EUROPA

HOTEL VILÒN I ROM

Rom. Få städer väcker så många positiva associationer. Vindlande, spännande gränder, storslagna monument och imponerande privatpalats som i många fall fortfarande ägs av samma familjer sedan flera hundra år tillbaka. 

Utsikten från rummet påminner om det gamla Romarriket
Lobbyn på Hotel Vilòn är välkomnande

Hotel Vilòn öppnade i början av året och huserar i en egen del av det magnifika Palazzo Borghese med privat innergård och egen diskret ingång i palatsets mur. Det är femstjärnigt och tillhör Small Luxury Hotels of the World. Palazzo Borghese ligger mitt i Roms finare delar med lyxshoppingen på Via Condotti och Spanska trappan alldeles runt hörnet.

Hotellet, som bara har arton rum, är fördelat över fyra våningar med matsal, sällskapsrum och bar på bottenvåningen. Inredningen är påkostad men smakfull och ståndsmässig, och man kan mycket väl tänka sig att det ser likadant ut även i palatsets privata delar på andra sidan väggen.

De 18 rummen har alla en personlig prägling och denna personlighet genomsyrar hela hotellet

Med så få rum blir stämningen snabbt familjär. Alla vet vem du är och gör sitt yttersta för att ge dig bästa tänkbara service. Vi testade både frukost, lunch och drinkar i baren och allt höll högsta klass. Frukosten serveras som en kall buffé med pinfärsk gräddig mozzarella, italienska charkuterier och nybakt bröd. De varma rätterna beställer man à la carte från en liten men välkomponerad meny. Finns mot förmodan inte det du vill ha på menyn, så är det vanligtvis inga problem för köket att ordna det du vill ha. Det behöver knappast sägas att allt smakade fantastiskt.

Frukostbuffén föll oss verkligen i smaken

Lunchen kan ätas antingen på den privata innergården eller i sällskapsrummet vid baren. Köket strävar efter att servera rätter från Rom och från Lazio, så pasta carbonaran och kronärtskockan ”carciofo alla romana” var perfekt tillagade. Under hela vår vistelse var personalen otroligt serviceminded och påläst. Det märktes att de var väl skolade, men blev det aldrig stelt eller pretentiöst.

Vårt rum lågt på den översta våningen med utsikt över de närliggande takåsarna och himlen – som under våra dagar hann vara både klarblå och åsksvart.Rummet hade en generös walk-in-closet med kassaskåp och minibar och med det där lilla extra som paraplyer (som behövdes en av dagarna), morgonrockar, extra mjuka plädar och italienska skorpor till vinet.

Badrummet var generöst tilltaget med dubbla handfat, stor duschavdelning och även bidé. När kvällens turn-down service kom fick vi vatten, tofflor och nybäddad säng, dessutom tandborstar och tandkräm från exklusiva Marvis som ju är ett italienskt märke.

När det blev dags att checka ut hade vi en timme över, och då tipsade hotellchefen om sin personliga oas i stan. Fem minuters promenad bort ligger Via Margutta där antikaffärer, konstgallerier och blommande blåregn ger gatan en väldigt romantisk Rom-känsla. Ett sådant där bra, personligt tips som man verkligen uppskattar och som gör att man vill komma tillbaka till ett hotell.

Foto: Press

UPP
Translate »