig vistelse med högklassig fine dining, ljuvliga viner och mycket annat gott och trevligt.

I maj i år bytte Grythyttans Gästgivaregård ägare. Den nya ägaren Spendrups har som vision att återigen föra upp gästgiveriet högt upp på gourmetkartan i Sverige. Nu under hösten kommer succesivt många förändringar att genomföras, såväl beträffande exteriör och interiör som restaurangens utbud av mat och dryck samt olika arrangemang som temahelger.

Grythyttan - exteriör 5 (DSC_3598)

Alla rum, såväl gästrum som sällskapsutrymmen, ska gås igenom undan för undan och fräschas upp och förbättras på olika sätt. I salongen byggs till exempel en stor elegant bar som är tänkt att bli en informell mötesplats och locka till spontant mingel i trevlig miljö.

Grtyhyttan Badrum

– Det gamla Stallet som vi har som festvåning ska vinterbonas och moderniseras. Vi ska dessutom bygga en fräsch bistro där som ska erbjuda enklare vällagade rätter, till exempel utmärkta hamburgare, som ett mer avslappnat komplement till gourmetmaten i matsalen, berättar VD Mia Spendrup när vi träffar henne för en pratstund. Spendrups har också för avsikt att bredda den målgrupp som Grythyttan vänder sig till.

Grythyttan - rum m kakelugn (DSC_3619 NY)

– Idag finns det ingen som instagrammar eller facebookar om Gästgivaregården, för den målgruppen är helt enkelt inte här. Det är något vi vill ändra på framöver, berättar marknadschef Linda Gustafsson. Man hoppas alltså kunna tillföra yngre gäster med höga krav till målgruppen och det är också en uttalad strategi att erbjuda mindre och exklusivare konferenser för till exempel styrelser eller ledningsgrupper, med ändamålsenliga gästrum och möteslokaler i privat elegant miljö med fokus på bra och flexibel service. Det finns flera personliga och fantasifullt inredda konferensrum som lämpar sig väl för grupper upp till ett 20-tal personer.

Grythyttan - salong (DSC_3587)

Närliggande Loka Brunn ägs också sedan många år av Spendrups. Där har man redan genomfört ett spännande förändrings- och upprustningsarbete på samma sätt som nu inleds på Gästgivaregården. Mia Spendrup ser både bra synergier men också tydliga skillnader mellan de båda anläggningarna.

– Våra gäster på Grythyttan kan åka en liten bit bort till Loka Brunn för en fin upplevelse i vår omtalade nya Vattensalong och kombinera det med en skön spabehandling. Omvänt erbjuder vi gästerna på Loka Brunn en högklassig gourmetupplevelse i vacker miljö här på anrika Gästgiveriet. Men på Loka har vi kapacitet för mycket större arrangemang som stora konferenser, kickoff eller stora bröllop. Vi är också mycket populära bland barnfamiljer.

Grythyttan - exteriör 3 (DSC_3545)

Här på Grythyttan ska det vara mer personligt, småskaligt, individuellt och intimt. Man kommer även att satsa mycket på personalen på Grythyttan framöver, som är en avgörande faktor för att få gästerna att trivas. Och det märks verkligen att personalen håller hög klass och trivs med både arbete, arbetsplats och sin nya arbetsgivare.

Alla är glada, trevliga och proffsiga och ivriga att se till att kunderna verkligen blir nöjda. Mia Spendrup är även engagerad i Måltidens Hus i Grythyttan och den universitetsutbildning inom hotell och restaurang som bedrivs där, vilket är naturligt med tanke på att många ur personalen rekryteras därifrån.

Grythyttan - Måltidens Hus (DSC_3462)

Byggnaden, som faktiskt är den svenska utställningspaviljongen från världsutställningen Expo-92 i Sevilla år 1992, är ett spektakulärt blickfång och ett ståtligt landmärke. Här kan också Gästgiveriets gäster delta i olika övningar i gourmetmatlagning tillsammans med professionella kockar samt besöka universitetets stora välkända bibliotek med inriktning på mat, dryck, hotell och restaurang.

Grythyttan - Katakomberna (DSC_3490)

Ända sedan tiden med Carl Jan Granqvist som ägare finns förstås ett stort fokus på utmärkta viner på Grythyttan. Vi gör en tur ner i de olika källarrummen tillsammans med kunniga och trevliga sommelieren Åsa Nikitin. I det gamla Fångvalvet kan man idag sitta upp till tjugo personer och äta en måltid i skenet från stearinljus eller ha vinprovning. Förr i tiden användes det som häkte för lokala busar som inväntade rättegången som hölls i Gästgiveriets matsal en gång i månaden och då gjordes om till tingssal för ändamålet. Via de så kallade katakomberna kan man sedan gå i små underjordiska gångar bort till de olika vinkällarna. Åsa har tänt ljus i hela gången och ur högtalarna strömmar något som låter som sjungande munkar.

Grythyttan - vinkällare m Carl Jans bord (DSC_3494)

Stämningen blir hemlighetsfull och nästan lite spöklik. Strax är vi framme vid den ena vinkällaren som döpts till Bordeauxkällaren. Rummet var tidigare en matkällare från 1600-talet men här lagras nu cirka 3000 vita och röda flaskor Bordeauxvin. Det dyraste vinet är av årgång 1966 och kan beställas upp till matsalen för facila SEK 97 000, och två av tre flaskor har redan avnjutits av gäster.

I vinkällaren står ett gammalt fint träbord som ser bekant ut, och det var vid just detta bord och på dessa stolar som Carl Jan och vännen Knut-Christian Gröntoft satt i de tv- program som på 80-talet gjorde Carl Jan till en riksbekant vinexpert.

Grythyttan - Fångvalvet (DSC_3481)

Några trappsteg upp hittar vi Bourgognekällaren med flera hundra utmärkta röda och vita Bourgogneviner och även några Alsaceviner av äldre årgång. Slutligen gör vi ett besök i källaren för spanska och italienska viner plus viner från Nya Världen, där vi avslutningsvis passar på att prova några ljuvliga Rieslingviner tillsammans med Åsa, och göra spännande jämförelser mellan viner på samma druva från Gamla respektive Nya Världen.

Det är tydligt att något hänt med gourmetmaten på Grythyttan. Köksmästare Erik Lindeberg som just tagit över huvudansvaret för maten på både Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård har gjort spännande förändringar med ambition att återupprätta Grythyttans rykte som förstklassig fine dining-restaurang.

Grythyttan - Gös m kantareller (DSC_3504)

Utan att det på något sätt bli överdrivet och konstlat har han hittat ett perfekt formspråk där lokala råvaror som varieras med säsongerna presenteras på ett mycket tilltalande sätt. Och maten smakar helt enkelt ljuvligt! Vår sjurätters avsmakningsmeny är en försmak av det som kommer att serveras under hösten och vi njuter av en ljuvlig parad av delikata rätter perfekt matchade med härliga viner. Efter en lång diskussion enas vi om att den roliga variationen på blomkål samt forellrommen med oljekokt äggula och friterad ansjovis är två kreativa och kulinariska vinnare bland alla de vällagade och vackert presenterade rätterna.

Grythyttan - forellrom (DSC_3412)

Erik går runt och hälsar på alla gästerna under kvällens gång och inhämtar deras synpunkter. När vi pratar med honom efter middagen berättar han att just detta är extra viktigt för honom i hans arbete, och kanske speciellt mycket just nu när han vill lyfta den kulinariska upplevelsen till nya höjder.

Grythyttan - tillbehör t kött (DSC_3520)

Innan det bär iväg hemåt hinner vi också med ett besök på Loka Brunn. Den stora och eleganta Vattensalongen är verkligen en plats för avslappning och njutning, och det är ingen risk för trängsel i de nio olika poolerna. Vår favorit blir den varma sköna utomhuspoolen med underbar utsikt över sjön Norra Loken. Loka Brunn ligger mycket vackert mellan Norra och Södra Loken och man får inte missa att ta en promenad för att njuta av de fina omgivningarna.

Vi avslutar med sköna spabehandlingar ur Loka Brunns stora sortiment. Förutom mer traditionella behandlingar finns här även varma gyttjebäddar, kurbad, tallbarrsmassage och franska exklusiva Carita ansiktsbehandlingar, med komplement av olika apparaturer som laser, diamanthudslip och elektrisk hudstimulans. Vi provar både Carita-behandling, massage och gyttjebädden och känner oss pånyttfödda när vi styr kosan hemåt efter underbara dagar.

Grythyttan - exteriör 4 (DSC_3549)

Besöket på Grythyttans Gästgivaregård har vida överträffat våra förväntningar. Med så engagerad och entusiastisk personal och ledning kommer förändringsarbetet säkert att bli mycket framgångsrikt. Vi ser fram emot att återkomma snart och ta del av alla spännande nyheter och förbättringar som är på gång.

För mer information:
http://grythyttansgastgivaregard.se/
www.lokabrunn.se

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »