ASIEN

KAMALAYA – KOH SAMUI

Det var med viss tveksamhet som vår medarbetare Gill anlände till spahotellet Kamalaya på Koh Samui i Thailand, då hon väntade sig alla möjliga utmaningar i hälsans tecken.

2 Bedroom Beach Front Pool Villa at Kamalaya

Men det enda verkliga problemet uppstod i slutet – hon ville helt enkelt inte åka hem Kamalaya är en annorlunda lyxresort. Namnet betyder lotus (kamal) och rike (alaya) på det gamla språket sanskrit, och symboliserar utvecklandet av den mänskliga anden. Anläggningen, som ligger på den djungel- och kokospalmsbeklädda ön Koh Samui, är inriktad på både välbefinnande, hälsa och nöje. Och är det något man inser under sin vistelse här, så är det att nöje också kan vara nyttigt.

Kamalaya är inriktat på hälsa men känns långt ifrån som en klinik utan mer som en vänlig, intim och kosmopolitisk by med välkomnande värme rakt igenom. Målet och hela tanken bakom denna spa-resort är att fylla på gästernas livsglädje med sublim hälsosam mat, sinnliga spabehandlingar och andlig läkekonst från både öst och väst. Ingen pressar besökarna till att göra något på Kamalaya – allt är upp till var och en.

_MG_1627

Man kan komma i form med personlig tränare, meditera i en grotta där buddhistiska munkar en gång hållit till, göra yoga i soluppgången, ha privata sessioner med en livscoach eller helt enkelt relaxa i en solsäng på stranden hela dagen med en god dryck. Man behöver inte ens lämna sin plats för att äta lunch. Om man så önskar kan man både beställa och bli serverad där man sitter och tittar ut över havet under parasollet.

De flesta gäster väljer ett specialinriktat hälsopaket. Sedan starten 2005 har besökarnas favorit på Kamalaya varit Detoxpaketet som handlar om cellulär avgiftning. Men nu på senare tid har stress- och utbrändhetsprogrammet Stress & Burnout passerat Detox i popularitet. Detta är ett tecken på de ökade påfrestningarna som upplevs bland företagare och unga yrkesverksamma. Under långvarig eller upprepad stress blir binjurarna överansträngda och ineffektiva vilket resulterar i en bristfällig produktion av nödvändiga hormoner, samt en överproduktion av stresshormonet kortisol. Följden blir förutom kronisk utmattning ofta symptom som muskelsmärtor, koncentrationssvårigheter, dåligt immunförsvar, sömnproblem och depression. Här kommer Kamalaya till undsättning på alla punkter med sin vilsamma miljö, utsökt men också genomtänkt antiinflammatorisk och avgiftande mat, specialkomponerade grönsaksjuicer som är rena vitaminbomber, samt ett stort urval av behandlingar som är lugnande för nervsystemet.

Lap_Pool_MG_4677

Det finns olika typer av stress- och utbrändhetspaket, det lättaste är Relax & Renew som huvudsakligen består av olika välgörande massageterapier. Ett annat kallas Asian Bliss och inkluderar även kinesisk medicin, personliga meditationer och reiki. Andra populära paket är viktminskning/viktökning, förbättrad kondition samt Yoga. I april 2014 lanserades ett nytt program, Embracing Change, som framförallt fokuserar på vårt inre känsloliv.

ATT GÖRA ETT VAL

pond_lily-st

Vid ankomsten får alla gäster en bioimpedansanalys – en elektronisk mätning av fett kontra muskler, vätska och cellulär hälsa – och en personlig hälsokonsultation för att assistera i avgörandet vad gästen behöver för att komma i optimal balans. Många väljer sitt program i samband med detta, medan andra bokar programmet i förväg och gör justeringar på plats efter behov och önskemål. Med ett urval av över sjuttio behandlingar kan det kännas svårt att välja paket, men man behöver inte oroa sig för att lägga alla ägg i samma korg. Vi valde ett av Stress & Burnout-programmen, men kunde ändå delta i en mildare avgiftning/detox då alla rätter och juicer som är lämpade för detta är märkta på både buffén och à la carte-menyn.

När man väljer ett behandlingsprogram ingår även alla måltider och drycker under dagen, förutom alkohol. Vi fann det verkligen värt investeringen då det innebär en skön känsla av frihet. Man kan äta hur många små eller stora måltider man känner för under dagen, antingen i en av de två restaurangerna, i den sköna Alchemy Lounge med sin fina utsikt, på stranden, i den privata villan eller vid poolen. Man kan dricka delikata smoothies och färskpressade juicer från en mångsidig meny närhelst suget uppstår. Gästerna får ett personligt spa-schema för hela veckan med sköna behandlingar som främjar harmoni i kropp och själ. En vecka av lyx med så många dimensioner.

SENSUALITET OCH VÄRME

WELLNESS 1017

Kamalaya är en gåva för sinnena, från de vidsträckta vyerna till dofter av rökelse och blommor. Vi inkvarteras i en rymlig villa med havsutsikt, vit hörnsoffa och stor möblerad terrass. I vårt utomhusbadrum möts vi av den ljuvliga doften av tropiska blomster från ett träd i full blom som lutar sig över den välvda tegelväggen. På Kamalaya finns också några härliga strandvillor som är utrustade med egna pooler. Populära bland unga människor är de högt belägna sviterna med havsutsikt samt de lägst prissatta rummen med utsikt mot bergen på cirka 35 kvadratmeter med balkong. Snart öppnar även några nybyggda lyxiga poolsviter med fenomenal utsikt, högst upp på sluttningen nära det nya gymmet och yogapaviljongen.

shine_spa

Anläggningen ligger innästlad bland tropiska trädgårdar och stora stenbumlingar under skyhöga palmer, och genom det hela rinner en liten sötvattensbäck. Sluttningen som hela anläggningen är byggd på är så pass brant att man nästan överallt kan se det glittrande havet sträcka ut sig mot öarnas siluetter i fjärran. Bäcken rinner ned till guldfiskdammar prydda med näckrosor intill den offentliga poolen där även vackra indiska gudinne-reliefer vakar över vattnet. Alla restaurangerna har fantastisk utsikt och öppna väggar som kan stängas vid behov. Samma sak gäller spa-komplexets behandlingsrum, alla fyrtio av dem. Den lustfyllda känslan efter en massage lyfts ytterligare då du öppnar ögonen och återigen möts av briljanta vyer.

Mellan måltider och behandlingar kan man vandra över till den stora loungen och sjunka ned i en generös saffransfärgad soffa med en kopp ingefärs- eller citrongräste, serverat i en liten terrakottakanna. Här kan man sitta och titta ut över havets silvriga ljus och bara förundras över de magiska ögonblicken i livet. Har man glömt hur glädje känns vaknar minnet snabbt till liv igen här.

green_juice-1

Om man vill kan man göra många nya bekantskaper eller välja att ha en solitär vistelse i avskildhet. Man kan avnjuta sina måltider privat i sitt boende eller äta i någon av restaurangerna vid ett eget bord med utsikt. Väljer man att sitta vid ett av de gemensamma borden, som vi gjorde ibland, träffar man allt från konstnärer, musiker, affärsmän, akademiker, forskare, hemmafruar och terapeuter, till mammor som är på sitt årliga besök medan mannen ser efter barnen. Många här reser på egen hand, men man ser även en hel del par, män som reser tillsammans, väninnor, mödrar med döttrar och fäder med söner (barn är tillåtna men måste hålla en mycket låg profil).

Servicen på Kamalaya är minnesvärd. Under en måltid tittar jag över min axel och en av servitriserna frågar mig:
– Letar du efter ditt resesällskap? Hon är uppe vid den uppvärmda poolen i relaxavdelningen. Hur visste hon allt detta? Det känns för mig som äkta omsorg.

ATT GÅ NED I VIKT ÄR ETT NÖJE

element_oils

Mat är en central del av Kamalayas charm. Att gå ner i vikt här är ett sant nöje. Och om man vid sin hälsokonsultation istället rekommenderas att gå upp lite i vikt – ja, då är livet onekligen en fest. Här lär man sig att hälsosam mat kan vara ännu mer inbjudande, och ännu godare, än onyttig mat. Att äta sig mätt med glädje och utan oro över några konsekvenser – färska råvaror, fulla av smak och färg – inbringar en känsla av frid och tillfredsställelse i både kropp och själ.

Så många människor i den moderna världen lider av svårdefinierade och obehagliga symptom, inte bara orsakade av stress utan även av stekt mat, vit stärkelse och tillsatt socker. Var och varannan människa lider av något, oavsett om det rör sig om muskelvärk, krypningar i benen, gaser, hudutslag eller orolig sömn. Alla miljontals år av mänsklig evolution har inte förberett oss för hårt raffinerad föda, och i regel klarar våra kroppar av det mycket dåligt. Efter en lång flygresa kan man må ännu sämre så man får räkna med ett par dagar innan man börjar få mer energi och känna sig utvilad. Men man kommer att märka resultat. Valet av rätter är stort och menyerna är fyllda sida upp och sida ned med rätter tillagade på hälsomedvetet vis, utan att ge avkall på smak, utseende eller konsistens. Här finns allt från thailändska och internationella vegetariska rätter till ekologiskt kött och fisk. Allt är märkt i menyn så den som så önskar lätt ska kunna hålla sin utvalda diet. Juicer gjorda på färska frukter, bladgrönt och färggranna grönsaker i dussintals innovativa kombinationer finns tillgängliga från det man vaknar fram tills ”last order” klockan 22.30. Vill man sitta en extra stund i spa-lobbyn efter massagen och drömma sig bort över utsikten beställer man sin orkidéprydda smoothie hit. Eller varför inte till rummet, eller stranden…

wheat_grass-1

Vi njuter av många minnesvärda rätter från de tre tunga ”böckerna”; frukost-, lunch- och middagsmenyerna. Hummer och mangosallad med kokos- och wasabidressing, rostade pumpa- och solrosfrödumplings med balsamvinäger och rucola, quinoasushi med tamarindsås, kyld avokadosoppa med galangaljulienne och citronzest, vietnamesiska vårrullar med ångade risomslag och pocherade räkor med grönsaker och chilisås är bara några av en hel uppsjö med fantastiska rätter. Den ugnsbakade torsken med avokado, gurka och vattenmelon-senapssås är, om det är möjligt att utse en favorit, nog just det. Under tiden lovordar våra köttätande vänner rätter som rostad ländrygg av struts med sötpotatisgnocchi, lamm fyllt med zucchini och fikon caponata samt en underbar svamprisotto. Viss lyxmat (”indulgence”) finns också att tillgå eftersom man på Kamalaya är medvetna om att en alltför strikt ”allt eller inget”- inställning till kost kan vara kontraproduktiv och istället leda till en negativ laddning kring mat eller olika ätstörningar.

room_service

Desserterna på menyn är häpnadsväckande och nyttiga. Vad sägs om raw choklad- och avokadotårta? Eller chokladmousse gjord på färsk kokosgrädde utan mjölk eller socker. För att inte tala om olika typer av sorbet som mango, kokos eller ananas – helt utan tillsatser, endast med frukternas naturliga sötma. Det är som en dröm som går i uppfyllelse.

En ung kvinna jag träffar på Kamalaya är som pånyttfödd efter att hon av hälsoskäl länge tvingats leva på en stenhård diet som uteslöt både gluten, snabba kolhydrater och allt socker. Förutom att hon har känt sig fängslad av alla förbud och nästan helt tappat lusten till mat, så har det alltid varit svårt för henne att gå ut på restaurang. På Kamalaya har plötsligt en helt ny värld av kulinarisk njutning öppnat sig, där hon kan äta nästan allt på menyn utan att behöva bryta sin diet.

TACK, TACK, TACK …

experiene06

Jag befinner mig i spaområdets omklädningsrum där kvinnor kommer och går från sina behandlingar insvepta i saronger, då jag råkar höra ett samtal angående en session med den indiska meditationsläraren Smitha. Den unga kvinnan utbrister:

– Smitha, är hon inte fantastisk? Hon kan se in i din själ. Hon förklarar att det är hennes firma som lett henne hit till Kamalaya och Smitha.
– Jag har haft så mycket stress kring mitt företag som växer väldigt snabbt, och fem av mina bästa konsulter har tagit mammaledigt. Jag behövde en semester så jag funderade på att åka till en särskild detoxresort för att gå ned i vikt. Vilken tur att jag inte gjorde det! Jag registrerade mig för detoxprogrammet här på Kamalaya istället, men vid min hälsokonsultation påpekade de att jag var i alldeles för skört skick för en tung avgiftning. Jag led av adrenal utbrändhet. Så nu gör jag ett Stress & Burnout-program för att hjälpa mig att driva mitt företag på ett bättre sätt, inklusive tid med en mentor, Smitha.

Hon tillägger med härlig brittiskt ironi:

– Jag trodde att hon skulle hjälpa mig att skriva en affärsplan. Istället fick hon mig att hitta känslomässiga hinder från min barndom. Hon är fantastisk!

Flera personer berättar att de hade funnit Kamalaya genom ren tur (eller ödet?). De frågade sina resebyråer efter en semesterort där de kunde bada i havet och ha tillgång till god mat och kanske lite yoga. Men de fann så mycket mer. En musiker från Sydney, som bara åkt hit för en skön semester vid havet, sa:
– När jag kom hit genomgick jag en hälsokonsultation, så jag skrev upp mig för ett Relax & Renew femnätters paket fördelat på tio dagar. Det passar mig perfekt att bara ha någon behandling per dag och resten av tiden kan jag göra egna grejer som att springa upp för berget på mitt joggingspår, använda gymmet, delta i gratisaktiviteterna på yogapaviljongen eller bara chilla. På kvällarna går jag till min svit för att skriva låtar.

Kamalaya - Pool - Koh Samui

Under sin vistelse har han även upptäckt hur bra han mår av yoga och meditation, så ihop med den underbara maten blir han under veckan mer och mer inspirerad att hålla en hälsosam livsstil även efter sin återkomst till Sydney. Och detta verkar gälla många här: man vill ta med sig en ny livsstil hem. Jag träffade andra som varit här i tre eller fyra veckor, vilket givit dem gott om tid att både avnjuta sitt utvalda program och behandlingar samt ha lyxen av mycket egentid med läsning och avkoppling på stranden. Vissa har valt att göra à la carte- behandlingar för andlig vägledning, helande och självförverkligande istället för kroppsbehandlingar. Jag finner en av dessa gäster bredvid mig vid en utsiktsplats. Hon blickar tyst ut över vyn men plötsligt kan hon inte hålla det för sig själv längre:

– Jag vill gråta för att det är så vackert, säger hon och tillägger att hon bara ska ta ett sista dopp och sedan återvända till Australien samma dag. En stund senare är jag i en av lunchrestaurangens små paviljonger när hon springer förbi på väg till stranden. Hon stannar till vid en av de indiska mentorerna och fullkomligt strålar av lycka: – Jag måste bara säga tack, säger hon. Tack, tack, tack!

I november var de flesta hotellanläggningarna på Koh Samui bara halvfulla eftersom det då är regnsäsong på ön, men Kamalaya kunde skryta med hela 80 procents beläggning, varav över 60 procent var återvändande gäster. Alla jag talar med vill komma tillbaka, och alla känner att Kamalaya är deras egna hemliga plats. Nu gäller det även mig.

ATT NÄRMA SIG VÄLMÅENDE

YOGA 1649

Om sanningen ska fram så börjar man inte alltid må bättre med en gång. Behandlingar som syftar till att nå känslomässig balans kan till en början lyfta fram gamla spöken. Man kan känna sig lite omskakad eller vakna på morgonen med gamla invanda stressmönster som ”vad ska jag utföra idag?”, då det känns ovant att vara i nuet och lägga alla måsten åt sidan. Men det passerar, utan att man nödvändigtvis kan sätta fingret på när det skiftar. Plötsligt märker man bara att avslappning och lugn infinner sig.

Det känns fantastiskt att starta varje dag med berg av nyuppskuren papaya, mango och bittersöt pomelo. På den dignande frukostbuffén finns även sådant som vetegräsjuicer för att stimulera immunförsvaret, gotu kola shots för den mentala klarheten, och om du vill, cappuccino, omelett, bovetepannkakor eller råa grönsaker, quinoabröd och spännande bakverk.

Man har hela tiden en känsla av mening med sitt valda behandlingsprogram. Man känner sig väl omhändertagen och i
goda och kunniga händer, vilket gör att det känns tryggt att följa de råd och det schema man fått. I mitt Relax & Renew-program ingår bland annat traditionell thailändsk massage, oljemassage, indisk huvudmassage och två sextiominuters fotmassagebehandlingar följda av en halvtimmes handmassage. Många av behandlingarna avslutas med en kort upplyftande huvudmassage. Jag tog också en Pure Radiance ansiktsbehandling, en lotus-skrubb och kroppsinpackning, samt några andra behandlingar som jag bytte ut mot reiki (japansk handpåläggning) och två personliga meditationer med Smitha.

Ganesh

Med start tidigt på morgonen före frukost kan man, om man så vill, hålla sig ännu mer aktiv genom att inkludera aktiviteter från det kostnadsfria verksamhetsprogrammet. Man kan till exempel börja dagen med pranayama (andningsövningar) högt upp i yogapaviliongen med utsikt över havet. Om man fortfarande inte hunnit bli hungrig kan man sitta kvar och vara med även i klassen efter, ofta avslappnande hatha yoga eller någon form av meditation. På eftermiddagen kan man delta i en vacker teceremoni, träna pilates, tai chi, vattenaerobics i poolen, eller ta en powerwalk. Alla nivåer är välkomna, och även totala nybörjare har massor att välja bland och man kan testa sig fram med förtroendeingivande vägledning av duktiga instruktörer.

På spa-menyn finns även ett från vecka till vecka växlande utbud av besökande andliga mentorer och kroppsterapeuter, världsledande inom sina respektive områden. Dessa ingår inte i paketen, men alla erbjuder ”aptitretare” som en del av de kostnadsfria verksamheterna. Genom allt detta möter man underbara människor, men viktigast av allt är att man möter sig själv – den delen man tar med sig in i framtiden och hem igen. Att lämna den magiska bubblan på Kamalaya är onekligen en sorglig stund. Det känns inte så lätt att återvända till världen utanför. Men när vi lämnar lobbyn och sätter oss i vår transfer har vi fortfarande en mjuk glöd inombords. Vi känner oss berikade av alla erfarenheterna, den fantastiska maten, juicerna, friden som omslutit oss, stunderna av självinsikt och drömmen om att en dag återvända till Kamalaya.

Men nästa gång blir det två veckor!

För mer information:
www.kamalaya.com

Foto: Gillian Dwyer samt press

UPP
Translate »