EUROPA

JULSTÄMNING I SALZBURG

Santa Claus is coming to town, Rudolph the red nosed raindeer och Last Christmas. Julen har många sånger som berör oss, men det är en som färdats värden över och som nu sjungs på mer än 300 olika språk. Vi pratar om Stilla Natt och vi har besökt Salzburg där denna julsång föddes för att känna av julstämningen.

JULMARKNADER I SALZBURG

Att Salzburg tituleras ”the Capital of Christmas markets” kan man lätt förstå. Här finns några av de bästa julmarknaderna i Europa. Den största är Salzburg Christkindlmarkt.

Salzburger Christkindlmarkt på Domplatz
Salzburger Christkindlmarkt är den största julmarknaden i Salzburg

Här är julkänslan påtaglig och i varje stånd återfinns unika lokala produkter från SalzburgLand eller dess närområden. Vad som gör denna julmarknad så unik är att det storta utbud, och inget är det andra likt. Här återfinns allt från handgjorda juldekorationer till lokalt tillverkade julkakor.

Variationerna av julgranskulor är väldigt stort på Salzburger Christkindlmarkt
Julkänslan är påtaglig

Andra julmarknader värda att besöka är Hellbrunner Adventzauber och Sternadvent. Utöver dessa så finns det små traditionella marknader som enbart är öppna under helgerna, så ja Salzburg kan med stolthet titulera sig the Capital of Christmas markets.

RESTAURANG ST PETER

Den julsmyckade ingången till Restaurang St Peter

Restaurangen är ett måste när man besöker Salzburg. Restaurangen påstår sig vara Europas äldsta med anor tillbaka till 800-talet och vissa av rummen är inbyggda i berget.  Här är julstämningen så påtaglig att man nästan kan ta på den. Juldekorationerna och maten är fantastisk. Bli inte avskräckt av att restaurangen har cirka 800 sittplatser, dessa är fint fördelade i olika rum så man upplever inte att man är i en ”gigantisk” restaurang. Om ni inte skulle få bord, då detta är en väldigt populär restaurang så rekommenderas det att ni gör ett besök för att se dess underbara juldekorationer. Varför inte bara kika in och ta en traditionell Glûwein och känna julstämningen? http://www.stpeter.at/en/

Andra restauranger som är värda att besöka är bland annat M32 som är beläget uppe på berget och som erbjuder en fantastisk vy över staden som är spektakulär. Önskar man en mer internationell matupplevelse är Carpe Diem värt ett besök.

SHOPPING i SALZBURG

Utöver den ”must do” shoppingen på de olika julmarknaderna så finns det många butiker som tillhandahåller det traditionella produkterna såsom bakverk, hantverk, korvar av olika slag och likörer. Naturligtvis återfinns det en hel del butiker i Salzburg som Prada och Louis Vuitton men just i juletid vill vi slå ett slag för det som återfinns på dessa fantastiska julmarknader som Salzburg har att erbjuda. Kreativiteten av juldekorationer är oändlig. Här finns något för alla och utbudet är fantastiskt.

Utbudet av julkakor är stort på de olika julmarknaderna

DET HISTORISKA SALZBURG

Kapellet i Oberndorf

Att Mozart och Sound of Music härstammar från Salzburg har väl inte undgått någon. Det finns också, som vi tidigare nämnde, en sång som berör oss extra mycket i juletider – nämligen Stilla Natt. Den världsberömda julsången Stilla Natt har sina rötter i Salzburg genom Joseph Mohr och Franz Gruber. Vi skulle kunna ha en lektion i historia här om Joseph och Franz men vi väljer att konstatera att de tillsammans låter oss uppleva tonerna av ”Stille Nacht” varje jul. I år fyller Stilla Natt 200 år och firandet kommer att prägla julstämningen i Salzburg. Det kommer att vara ett flertal tillställningar och konserter i Salzburg och dess omnejd i fotspåren av Still Natt. En utflykt till Oberndorf är att rekommendera. Här framfördes Stilla Natt för första gången den 24 december 1818 framför St. Nikolas kyrka. Idag finns det ett kapell där som ett minnesmärke och där finns också ett museum om Stilla Natt.

Firandet av sången Stilla Natt kommer att vara extremt stort i år runt Salzburg. Det finns redan en julöl som enbart produceras inför julen och som heter Stille Nacht.

Vår rekommendation är att du redan nu planera in en weekend till Salzburg, då det kommer att bli extra ordinärt.

För boenden finns några alternativ som vi kan rekommendera och detta är det klassiska hotellet Sacher https://www.sacher.com/en/hotel-sacher-salzburg/

Hotell Sacher

För mer information:

Foto: Susanne Nilsson samt press

UPP
Translate »