EUROPA

MISS CLARA HOTELL I STOCKHOLM

Ett av Stockholms senast öppnade hotell är Miss Clara som ligger på Sveavägen, inte så långt från konserthuset och med den shoppingsugnes många stråk alldeles runt hörnet.

Fasad

Miss Clara (hotellet, restaurangen och baren går under samma namn) har haft ett halvår på sig nu sedan öppnandet, och det börjar arta sig kan vi meddela.

Det har hänt något på Sveavägen. På just den här sträckan mellan Stockholms Konserthus och Odengatan har det inte funnits några hotell eller krogar värda namnet på lång, lång tid. Nu är det tydligt att något är på gång. Området har genomgått renovering och det märks på såväl en del av butikerna som utbudet av restauranger. Och så har ju Miss Clara flyttat hit.

Nej, rätt ska vara rätt, Miss Clara är både skapad och född direkt på plats här på Sveavägen 48. Hotellet har fått sitt namn efter den omåttligt populära rektorn Clara Strömberg som basade på den flickskola som byggnaden ursprungligen uppfördes för vid förra seklets början. Clara var kvinnan som vågade gå mot strömmen, bland annat genom att vara en av pionjärerna inom sexualundervisningen i Sverige. Om nu det senare nu inte märks av på Miss Clara (annat än genom att sängarna är underbart komfortabla), så fick Clara Strömbergs tåga och framåtanda stå som inspirationskälla för nykomlingen i huvudstadens hotell- och nöjesliv.

HÄR MÖTS MJUKT OCH HÅRT

Sviten

Miss Claras rum och sviter är både mjukt och hårt inredda. Mjukt, för att sängarnas gavlar är avrundade och påminner lite om övre delen av ett hjärta (eller bokstaven m för ”Miss”, möjligen?), och framför de höga fönstren hänger generöst med gardiner av typen mörkläggning. Mjukt också för att de enorma frottéhanddukarna och morgonrockarna känns så stora att man funderar på om de bidrar till ljudnivån i rummen som trots det generösa avståndet mellan golv och tak är behaglig och dämpad. Hårt, för att resten av stilen är stram och återhållsam. Det är på ren svenska snyggt och det är lätt att trivas i den avskalade atmosfären som går i vitt och brunsvart och som endast bryts av genom hallens garderobsvägg som är klädd i orange skinn. Badrummen är lyxigt inredda i marmor och i vårt fall kan vi senare under kvällen sjunka ner i ett ordentligt djupt och rymligt badkar vilket förhöjer känslan av lyx. Badrummen har i många fall både väggar och dörrar i glas ut mot resten av rummen/sviterna. Här har man dock tänkt till och satt upp gardiner som man kan dra för om man nu inte föredrar att duscha med publik.

Detaljbild rum

”Sveavägen, den är ju en av Stockholms allra mest trafikerade gator” kan hända någon tänker. Som svar på det: inte en enda gång störs vi av någon trafik eller annat buller utifrån. Miss Claras tv- apparater måste också nämnas, de platta apparaterna är av typen smart-tv med bland annat inbyggt internet och direkt tillgång till nyheter och sociala medier som till exempel Facebook. Fjärrkontrollen fungerar som både pekdon och tangentbord så man slipper lämna den sköna sängen för att uppdatera sig kring vad som hänt i världen.

MISS CLARA – RESTAURANGEN

Miss Clara restaurang 2

Vi får ett bord intill de stora fönstren som vätter ut mot Sveavägens biltrafik och folkmyller som för aftonen tar sig fram i hällregn där ute. Inne, i skenet av lampor som hänger över borden och föreställer avskurna karaffer, är det varmt och gemytligt. Att Miss Clara är ett välkommet inslag i Stockholms restaurangvärld går inte att ta miste på då det nästan är fullt till sista stolen en vanlig onsdagskväll. Vi ska snart få reda på anledningen. Ett glas av husets champagne Taittinger rensar smaklökarna
innan det är dags att skrida till verket. Den rosastekta ”Vitello Tonnato” med tonfiskdressing och kapris serveras med det av köket rekommenderade vinet Bourgogne Pinot Noir från Alain Jeanniard – vi kan omedelbart konstatera att Miss Clara inte missar något vad gäller smakkombinationer.

Miss Clara restaurang

Det samma gäller den helt fantastiska Steak tartar med tryffelkaviar, parmesanost och potatischips som samstämt sjunger lovsång tillsammans med italienska Andrea Obertos Dolcetto D’Alba. Båda rätterna är välkomponerade och fräscha, du vet sådana där förrätter som man utan att blinka skulle kunna beställt som varmrätt. Men nu är det rekommenderat andra varmrätter och lydiga som vi är lyssnar vi på förslagen. Det är ett roligt sätt att äta på faktiskt, att överlämna ”kontrollen” till någon annan utan att för den sakens skull behöva tacka ja till något man vet att man inte gillar. Prova gärna det, på Miss Clara eller annorstädes.

Av nyfikenhet provar vi ”kvällens långkok” som består av ett anklår, långkokt givetvis. Det är mört och saftigt, och tillsammans med en kompott av vita och röda bönor samt färsk spenat och persilja hade en fransk bistro i Frankrike inte kunnat göra det bättre. Till detta en Malbec Reserve från argentinska Finca Sophenia. Maten, ja. Vinet, ja. Nöjd? Ja!

Den andra varmrätten består av rådjursstek med en kompott på svartrot, lök och vitlök serverad med selleripuré. Köttet är svenskt men i glaset hälls spanska Alvaro Palacios La Montesa upp,, en Rioja värt namnet, i synnerhet till denna underbart presenterade hösträtt. Finns det plats för mer? Egentligen inte, men ska vi testa så ska vi testa och det är lika bra att gå ”all in” med en liten chokladmousse med körsbärskompott och vispad grädde samt en efterrätt med det underfundiga namnet Sveavägen ”Mess” som består av maräng, sorbet, vaniljglas och färsk fruktsallad. I glasen: några droppar Moscato d’Asti, Paolo Saracco till den första och en Sauternes från Chateau d’Yquem till ”messen”. Det var pricken över i:et. Trodde vi.

MÄSTARENS MÄSTARE I BAREN

Efter middagen blir vi erbjudna att testa ett par drinkar. Egentligen är vi både mätta och belåtna men bartendern Vincent Johansson övertalar oss med både charm och entusiasm att utsätta oss för ett smakprov – han vann nämligen den skandinaviska finalen i Merlet Sidecar Cocktail Competition och representerar Sverige i slutfinalen som går av stapeln i Cognac, Frankrike 2015. Nu vill han ha några ”försökskaniner”. Att Vincent vann den skandinaviska finalen är lätt att förstå, den som gillar drinkar och cocktails bör ta sig en tur till Sveavägen 48. Att bara lyssna på Vincent när han berättar hur han experimenterar fram sina drinkar och cocktails är ett litet äventyr i sig, att smaka hans drinkar och cocktails är en upplevelse som manar till tanke.

Har du till exempel tänk på exakt hur länge ett äpple ska ligga i lag innan det är perfekt för att användas som ingrediens i en drink eller cocktail? Är det åtta eller tio dagar? När funderade du senast kring om äggvitan på din drink kommer från en stackars instängd burhöna eller en glad höna som fått sprätta ute i naturen? Det är nämligen sådant som Vincent Johansson tänker på när han är ute efter att skapa den perfekta cocktailen. Att det gör skillnad skålar vi på, likaså att vi kommer att höra mer om honom framöver.

UN PEU DE PARIS À STOCKHOLM

Hotel Miss Clara är som ett litet Paris mitt i Stockholm och med sin avskalade elegans framstår hon som mer ladylike än frökenaktig. Miss Clara är ung i sinne och framtoning, men mogen och belevad i sitt verk och sin gärning. Här arbetar kunniga och dedikerade människor som vet vad man vill ha både som hotellgäst och restaurangbesökare. Stockholm har fått ett nytt vattenhål och vi kommer att komma tillbaka, hellre förr än senare.

För mer information:
https://missclarahotel.com/
www.designhotels.com

Foto: Matz Thomassen samt press

UPP
Translate »