EUROPA

HOTEL SKEPPSHOLMEN I STOCKHOLM

I två, exakt etthundra meter långa rader, belägna på vad som faktiskt är en skärgårdsö mitt i centrala Stockholm, ligger Hotel Skeppsholmen.

DSC_0011

Det som i dag är ett modernt och designat hotell uppfördes dock som kaserner för Kungliga Majestäts drabanter redan på sent 1600-tal och ritades av ingen mindre än Nicodemus Tessin d.y. som även signerade Stockholms slotts ritningar.

Det är fem år sedan Hotel Skeppsholmen i Stockholm slog upp sina portar. Samma portar vilka alltså Karl XII:s personliga elitförband, enligt planen, skulle passera när det var dags för nattvila. Just den planen fick dock en dystrare utgång eftersom så många av drabanterna aldrig återvände från kriget. Längorna, av många helt enkelt kallade Långa raden, stod därför tomma i flera år innan de gjordes om till fattighus för pestsmittade. Med fyrahundra års historia under sina tak har dessa längor förmodligen många historier att berätta men nu är vi nyfikna på det nuvarande hotellet.

DSC_0078

VARSAM OMBYGGNAD

Det är välrenommerade trion Claesson Koivisto Rune tillsammans med Erséus Arkitekter som står bakom Hotel Skeppsholmens utförande – ett arbete som inte gjordes i en handvändning eftersom byggnaderna har högt kulturhistoriskt värde och är statligt byggnadsminne. Som kuriosa kan nämnas att hotellet antagligen är världens enda återvunna hotell. Eftersom det rådde svåra ekonomiska tider i landet när längorna byggdes fick arkitekten kungens tillstånd att hämta material både från det pågående bygget av Stockholms slott och från gamla slott och ruiner runt om i Mälardalen. Nästan hälften av stenen som längorna är byggda av är alltså återvunnet material. Här kan man tala om att ligga i trendutvecklingens framkant.

DESIGN OCH KÄNSLA

DSC_0072

Och Hotell Skeppsholmen är trendigt utan att på något sätt vara överdesignat. De nya och moderna materialen har byggts ovanpå de gamla. Trägolven har bevarats och i så hög utsträckning som möjligt är alla ändringar som utförts reversibla, det vill säga att byggnaderna kan återställas till sitt ursprungliga skick. De nya och moderna badrummen är till exempel gjorda som fristående boxar och döljer äldre paneler och originalmaterial.

DSC_0069

Vi besöker Hotel Skeppsholmen i mitten av oktober och redan på andra sidan bron som leder till holmen känns det lite som att komma in i en annan värld. På andra sidan vattnet ser man Gamla stan åt ena hållet och Nybroviken med Strandvägen på andra. Bilarna på Skeppsbron syns men hörs inte. Vi promenerar vidare förbi Moderna Museet och ser de två längorna som inhyser hotellet framför oss. Entrén är på sjösidan och man får ta en liten kort promenad genom trädgården där facklorna brinner och skapar en underbar stämning. Även så här på hösten står solstolarna ute och utanför restaurangen avslöjar borden med sina lämnade kaffekoppar och fat, att flera har tagit en fika ute i höstsolen. Det känns som att vara utomlands, kanske lite franskt. Receptionen är liten och diskret och ligger i anslutning till restaurangen som är full av gäster som antingen tar en kopp kaffe i loungen eller äter lunch inne i den ombonade lokalen. Dofterna som sprider sig från köket får oss redan att längta till kvällens middag.

SOM ATT BO I VILLA

DSC_0023

Vi checkar in i en av sviterna på ena längans gavel och kan lugna den som fruktar att ett gammalt stenhus är lyhört med att så inte är fallet. Rummen är så tysta att det nästan känns som att man befinner sig i en villa. Det är avskalat som gäller utan att det på något sätt blir kalt. Levande blommor och snygga lampor ger rummet karaktär, en säng som man inte vill lämna, tjocka morgonrockar i frotté och en underbar så kallad regndusch i badrummet gör inte trivseln mindre.

DSC_0039

Den generösa soffgruppen inbjuder till avkoppling med något av magasinen som finns på bordet i rummet. Den här artikeln börjar skrivas redan i svitens stora hall där det står ett generöst skrivbord framför det stora fönstret som vetter ut mot parken som bildligt talat ser ut som om den brinner eftersom löven faller och lägger sig som ett täcke på marken.

DSC_0040

Från de generösa fönstren i vardagsrummet ser vi Djurgården, båtarna i hamnen och folk som är ute och promenerar.

KÖKET IMPONERAR

Restaurang Långa raden

Med kurrande magar går vi till hotellets restaurang Långa raden. Det råder en avslappnad stämning och ljuset från stearinljusen glittrar i fönster och glas. Från bordens sorl framgår att här trivs såväl hotellets gäster som hungriga Stockholmare. Det talas italienska, tyska, engelska, portugisiska och svenska. Restaurangen har öppet från tidig morgon till sen kväll, det är här både frukost, lunch, brunch, fika och middag serveras i en lokal som påminner lite om att sitta hemma i någons (stora) kök. Menyn är dock längre än vad vi är vana vid hemifrån.

Valet faller för en av oss på rödbetor med getostomelett, honung och rostade pumpakärnor till förrätt samt kryddgrillad entrecote med blomkål, tryffel, rödvinssky och krispig mandelpotatis till varmrätt. Maten är en fest både för öga och gom. Rena smaker, väl komponerade rätter med både stuns och fräschör. I det andra fallet hamnar valet på en förrätt bestående av tunna skivor oxrygg med tryffel, champinjoner, senapskräm och vattenkrasse – den är så god att det tas bilder och skickas ut till vänner som också älskar tryffel – beskedet är att Hotel Skeppsholmen levererar! Till huvudrätt har det beställts rimmad ångkokt Färötorsk med matvete, trattkantareller och vitvinssås vilket visar sig vara en fantastisk kombination. Fisken är ångad till perfektion och köttet faller nästan isär på kommando. Helt enkelt underbart gott!

detalj2

Vi låter köket välja viner och inte heller här blir vi besvikna, nej rent av glatt överraskade över att de väljer att bland annat servera en Bourgogne till både entrecote och torsk. Rödvin och vit fisk är verkligen att rekommendera. Att det inte är helt nytt är klart, men det är en allt för sällan presenterad möjlighet.

Vi har svårt att välja efterrätter men det har kallskänkan en elegant lösning på – det kommer helt enkelt ut en tallrik med ett smakprov på samtliga efterrätter som erbjuds. Vad sägs om till exempel bakade plommon med vaniljglass, chokladterrine med vaniljkräm, hallon och sockerrostade pumpakärnor eller favoriten: lättfryst blåbärsmousse med vit choklad, rostad havre och punschsmetana med mera, med mera?

PERFEKT LÄGE

DSC_0008

Hotel Skeppsholmen är verkligen en urban oas. Ett ombonat och trevligt hotell såväl exteriört som interiört. Härifrån har man två minuters promenad till Moderna Museet, man kan ta båten direkt till Slussen och Nybroviken om så önskas, men enklast är förstås att promenera över bron in till stan. Hotellet ligger på, som högst, femton minuters gångavstånd från i stort sett allt som Stockholm har att erbjuda och känns ändå som att det ligger långt, långt borta från storstan.

Även om man inte bor på hotellet så ska man ta sig hit både för den generösa frukostbuffén, och inte minst för restaurang Långa radens söndagsbrunch som inte lämnar något att önska. Äggröra, bacon, prinskorv, rökt lax, små terriner med räkor, ett oräkneligt antal sorters bröd, soppor, grytor och ett efterrättsbord som fullkomligt dignar. Andra dagar står en fräsch bullbuffé framdukad för den som bara vill gå in och ta en fika.

Ingen nämnd och ingen glömd, en annan av Hotel Skeppsholmens stora tillgångar är den engagerade personalen som verkligen vinnlägger sig om att alla ska ha det bra. Frågan om det går att kombinera design, stad, skärgård, god mat, avslappnad atmosfär, trevlig service och nära till allt är härmed besvarad med ett absolut ja.

För mer information:
www.hotelskeppsholmen.se
www.designhotels.com

Foto: Matz Thomassen samt press

UPP
Translate »