EUROPA

ISTRIEN DÄR MAT, NATUR OCH HISTORIA MÖTS

Halvön är en av Kroatiens mest besökta destinationer – bara Dubrovnik är mera populärt. Vi tog oss till Istrien för att undersöka varför och blev förälskade.

Kontrasterna är stora. Dramatiska kalkstensklippor mjukas upp av den omslutande, grönskande skogen som ser ut att stupa rakt ner i det kristallblå havet. ”Where the green meets the blue” är ett välanvänt uttryck här, och skälet är enkelt. Istriens skönhet tillsammans med dess bördiga och mineralrika jord har under århundraden lockat besökare hit. Romarna såg tidigt potentialen och tog sig hit för att etablera sig på västkusten – och döda all lokalbefolkning. Deras spår syns fortfarande tydligt, inte minst i Pula, Istriens största stad, där deras amfiteater är det mest tongivande. Sedan dess har styret varierat mellan franskt, venetianskt och österrikiskt.

”Where the green meets the blue” är ett välanvänt uttryck i Kroatien. Det är lätt att förstå varför.

Lugn plats att möta sommaren på

Vi kör snabbt vidare från Pula och vidare till kuststaden Rabat, tidigare en fiskeby men sedan 1950-talet föremål för en allt mera växande turism. Idag är turismen Istriens viktigaste näringsgren, vilket också märks under sommarmånaderna. Från juni till augusti är det trångt längs stränderna, vilket gör försäsongen lockande. Som nu i maj, då några få, hoppfulla försäljare längs strandpromenaden slagit upp sina stånd för säsongen. Turismen har inte riktigt vaknat än, något som gör Rabat till en fantastisk, lugn plats att möta försommaren på. Vi bor på nyrenoverade Valamar Girandella Resort, som med utsökt läge precis vid stranden fungerar perfekt som utgångspunkt för våra utflykter.

Labin – med smak av Italien

Intill turistiga Rabat, bara några kilometer upp på en kulle, ligger Labin som i princip lever i symbios med sin grannstad. Här kastas du rakt in bland pastellfärgade hus, gotiska kyrkor, venetianska palats och slingrande, smala gränder som leder upp till gamla stan, väl värd ett besök – inte minst för sin utsikt över Rabac, Kvarner och Prklog, en närliggande grön vik som skyddas tack vare sin skönhet. Staden har stark italiensk prägel på grund av det venetianska styret – ett kritiserat sådant. Höga skatter tillsammans med att allt som producerades i regionen, trä, olivolja och vin, skickades raka vägen till Venedig. Venedigs karaktäristiska träpelare är med största sannolikhet fraktade från Istrien. Venetianernas girighet gjorde lokalbefolkningen så pass arg att man faktiskt försökte sig på en egen revolution år 1921 – och lyckades. Det höll bara en månad, men ses ändå som världens första antifascistiska rörelse.

I Labin kastas du rakt in bland pastellfärgade hus, gotiska kyrkor, venetianska palats och slingrande, smala gränder.

Tryffel, olivolja och vin

Vi stannar till vid ett galleri kombinerat med olivodling och vin och testar Negri, en prisad olivolja som nyligen utsetts till tredje bäst på en tävling i Japan enligt en stolt och verbal producent som möter oss. Vi får även testa på Malvazija, druvan som främst används för att tillverka vitt vin här i regionen. Den, tillsammans med Teran, är de mest tongivande druvorna som enbart odlas här i Istrien.

Låt oss stanna lite vid maten! Det är inte bara för den vackra naturen och de böljande kullarna som Istrien kallas för ”Nya Toscana”. Även maten har en tydlig prägel av det italienska köket. Det märker vi inte minst när vi åker vidare till Kastel Pineta. Dess läge och utseende skickar dig raka vägen till Toscana. Maten likaså. Här serveras den speciella vildsparris som plockas i skogarna fram till maj och sedan, självklart, tryffel. Den serveras i tjocka skivor i riklig mängd över en gräddig pasta. Här finns även den exklusiva, vita tryffeln.

Smakfull shopping i Rab

Nästa dag tar vi bilfärjan vidare till Rab, som ligger på bekvämt avstånd från Rabac. Dess historia sträcker sig fyratusen år tillbaka i tiden och förkroppsligas av förtroendeingivande skyddsmurar. Här finns totalt tre större gator som löper parallellt genom staden. Gornja Ulica är huvudgata och Srednja Ulica kantas av små butiker.

Vi tar oss vidare till ett kloster där nunnor fortfarande finner ro. Alldeles intill klostret breder det Adriatiska havet ut sig med sitt karaktäristiska, kristallklara vatten och sina vita stenstränder. Promenaden avslutas med ett besök i bageriet Kuća Rabske Torte, där Rab-kakan bakas. Förmodligen härstammar den från benediktinermunkarna. Mandeln, som är kakans huvudingrediens, finns i stora mängder i området, liksom den söta Maraschinolikören. Vi köper med oss den saftiga kakan som minne från en njutbar resa, och känslan av att vi börjat utforska Istrien består. Dess många charmiga småstäder med tydlig historisk prägel förtjänar sannerligen uppmärksamhet. Detta tillsammans med en häpnadsväckande vacker natur.

Belöningen efter en promenad i charmiga gränder.

FAKTA, Istrien

Bästa tiden att resa: Vädret är milt året om och beroende på vad ditt syfte med resan är så finns flera möjligheter. Naturen inbjuder till aktivitet och vandring och cykling fungerar utmärkt från mars och en bra bit in i oktober. Juni-augusti domineras hela kusten av soldyrkande turister.

Ta dig hit: Bästa sättet är att flyga till Pula eller Zadar och köra vidare med hyrbil. Att åka buss är billigt och tar dig till Labin för cirka 40 kronor.

Tips: Kroatien är inte känt för sina långa, vita sandstränder. Paradise Beach (Rajska Plaža) är ett gyllene undantag med 1,5 km lång sandstrand – ett utmärkt alternativ för barnfamiljer.

Bo: Valamar har flera hotell med bra standard. Girandella Resort rekommenderas om du är i Rabac. Läget är fantastiskt, precis intill vattnet och med separata byggnader för par respektive barnfamiljer. www.valamar.com/en/hotels-rabac/valamar-girandella-resort

För att äta: www.kastel-pineta.com/gastronomy

För olivolje- och vinprovning: www.rabac-labin.com/en/154-art-gastro-gallery-negri

Foto: Lina Skandevall

UPP
Translate »