RESMÅL OCH HOTELL

JAKTEN EFTER DEN PATAGONISKA SJÄLEN

Jag glömmer aldrig de där solnedgångarna vid Eolo Patagonia, ett boutiquehotell med bara sjutton sviter, beläget på det patagoniska stäppen. Nersjunken i en fåtölj som föreföll omfamna mig såg jag solen försvinna bakom bergen genom de stora fönstren i det behagliga biblioteket, medan molnen cylindriska bymoln lekfullt växte fram på himlen. Avnjutandet av solnedgången och de dansande molnen blev ett återkommande inslag under min vistelse där.

Solnedgångarna är minst sagt dramatiska.

Det var under alla förhållanden inte den enda fantastiska upplevelsen i dessa avlägsna trakter, allra längst ner på den amerikanska kontinenten. Från det ögonblick då jag landade på flygplatsen kunde jag ta del av den ena makalösa landskapsvyn efter den andra medan vi färdades genom landskapet. Först Lake Argentino, vars djupblå vatten förmår hypnotisera den mest skeptiska människa, sedan den mysiga trädomgärdade staden El Calafate och, slutligen, Patagoniens gyllene stäppmarker.

Efter femtio minuters färd nådde vi hotellets grind, och körde in på den fyratusen hektar stora farm där de första européerna och kreolerna här en gång slog sig ner. Vid det här laget hade den patagoniska själen fått fäste i mig och jag kände mig som transporterad till en annan värld, en vild sådan. I fjärran, mitt i La Anita-dalen, såg jag den rustika byggnaden, avsiktligt målad i mjuka pastellfärger för att flyta in i det öde landskapet. En känsla av totalt lugn infann sig inom mig. Vi var framme.

Hotellets arkitektur påminner om forna tiders farmhus, med undulerande zinkväggar målade i beige och med träpartier infogade i fasaden. Strukturen utgörs av en fyrlängad byggnad, med en fantastiskt välskött innergård på insidan. ”Det är för att ge oss skydd mot vinden”, anförtroddes vi av en lika vacker som uppmärksam receptionist, som sedan bjöd oss på varmt te och några chocolate chip cookies.

Hotellets arkitektur påminner om gamla farmhus

Jag såg mig omkring. Det stora uppehållsrummet var dekorerat i pastellfärger som blandade upp ett gammalt arv med nutida färgsättning. Träbord, lädersoffor och traditionella hantverk gjorda av rep skänkte en familjär värme åt miljön. Fönsterna gav intryck av att vara ramar kring fantastiska naturscenerier, men det var verkligheten vi såg genom dem, en hypnotisk kombination av ett stort lugn och majestätisk enkelhet.

Jag kunde tillbringa timmar där, smuttande på en kopp örtte och läsande en god bok, eller bara andaktsfullt insupande sceneriet. Ett strategiskt utplacerat teleskop inbjöd till ett närmre betraktande av naturen.

Sviterna är lika behagfulla som bekväma. De är uppdelade i tre kategorier, från 37 till 48 kvadratmeter stora och allesammans inredda med antikviteter, badkar och utsikt mot stäpperna, sjön och bergen. Fåtöljerna invid fönstret är magneter för kontemplation och den mjuka bädden inbjuder till avslappning. Det var inte lätt att välja mellan dem. Ute i badrummet erbjuds det produkter från L´Occitane, och det handgjorda kaklet med inhemska motiv sätter stämningen.

Utsikten från min svit är enastående. Här är jag ett med naturen.

Felfria gastronomiska upplevelser

Hotellets restaurang och bar bjuder på lokala recept, och likaledes lokala ingredienser ligger till grund för en meny som ger gästen en läcker och förstklassig upplevelse. Glöm eventuella dieter och låt det patagoniska köket överraska dig!

Glöm dieter, det patagoniska köket får smaklökarna att dansa.

Servisen förde tankarna till min farmors hem, rätterna var elegant upplagda och smakpaletten skvallrade om stor förfining, alltsamman ackompanjerat av en sparsmakad vinlista. Det var en upplevelse som, underbyggd av atmosfären och vyerna över Lake Argentino, skärpte alla sinnen. På samma gång fanns här en tilltalande enkelhet som gjorde oss lätta till sinnes.

Vi hade den stora lyckan att närvara vid den ikoniska asadon, en grillmåltid där ett helt lamm kolgrillas på spett i en grop i marken. Det är en måltid som delas upp i lika delar ätande och salig tillbedjan.

Frukosten var väl tilltagen och erbjöd ett bufféutbud med färsk frukt och olika juicer, ostar och korvar, nybakat bröd och lokala delikatesser såväl som varma rätter. Det serverades också lunch, och alla tre rätterna var inkluderade i priset för att ge känslan av ett lanthus med inbyggd gästfrihet och en traditionell värme.

Ett stort utbud av färsk frukt och olika juicer erbjuds till både frukosten och lunchen.

På utflykt i det patagoniska landskapet

Mera äventyrligt lagda gäster och naturentusiaster har en hel del att välja mellan i hotellets omedelbara närhet. Landskapet inbjuder till mountainbikecykling, vandringar, hästritter och fågelskådande, alltsammans ute i den allerstädes närvarande patagoniska vinden. Själv valde jag att avnjuta vyerna från uppehållsrummet och att se de skiftande färgerna sila in genom bibliotekets fönsterrutor, att ta del av de betande korna och deras kalvar, beledsagat av ljudet från de bjällror de bär om halsarna. Hotellet erbjuder många observationspunkter, men kanske är biblioteket den allra bästa, med sitt utbud av litteratur om trakten.

Utflyktsprogrammet innehåller bland annat en tur till Perito Moreno-glaciären, inne i Glacier National Park, områdets huvudattraktion. På turen medföljer en otroligt följsam chaufför och en lokal guide. När picnickorgen kommer fram är det dags för en enkel lunch med argentinskt rödvin, allt avnjutet vid sjöstranden medan man är omgiven av smältande isblock.

Perito Moreno-glaciären är ett väldigt trevligt utflycktsmål.
Perito Moreno-glaciären är imponerande och vid vårt besök inbäddad i grönska. Kontrasterna var slående.

En sådan tur avslutas bäst av en kvart i bastun, följt av ett dopp i hotellets uppvärmda inomhuspool eller en massagesession. Båda delar skänker garanterat själen nytt liv.

När tiden kom för att resa hem, insåg vi att den här platsen hade gjort ett avtryck som vi skulle komma att bära med oss länge. Vi lovade oss själva att återvända inom kort. Det var den patagoniska andan som hade fångat oss, på en plats med unika upplevelser i kontakt med naturen och en atmosfär av lugn, lyx – och enkelhet.

Kom ihåg att planera din resa: Eolo Patagonia håller öppet från oktober till maj och är stängt under vintersäsongen (juni till september). Till El Calafate avgår det reguljärflyg non-stop från Argentinas huvudstad Buenos Aires.

För mer information: https://www.eolopatagonia.com/

Foto: Adriana Lage Toma samt press

UPP
Translate »