AFRIKA

SANSLÖST BORTSKÄMDA PÅ ROMANTISKA ILLYRIA HOUSE

Ni måste bara bo några dagar på Illyria House om ni är i Pretoria, fick vi tips om från två av First Class Magazines läsare. Sagt och gjort.

Illyria House - hotel exterior (16B0505_01)

Efter en oförglömlig tågresa med Rovos Rail, världens lyxigaste tåg, från Durban till Pretoria i Sydafrika checkade vi in för tre härliga dagar på detta palatsliknande boutiquehotell. Och SOM vi njöt!

Illyria House är inte ett hotell att bo på om man enbart är ute efter en skön säng för natten. Det här är en lyxig retreat som bör avnjutas under flera dagar i formen helpension, för de som söker romantik, njutningsfull avkoppling och kulinariska upplevelser. Hotellet är beläget i de fashionabla diplomatkvarteren i Pretoria, granne med finska ambassaden, och med sin stora parkanläggning utgör det en lummigt vacker och tyst oas dit huvudstadens buller aldrig når.

Illyria House - japanese hideaway (P1000248)

1990 förvärvade sydafrikanska Marietjie van der Walt egendomen för att använda den som studentlya, troligtvis världens största och elegantaste, åt sina fyra döttrar som ville studera på universitetet i Pretoria. Under de följande åren byggdes hela huset om till en storslagen dröm i kolonial stil, under Marietjies ledning. Med sin doktorsexamen i konsthistoria i bagaget har hon sedan under årens lopp inrett hotellet i kolonial anda med sparsmakat utvalda antikviteter, sextonhundratalsgobelänger och vackra konstföremål, och åstadkommit något alldeles unikt. Ytterligare en egendom nedanför den första har sedermera förvärvats och döpts till The Hideaway.

Illyria House - salon 2 (P1000240)

Här har Marietjie låtit bygga om hus och trädgård i japansk stil, och inrett några fina sviter och ett litet orientaliskt spa för hotellets gäster. En av dagarna under vår vistelse njuter vi av ljuvligt djupgående och mjukgörande Swedish massage, och de skickliga terapeuterna tycker det är extra spännande att vi faktiskt är svenskar. Som avslutning placeras vi i sköna stolar med utsikt över den vackert skulpterade trädgården medan vi får skön avslappnande huvudmassage.

CHARMIG KARAKTÄR OCH FANTASTISK SERVICE

Illyria House - suite 1 (16B0344)

Illyria House har genom åren fått många nationella och internationell utmärkelser, ofta med epitet ”Most romantic luxury hotel”. Totalt finns tjugo bäddar, och det är inte ovanligt att hela hotellet bokas för olika slags event. Detta är nämligen det perfekta stället för ett riktigt oförglömligt sagobröllop, men lämpar sig också utmärkt för den stora familjen som bara vill rå om varandra själva helt privat. Under våra dagar här träffar vi förälskade par på bröllopsresa, men även äldre par som sökt sig hit för att njuta av den vackra miljön och fly undan vardagens stress. Det är heller inte ovanligt att gästerna, precis som vi, kombinerar boendet här med en resa med klassiska lyxtåget Rovos Rail som har sitt högsäte och hub här i Pretoria.

Illyria House - swimmingpool (16B0507_01)

Celebriteter från många olika länder har också hittat hit genom åren. Till exempel har danska prinsessan Benedikte bott här, och självaste Nelson Mandela besökte hotellet under sin tid som president i samband med förhandlingar och överläggningar med andra statsöverhuvuden. Vår vistelse präglas av personlig service av högsta klass. Under våra måltider finns vår elegant klädde butler med vita handskar hela tiden diskret i vår närhet, redo att komma till vår hjälp så fort han ser att vi behöver honom.

Illyria House - suite 2 (16B0614)

Nästan alla anställda har varit här i tio till femton år, och vi är förstås nyfikna på hur Marietjie bär sig åt för att hitta och behålla alla fantastiska och trogna medarbetare. Hon tror att en stor del av hemligheten är att hon personligen tränat upp all personal, utom erfarne och välrenommerade hotelldirektören Armand, eftersom de helt saknat tidigare erfarenhet eller utbildning inom sitt gebit. Illyria House är ett hotell med smittande charmig karaktär. Det gäller både människorna, huset – och till och med djuren.

Marietjie är en stilig kvinna man genast lägger märke till, med sitt långa vackra hår och sin dramatiska svarta klädsel. Hon älskar klassisk musik som hon också är uppväxt med, men ännu mera älskar hon numera Elvis, vars musik hon under det senaste året blivit alldeles galen i. Hon skrattar sitt härliga pärlande skratt och berättar att hennes familj nog tyckte hon blivit mer än lovligt frälst när hon vid familjesammankomsten i julas sa: – If you want to talk to me, talk to me about Elvis!

Illyria House - fountain (16B0468_01)

Namnet Illyria House har hon hämtat från Shakespeares komedi Trettondagsafton där lycka, musik, romantik och kärlek står i centrum, precis som hon vill att det ska vara på Illyria House. Och eftersom hon dessutom älskar poesi och lyrik var valet självklart. En av dagarna tar Marietjie oss med på en guidad tur i bil för att visa oss Pretoria. I mån av tid gör hon gärna det med hotellets gäster. Hennes guidning blir extra spännande och personlig eftersom hennes förfäder kom till Sydafrika redan under sextonhundratalet, och hon kan relatera berättelser från en svunnen tid som återgetts i generationer i hennes familj.

Illyria House - duck (P1000181B)

Illyria House är även känt för sin lilla ankfamilj som lite då och då, till alla gästers stora förtjusning, spatserar upp på restaurangterrassen och in igenom den vackra salongen ut till fontänen på framsidan för att ta sig ett dopp och bli matade av kökspersonalen. Mätta och belåtna vaggar de sedan, under förnöjt tjattrande, tillbaka genom huset och nedför gräsmattan bort mot trädgårdens skugga. I den stora, vackra parken finns också en uppvärmd swimmingpool i en sagolikt tjusig inramning som i det närmaste påminner om ett romerskt badhus. Här tar vi sköna dopp och små simturer när vi behöver svalka oss, och på en av terrasserna intar vi också en gourmetpicknick med läcker norsk lax, små fina räkor, lyxig sallad och delikata dessertostar i sällskap av färska solmogna fikon och ett härligt kylt rosévin.

Illyria House - picnic

Musik har en central roll på Illyria House. Klassisk musik strömmar för det mesta ur högtalarna i salongerna och restaurangen. Hotellet hyr även regelbundet in musiker av olika slag för att underhålla gästerna, gärna pianister. Marietjies yngsta dotter är en känd konsertpianist som numera är bosatt i London, men när hon är på besök sätter hon sig gärna vid husets stora, vackra Steinwayflygel. Vår sista dag på hotellet berättar Marietjie att de hyrt in jazzmusiker som ska stå för kvällens underhållning. Det blir en glatt uppsluppen kväll på den vackra restaurangterrassen i den ljumma kvällen. Bandet spelar härlig musik, och gästerna sjunger med i de välkända melodierna. Det blir till och med lite spontandans i den sena timmen.

KULINARISKA HÖJDARE

Illyria House - crayfish (16B0379)

Innan vårt besök har vi hört och läst mycket om hotellets berömda kök. Allt är pinfärskt och lagas från grunden på Illyria House. Av den anledningen ber man gästerna att göra sina val från à la cartemenyn redan vid måltiden innan, så köket får ordentligt med tid för tillagandet av alla läckerheter.

Illyria House - restaurant terrace (P1000202)

Vid vår första lunch har vi inte riktigt hunnit inse vidden av detta. Till kaffet efter maten önskar vi oss därför spontant något litet och sött, som till exempel små tryfflar eller liknande. Vår butler skyndar då snabbt ut i köket, men blir sedan borta väldigt länge. Det orsakar oss ingen skada direkt, eftersom vi inte har några tider att passa och njuter mätta och belåtna i det härliga vädret. Så småningom uppenbarar han sig igen ivrigt ursäktande för dröjsmålet – med ett vackert fat med nybakade små söta minibakelser, tillverkade enbart för oss och fortfarande lite ljumma!

Illyria House - sallad (16B0435_01)

Under våra dagar på Illyria House äter vi oss igenom en ansenlig mängd av alla frestande rätter på hotellets meny. Efter perfekt kokta sydafrikanska humrar, utsökt goda soppor, mjäll sjötunga som smälte på tungan och många andra läckra rätter blir vi förstås nyfikna på vem det är som så skickligt tillagar allt det goda. Då får vi oss en rejäl överraskning.

Illyria House - melon sallad 1 (P1000283A)

Kockarna Ava och Towne, som är vackra sydafrikanska kvinnor från folkstammen pedi, kom till Illyria House som unga flickor för många år sedan. De har lärts upp från grunden av Marietjie själv, och många av recepten är faktiskt från Marietjies egen familj, som hennes mor och mormor brukade tillaga. Varje morgon börjar vi dagen med en lång, ljuvlig frukostupplevelse. Som inledning får vi färskpressad juice och olika exotiska fruktkompositioner, till exempel en vacker frukttimbal eller fräsch melonsallad formad som små vackra kulor.

Illyria House - restaurant table (P1000204)

Det serveras även flera sorters yoghurt med müsli, flingor eller honungsrostade frön av olika slag. Sedan är det dags för den varma frukosten, som vi skam till sägandes oftast tvingas tack nej till för att ha en rimlig chans att orka äta lunch. Men den sista frukosten, innan vi högst motvilligt lämnar detta romantiska paradis, frossar vi i underbara Eggs Florentine, Eggs Benedict och French toast. Mums! När vi kliver in i vår väntande transport till flygplatsen kommer hotellets ledning och stora delar av personalen ut på trappan för att ta farväl av oss med vacker traditionell skönsång.

Med lyckliga leenden lutar vi oss tillbaka i det stora bekväma baksätet, och börjar genast planera hur vi ska kunna återvända till Illyria House så snart som möjligt.

För mer information:
www.illyria.co.za

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »