MAT OCH DRYCK

HEJDÅ ROSÉ VIN – HEJ BLÅTT VIN

Den blå färgen i vinet ger en första förvirrad smakupplevelse.

Spanjorerna skakar onekligen om den traditionella vinindustrin med att producera ett helt nytt vin – det blå vinet. Under månader har det pratas och skrivits en hel del om denna nyhet, men först nu har vinet kommit till Sverige. First Class Magazine är bland de första att testa det blåa vinet Marques de Alcantara Vino Azul, tillverkat på chardonnay-druvor. Den blå färgen kommer från det naturliga ämnet antocyanin som finns i skalet på röda druvor.

Är man uppvuxen på 80-talet går associationerna direkt till läskedrycken Vira Blåtira eller reklamen för den friska halstabletten Vicks Blå. Detta rör till det ordentligt för sinnena när man väl dragit korken (blå, såklart) ur flaskan. Den stora fruktiga doften kommer direkt och det är som att man släppt ut en tutti-frutti ask ur buteljen. Doften och färgen säger en sak men smaken något helt annat. Det som fyller upp i gommen är en torr men frisk chardonnay som ger en lång eftersmak av ananas, persika, passionsfrukt och man anar också aromen av citrus. Men det är först vid en andra provsmakning som testpanelen sätter smakerna. Första munskänken gav upphov till en splittrad smakbedömning där vissa hävdade att vinet smakade sött medan andra att det smakade mint. Då testpanelen vid första provtillfället helt var präglade på synintrycket så blev också smakupplevelsen ett rent hjärnspratt.

Det blå vinet, Marques de Alcantara Vino Azul, provades ur glaset White Wine från Zalto.

Generellt vet vi att rött går till kött, vitt till fisk och rosè till lite av vad som helst. Frågan är då vad det blå vinet funkar till? Vi har faktiskt ingen aning. Men utifrån smakupplevelsen gissar vi att Marques de Alcantara Vino Azul inte är något matvin alls. Testpanelen är enig om att vinet troligtvis bäst lämpar sig som sällskapsdryck, aperetif eller som drinkbas. Vinets blå färg kan göra drycken till en isbrytare på våren och sommarens tillställningar. Med det blå vinet som bas finns det gissningsvis också en stor chans att vindrinken Dagens (2/3 vin och resten fylls upp med soda och is) trendar och att rosévinet får maka på sig.

Marques de Alcantara Vino Azul, artnr: 76893, finns i Systembolagets beställningssortiment, pris 119 SEK.

UPP
Translate »