MAT OCH DRYCK

INTERNATIONELLA GIN & TONIC-DAGEN

Nu ska vi inte längre dricka den klassiska drinken i highballglas

lime-907124_640

Den 9:e April är det den Internationella gin & tonic-dagen. Bartender Choice Awards (BCA) en av vinnarna av den prestigefulla titeln ”Årets Branschförbättrare”, Richard ”Chille” Man, delar med sig av sina insikter och tips om hur en GT bäst avnjuts.

För den som vill dricka en gin och tonic trendriktigt gäller runda vinglas, oväntade twister, kvalitativa råvaror och mycket is. Flera erkända bartenders har vittnat om att GT:n är en av de trendigaste drinkarna i år. I Sverige serveras en GT oftast ur ett highballglas med is och en citronskiva. Men hur serveras egentligen den ultimata GT:n? Enligt Chille spelar utseendet på glaset en avgörande roll för smakupplevelsen.

– En GT bör serveras i så kallade ballongglas med hög fot och stor kupa, likt ett rödvinsglas. Inte i de raka, höga glasen. Ballongglasets svaga rundning koncentrerar doftmolekylerna bättre än andra glas vilket förhöjer både doft-­ och smakupplevelsen. Ett tanklöst val av glas kan förvända en välblandad GT till en medioker upplevelse, säger Chille. Inför den internationella gin och tonic-dagen den 9 april tipsar Chille om några trendiga twister av en klassisk GT som enkelt kan avnjutas hemma.

LÄS OCKSÅ: https://www.firstclassmagazine.se/en-varm-gin-och-tonic/

– Känslan av en GT kan variera mycket beroende på vilken gin och tonic man väljer att kombinera. Även garnityren spelar en viktig roll. Var inte rädd för att experimentera med olika kombinationer av såväl gin och tonics som frukter och kryddor att garnera med för att hitta din favorit. En skiva eller zest av blodgrape tillsammans med timjan är inte bara otroligt dekorativt, utan också smakmässigt oväntade tillskott till din GT. En annan spännande kombination är äpple och selleri. Tänk bara på att välja råvaror av bra kvalitet och som är miljövänliga. Glöm inte heller att använda mycket is. Helst solida isbitar som håller drinken kall och fräsch, säger Chille.

Chille har levererat den här trendspaningen på uppdrag av Bombay Sapphire, och även om vi på FCM inte har provat drinkarna, så är vi övertygade om att det går lika bra med ditt personliga val av gin i recepten nedan.

GIN OCH TONIC “ORIENTAL EXPRESS”

GT Oriental Express_1

50 ml Bombay Sapphire (eller annan gin)
100 ml premium tonic

Serveras i stor kupa med hög fot fylld med kubis. Garnera med en pressad limeklyfta, en tunn skiva ingefära och mynta.

GIN OCH TONIC “SPRING THYME”

GT Spring Thyme_1

50 ml Bombay Sapphire (eller annan gin)
20 ml  fläderlikör (receptet föreslår St-­Germain)
100 ml premium tonic

Serveras i stor kupa med hög fot fylld med kub-­is. Garnera med en skiva blodgrape och en liten knippe färsk timjan.

GIN OCH TONIC “THE HARVEST”

GT The Harvest_1

50 ml Bombay Sapphire (eller annan gin)
15 ml  iscider (receptet föreslår Brännlands)
100 ml premium tonic

Serveras i stor kupa med hög fot fylld med kub-­is. Garnera med en selleristav, några tunna äppelskivor och en stjärnanis.

UPP
Translate »