Annons från Jura

Hållbarhet och miljö – vad gör JURA?

Hållbarhet och service präglar JURAs företags-DNA, precis som innovation, precision, kvalitet och tillförlitlighet. Det schweiziska företaget är det enda i världen som helt fokuserar på helautomatiska kaffemaskiner i premiumklass och därigenom har befäst sin position på marknaden som specialist. Varumärket JURA står för bästa kafferesultat, enklast möjliga handhavande och stilren design.

När det kommer till hållbarhet har JURA en tradition av brett miljöarbete, liksom av skonsam hantering av resurser och energi. Därför satsar JURA helhjärtat på helautomatiska kaffemaskiner. Dessa maskiner brygger just den kaffespecialitet kunden vill ha och imponerar med sin höga energieffektivitet och avsaknad av onödigt förpackningsmaterial.

Kartongerna blev mer och mer anpassade och med det mindre samt man byte ut frigolit till stark papp/ ägg-kartong istället.

JURAs kaffemaskiner utmärker sig genom sin hållbarhet och långa livslängd. Dessutom är maskinerna reparerbara och underhåll kan utföras även efter många års användning. Komponenterna servas på ett resurssnålt sätt. Detta handhas av ett tätt, världsomspännande nätverk av servicecenter, Hospitality Center och auktoriserade serviceverkstäder.

Visste du att JURA utvecklade en automatisk avstängningsfunktion redan i 1994-modellerna?

Smarta funktioner som t.ex Zero-Energy Switch eller Energisparläge (E.S.M. ©) reducerar standby-energin till mindre än 0,1 W. JURA har i flera år drivit en konsekvent politik för att utveckla energibesparande teknologier. Idag är alla maskiner utrustad med en automatisk avstängningsfunktion som erbjuder en energibesparingspotential på upp till 40 procent.

MAT FÖR JORDEN   –  Kaffesump – naturlig kompost

Trettio ton kaffe krävs varje år av JURA: s maskintestlaboratorium i Niederbuchsiten (Schweiz).

Uppenbarligen genererar detta en hel del kaffesump. Den är ”för bra” för att kasta bara bort, så allting ges till en lokal bonde. Han använder den på sina åkrar som ett naturligt gödningsmedel – återvänder till naturen det som tidigare skördats någon annanstans.

Trettio ton kaffe per år. Om du försöker göra det bildlig i din fantasi kommer du snabbt förstår att det är mycket. Trettio ton handlar om vikten av sextio kor, eller trettio små bilar. Det är mycket! Denna mängd kaffe krävs varje år för testmaskiner på JURA. I testlaboratoriet dem helautomatiska kaffemaskinerna körs konstant, puffar, spola och slipa utan paus.

Uppradade försiktigt i rader, alla maskinermodellerna genomgår noggranna tester, från den minsta

enkelkoppsmaskinen för hemmabruk till de största professionella maskinerna som kommer att tillhandahålla hela kontor. Stor rör matar kaffebönorna kontinuerligt in i de automatiska maskinarna så att kaffeproduktionsprocessen aldrig måste stanna.

Här varje ny utveckling måste genomgå intensiva prestandatests innan dem är redo för marknaden. Dem tester involverar att maskinerna är i konstant drift för 24 timmar om dagen från måndag morgon till lördag kväll, sex dagar i veckan. Alla resultat är inspelade i exakt detalj – automatiskt, självklart.

Det malna kaffet, kaffesump, som produceras i laboratoriet samlas i stora lådor. Runt varannan vecka kommer en lastbil för att ta lasta upp kaffesumpen från JURA till återvinning av grönt avfall på den närliggande gård Studer i Kappel. En lokal samarbetspartner valdes medvetet för att undvika lång transport.

Det bearbetade materialet återanvänds i jordbruket sektor som en näringsrik kompost.

Efter lite bearbetning och komposten är klar sprids den på fälten, där det inte fungerar som traditionellt gödningsmedel men som jordbalsam – som Fabian Studer, ägare till gården gård Studer i Kappel, förklarar ”Vi använder kaffemalen kompost som ett naturligt gödningsmedel på våra åkrar. Gödningsmedlet är inte avsett att främja tillväxt men för att återföra värdefulla näringsämnen i jorden. Komposten förbättrar också bildning av humus. På detta sätt kan vi garantera en hållbar fruktbar jord som är effektiv på lång sikt. Särskilt i Schweiz där utrymmet är begränsat och landet är intensivt odlat, det är mycket viktigt att hantera marken hållbart.” 

Jorden på gården i Kappel har gynnats av näringsämnena i kaffesump för två generationer, eftersom JURA laboratoriet har levererat till Studerfamiljen i nästan två decennier nu. Det har varit ett varaktigt partnerskap med många positiva fördelar för människor, natur och miljö.

Fabian Studer tipsar: Du kan använda kaffesump i din egen trädgård. Du kan starta din egen komposthög, lägga till organiskt köksavfall, gräsklipp och häckklipp – och naturligtvis kaffesump. Om du odlar blommor eller grönsaker i din trädgård kommer komposten att tillhandahålla dem med värdefulla näringsämnen och jordorganismer kommer att uppskatta den förbättrade strukturen i din jord. Barn tycker också att det är mycket intressant att se hur kompost används i trädgården. De älskar att engagera sig och de kan lära sig mycket om naturen och vår mat.

JURA sätter standarden

Vår passion för fulländning driver oss att kontinuerligt utveckla ny teknik för att skapa ett komplett sortiment av utsökt specialkaffe.

JURA sätter hela tiden nya standarder i sitt utbud av specialiteter, den slutgiltiga produkten och verksamheten. Nyckeln till att skapa den perfekta drycken är innovativ teknik som utvecklats i ett enda syfte: att tillreda kaffe precis som du vill ha det med en knapptryckning. Till syvende och sist är det din personliga smak som räknas.

Hållbarhet

Kvalitet, innovation och hållbarhet är lika mycket en del av JURA som en uttalad miljömedvetenhet. JURA formger maskiner som ska ge dig många års njutning om de underhålls korrekt. Filosofin är en avsiktlig reaktion mot slit-och-släng-mentaliteten. Kaffemaskiner står för perfekt kaffe från färska bönor. De låter dig välja önskat kaffe och undviker onödigt avfall från förpackningar.

Med Zero-Energy Switch går energiförbrukningen i standby-läge ner till mindre än 0,1 W. JURA uppfyllde därför redan tidigare de strikta, lagstadgade värdena som trädde i kraft 2013 (högsta tillåtna värde: 0,5 W). Företaget går faktiskt fem gånger längre än så.

JURA har under åratal följt en konsekvent policy för att utveckla energibesparande teknik. Redan den första IMPRESSA var till exempel 1994 utrustad med en automatisk avstängningsfunktion. I dag kan det unika Energy Save Mode (E.S.M.©) användas för att justera JURA-maskiner för att passa ditt sätt att njuta av drycker. Det innebär en potential för energibesparing på upp till 40 procent. När E.S.M.© är aktiverat tillreds specialkaffet efter en kort uppvärmningsperiod.

Med omtanke om miljön

Ekologiskt utan att kompromissa med njutningen – JURA-innovationer gör det möjligt

  • Inget onödigt avfall från förpackningar
  • Globalt servicenätverk
  • Hållbara produkter
  • Energieffektiv teknik
UPP
Translate »