MAT OCH DRYCK

JULBORDETS OVÄNTADE SMAKKOMBINATIONER

Julafton närmar sig med stormsteg och för många börjar förberedelserna tidigt. Skinka, kål, köttbullar, rödbetssallad och Janssons frestelse är alla favoriter på julbordet. En utmaning kan dock vara att matcha de olika rätterna med en passande dryck. The Wine Company tipsar om sex ljuvligt juliga smakkombinationer som både är oväntade och utsökta. 

Att ett kraftigt rödvin gifter sig bra med en bit kött, eller att skaldjur passar perfekt med ett glas bubblande champagne är för många inte en nyhet. Det finns en uppsjö av fantastiska smakkombinationer där ute men vid vissa tillfällen är det svårare att hitta kopplingar mellan mat och dryck. På julbordet exempelvis. Vilka sällsynta vin- och matkombinationer går ihop med det som dukas fram på julafton?

– Målet när vin ska matchas med en maträtt är att de ska komplettera varandra, en riktlinje är att vinet bör vara i samma smakintensitet som maten. Det får även ha en högre syra och sötma än maten för att skapa en fin balans. När du väl börjar bekanta dig med olika viner kommer du bli säkrare och kan experimentera mer. Ibland är de mest oväntade smakkombinationerna de bästa, säger Linda Sorby, sommelier och marknadschef på The Wine Company.

The Wine Company listar sex av julbordets mest oväntade smakkombinationer:

1.Champagne och Janssons frestelse. Janssons karakteristiska sälta och krämighet tillsammans med champagnens uppfriskande syra kompletterar varandra perfekt.

2.Provencalsk Rosé och sill. Den klassiska, inlagda sillen, passar ljuvligt ihop med ett lätt, krispigt men ändå fruktigt vin som en provencalsk rosé.

3.Pinotage och julskinkaGör succé genom att matcha den salta och saftiga julskinkan med ett kryddigt och rökigt vin, som även har en antydan av fruktsötma med mjuka tanniner. Testa en praktfull pinotage eller en vit pinot gris.

4.Côtes du Rhône och rödbetssallad. Rödbetssalladens sötma och syra passar oväntat bra ihop med ett kryddigt och mustigt vin. Detsamma gäller vörtbröd, som gärna kombineras med ett glas Côtes du Rhône.

5.Riesling och köttbullar. Ett djupt och friskt Rieslingvin med fina mineraltoner tillsammans med salta och kryddpeppriga köttbullar skapar en svårslagen smakexplosion. Likaså om du använder dig av vegetarisk färs.

6.Gewurztraminer och griljerad rotselleri. För den som inte äter julskinka är griljerad rotselleri ett populärt vegetariskt alternativ. Det paras bra ihop med ett vitt blommigt vin av djup och söt karaktär.

Champagne Nicolas Feuillatte Millésimé
2009 Brut, Champagne AC
Utsökta aromer av grapefrukt, lime och apelsin samt en doft av stenfrukt och röda bär. I denna cuvée blandas chardonnay, pinot noir och pinot meunier av årgång 2009 till en hel palett av komplexa aromupplevelser. Här finns både den friskhet och den mognad som gör årgångschampagne helt oemotståndlig.
Smakprofil: komplext och moget.
Artikel-nr.: 414963
Pris: 349 kr

Dönnhoff Riesling von Schiefer & Porphyr
2018, Trocken, Nahe
I över 250 år har Familjen Dönnhoff odlat vin längs floden Nahe och idag äger man några av regionens äldsta och bästa områden. Denna Riesling är tydligt präglad av en terroir där vulkansten och gammal gråskiffer sätter tonen. Eleganta mineraltoner lyfter de pikanta fruktaromerna till nya höjder.
Smakprofil: friskt och fruktigt.
Artikel-nr.: 183347
Pris: 159 kr

Famille Perrin Côtes du Rhône Réserve Rouge
2017, Côtes du Rhône AOP
Med detta réserve visar Francois Perrin sin kompetens som vinproducent. Det är ett fylligt, purpurrött och oerhört aromatiskt vin som kommer att glädja alla fans av franska viner. I den intensiva doften kan vi urskilja bäriga och kryddiga aromer av körsbär, jordgubbar och svarta vinbär samt fina toner av lakrits. Smaken är fyllig med generösa och välintegrerade tanniner. Smakprofil: kryddigt och mustigt.
Artikel-nr.: 618784
Pris: 139 kr

King’s River Pinotage
2019, WO Robertson Sydafrika
Pinotage är ett typiskt sydafrikanskt vin och framställs på Kaphalvön av pinot noir och cinsault. King’s River har en mörkviolett färg med svart kärna och den klassiska doften av svarta körsbär. Vinet har en rökig ton och viss kryddighet. Smaken är balanserad och bjuder på en härlig blandning av fruktsötma och mogna tanniner.
Smakprofil: fruktigt och smakrikt.
Artikel-nr.: 887922
Pris: 109 kr

För mer information: http://www.the-wine-company.se/

UPP
Translate »