DRYCK

Kleine Zalze vingård i Sydafrika

Det är som en egen liten värld! En sagovärld där livets goda finns samlat på ett och samma ställe. En värld fylld av njutning och underbara upplevelser. Vi stänger av våra mobiler, loggar ut för några dagar och bestämmer oss för att ingenting ska få störa oss här i vårt njutningsparadis. Kleine Zalze, vi är här nu,  där vin och mat sjunger tillsammans!

Kleine Zalze

Vi på First Class Magazine älskar att turnera runt bland vingårdar och gourmetrestauranger. Mat och vin är två av våra största intressen. Men då krävs det också en aktiv livsstil som motvikt till alla ljuvliga kalorier, och golf är ett förträffligt sätt att kombinera nytta med nöje. I hjärtat av Stellenbosch vindistrikt utanför Kapstaden, med de dramatiskt vackra Stellenboschbergen i bakgrunden, ligger den vackra familjeägda vingården Kleine Zalze, mycket välkänd för alla prisbelönade viner och gourmetrestaurangen Terroir som genom åren fått många fina utmärkelser.

På ägorna finns också den böljande gröna och mycket välskötta mästerskapsbanan De Zalze Golf Course. Här finns utmärkt boende, antingen på Kleine Zalze Lodge eller på Winelands Golf Lodges, båda belägna med underbar utsikt över golfbanan och vinodlingarna. Blir man riktigt frälst kan man köpa en egen villa på området, och här finns också ett litet flygfält för den som vill ta sig hit snabbt och smidigt i eget flygplan eller helikopter. Flera av villaägarna har byggt små privata hangarer i anslutning till sina hus och flygfältet.

Vingården Kleine Zalze producerar svenskarnas favoritvin

Vingården Kleine Zalze producerar vin av många olika druvsorter i flera olika kvalitetsnivåer. I Sverige har framför allt Foot of Africa, både på flaska och bagin- box, vunnit svenskarnas hjärtan och i många år har Foot of Africa Chenin Blanc varit det mest sålda vinet av alla viner på Systembolaget. Om man fortsätter upp på skalan blir nästa kategori vin från Kleine Zalze deras Cellar Selection, därefter Vineyard Selection och överst på tronen finner vi Family Reserve som är gårdens högklassiga prestigeviner. I den kategorin har deras underbara chenin blanc och sauvignon blanc fått allra högsta betyg, hela fem stjärnor, i Sydafrikas ”vinbibel” Platter’s South African Wine Guide.

Kleine Zalze

Sverige är också den allra största exportmarknaden för Kleine Zalze. För att vara utsedd till Winemaker Of The Year vid Vinexpo i Bordeaux är vingårdens världskände vinmakare Johan Joubert fortfarande mycket jordnära och ödmjuk. Han reser till Sverige flera gånger per år för att personligen möta svenska vinkonsumenter på mässor och vinprovningar. När han är i Sverige brukar han också passa på att själv göra blindtester av de bästsäljande vinerna inom olika kategorier på Systembolaget för att sätta sig in i skälen till att de är så populära i Sverige och lära sig mer om svenska konsumenters smak och preferenser.

– Frukt, balans, struktur och en smak som stannar kvar länge i munnen är viktigt för svenskarna, säger Johan. Svenska konsumenter har förmåga att uppskatta kvalitet på olika nivåer, prisvärda viner helt enkelt. Man föredrar framför allt fruktiga eleganta viner, gärna med lite lime-toner.

Kleine Zalzes ägare Kobus Basson har ett förflutet som advokat i Stellenbosch med många kända sydafrikanska vinproducenter som kunder. Det var på det sättet han själv blev intresserad av vin och vinproduktion och så småningom beslutade sig för att köpa den över 300 år gamla vingården. Han gjorde också ett flertal resor med både långa och korta vistelser i olika vinodlarregioner i Europa för att bilda sig en uppfattning om vad han ville åstadkomma på Kleine Zalze.

Vinmakare Johan Joubert, med gedigen utbildning och erfarenhet av vinframställning, anställdes 2002 och sedan dess har verksamheten gått från klarhet till klarhet och vinerna fått allt flera fina utmärkelser, både nationellt och internationellt. Men det ligger förstås mycket hårt arbete bakom framgångarna. Johan har kartlagt och analyserat jordmånen i de olika vinodlingarna in i minsta detalj, och vet precis hur den påverkar druvornas smak och textur – en kunskap som är ovärderlig när han komponerar sina moderna, ungdomliga och fräscht fruktiga viner som ofta är blandningar av vin från olika odlingsområden med olika förutsättningar.

Kobus har investerat stora summor för att förse Johan och hans vinmakarteam med en ultramodern vinkällare att arbeta i, där förutsättningarna är de allra bästa för att framställa viner av hög kvalité.

Mat och vin i en ljuvlig kombination

Vi inleder vår vistelse med en lunch tillsammans med Johan Joubert och köksmästare Michael Broughton från restaurang Terroir på vingården. Vi vill lära känna personerna bakom vinerna och maten, vad som inspirerar dem och driver dem till ständig förbättring och kanske också få veta lite om hemligheterna bakom deras framgångsrika koncept. Vi slår oss ner i skuggan vid ett bord ute på Terroirs trevliga terrass. Sedan restaurangen slog upp portarna i oktober 2004 har den, under Michaels skickliga ledning, utvecklats till ett riktigt gourmettempel i Kapstadens vindistrikt.

Kleine Zalze

Michael är en helt självlärd kock, som innan han kom till Kleine Zalze hade byggt upp flera framgångsrika fine dining-restauranger i Johannesburg. Redan år 2006, bara två år efter det att Michael startade Terroir, erhöll restaurangen utmärkelsen ”Restaurant of the year” i Sydafrika, som skulle visa sig bli den första utmärkelsen av många, både i Sydafrika och internationellt. Och det gäller alltjämt att vara ute i god tid om man vill boka bord på den populära krogen. Vi frågar Michael om man kan sätta en etikett på hans mat, hur man kan beskriva den.

 Executive chef Michael Broughton, Kleine Zalze

– French leaning with a modern approach, French cuisine with a Cape twist. Something like that, säger Michael efter lite eftertanke. Vi inleder lunchen med en ljuvlig terrin på foie gras och kyckling med halvtorkade druvor, cannellinibönor, kronärtskocka, parmaskinka, puré på rödlök och äpple, ett sprödbakat tunt bröd och lite vinaigrette.

Istället för ett sött vin som vore det naturliga vinvalet enligt ”old school” överraskar Johan och Michael oss med att bjuda på en MCC (Méthode Cap Classique), Sydafrikas motsvarighet till champagne, som Johan gjort på 60 procent chardonnay och 40 procent pinot noir. Vinet är vackert blekt guldgult i glaset.

Kleine Zalze food

Vi provar lydigt men lite tveksamt men blir genast positivt överraskade. Det är syran i vinaigretten som gör kombinationen med bubbelvinet så spännande, och gör att det friskare och fräschare vinet matchar bättre än ett sött. Chardonnay tillför vinet elegans och pinot noir intensitet och fyllighet. Vi hittar toner av äppelmarmelad, bröd och lime i vinet med en angenämt fräsch mineralton i avslutningen. Brödigheten i vinet matchar också det krispiga tunna brödet. Michael sammanfattar det hela på ett träffsäkert sätt: – Maten och vinet måste sjunga tillsammans!

Det gör de här. Det hela leder till en intressant diskussion om skillnaderna mellan fransk champagne och sydafrikansk MCC, och vi enas om att båda är utsökta drycker i sina bästa utföranden men att det självklart finns skillnader. Den genomsnittliga utomhustemperaturen i området Champagne i Frankrike är 10 grader.

I Kapstadens vindistrikt är samma temperatur 22 grader, så det är givet att slutprodukten måste bli annorlunda och få sin egen karaktär. Lunchen fortsätter med fler härliga mat- och vinupplevelser. Vi avnjuter bland annat en sagolik springbokfilé (springbok är en typ av sydafrikansk antilop) tillsammans med det i Sverige så populära shirazvinet från Kleine Zalze. Filén har marinerats i champagnehonung, enbär och björnbär, långsamt bakats i 62 grader och brynts i honung. Vinet matchar perfekt med sin kryddighet, mjuka tanniner och fruktighet med toner av svarta vinbär och katrinplommon. Vi frågar Michael hur det kom sig att han blev kock. Svaret blir mycket överraskande.

– Jag är egentligen rugbyspelare, inte kock. Så småningom utbildade jag mig inom management och revision och arbetade med det några år. När jag var 30 år fick jag nog, sade upp mig och köpte ett gammalt café på auktion. Medan jag målade väggarna insåg jag att det nog vore en bra idé om jag lärde mig laga mat, så jag gick iväg och köpte en kokbok av Nico Ladenis (berömd grekisk gourmetkock med tre Michelinstjärnor).

Om jag hittade boken eller boken hittade mig kan vi låta vara osagt, men på den vägen är det. Jag träffade så småningom Nico på hans restaurang i London, och vi har fortfarande kontakt då och då även om han numera är pensionerad. Han har blivit min stora inspirationskälla.

Även Kleine Zalzes vinmakare Johan Joubert har en förflutet som rugbyspelare, men hans intresse för vin grundlades i mycket tidiga år eftersom han är uppväxt på en vingård. Som ung grabb började han extraknäcka som arbetare på vinodlingarna för att tjäna lite fickpengar, och blev snabbt intresserad av själva odlingsarbetet.

Kleine Zalze Barrels

– Min far brukade säga till mig ”Keep humble, stay next to the ground and work for the things you like”. Johan har en artistisk ådra och känner att arbetet som vinmakare ger honom utlopp för den skaparglädjen. Med åren har han vunnit många utmärkelser för sina utsökta kvalitetsviner, och har en stor passion för tävlingsmomentet inom sitt yrke. Ungefär här urartar vår lunch ganska rejält, måste vi medge. Vi har vid det här laget inmundigat så många fantastiska rätter parade med sagolika viner att en viss lössläppthet börjar infinna sig hos oss alla. Michaels märkliga livshistoria åtföljs av diverse reseminnen från trestjärniga mattempel runt om i världen, och det visar sig att samtliga runt bordet är riktigt goda historieberättare.

När gårdens ägare Kobus Basson hör våra högljudda skratt kommer han förbi en stund för att avlyssna alla tokiga historier. Tack och lov är det inte många meter från Terroir till lodgen, och vi drar oss tillbaka för en liten siesta mätta och belåtna efter en lunch vi sent ska glömma.

Kleine Zalze food

Kleine Zalze Lodge

Utsikten från vår svit på Kleine Zalze Lodge tar andan ur oss. I bakgrunden tronar Stellenboschbergen i det gyllene eftermiddagsljuset, och i förgrunden breder golfbanan ut sig med sin skira grönska. I parken kring lodgen finns ett trevligt poolområde där servitörer tar upp drinkbeställningar och serverar lättare rätter. Lodgen är omgiven av 120 hektar böljande vinodlingar, hjärtat i Kleine Zalzes vinproduktion.

Kleine Zalze Lodge pool

Kring vinodlingarna löper vandringsleder, joggingspår och cykelstigar och vill man inte ge sig ut i naturen för att stilla sitt behov av fysisk aktivitet finns även ett litet gym och en bastu på lodgen. Här finns alla typer och storlekar på rum och sviter, de större enheterna har även köksenheter för självhushåll. En ganska stor andel av gästerna stannar en längre tid, ibland upp till flera månader. Vill man inte laga sin mat själv kan man antingen äta storstilat på Terroir eller på lodgens egen restaurang som mer har karaktären av gemytlig rustik bistro.

Ytterligare ett utmärkt boendealternativ är The Winelands Golf Lodges på De Zalze Golf Estate bredvid klubbhuset, med lägenheter om en till fyra sovrum, flera med utsikt över tionde hålets fairway.

Golfbanan De Zalze

Men så var det då dags att försöka jaga bort lite av alla goda kalorier vi satt i oss under vår vistelse på Kleine Zalze. Vi promenerar bort den lilla biten till golfbanan De Zalze. En av våra vänner brukar säga att en golfrunda består av 25 procent vackert landskap, 25 procent motion, 25 procent sällskapet och 25 procent spelet. Det kan vara en bra tröst de dagar då spelet går åt skogen. Med det här synsättet har man ändå haft en till 75 procent lyckad golfdag. På De Zalze Golf Course, skapad av välkände bandesignern Peter Matkovich, stämmer det här till punkt och pricka.

Kleine Zalze Golf Course

Vyerna är helt enkelt magiska! Även om damtee ligger betydligt längre fram får man inte missa att gå upp på kullen på artonde hålet där herrarnas mästerskapstee är belägen. Utsikten är oförglömlig över pampiga berg och grönskande dalar ända bort till det ståtliga Taffelberget inne i Kapstaden fyra mil bort. Banan är en lång parkbana omringad av ståtliga berg och bördiga vinodlingar. På vissa hål omges banan av de eleganta privatägda villorna grupperade i små ”byar” på De Zalze Estate, men avstånden till husen är tillräckliga för att man ska slippa oroa sig för att slå in bollar på de privata tomterna.

Här finns vackra dammar med underbart fågelliv, och den lilla floden Blaauwklippen River löper ibland utmed hålen. Något som också är värt att notera är att De Zalze Golf Course år 2007 faktiskt var den första golfbanan i världen som blev Fairtrade-certifierad, något man med rätta är mycket stolta över. Fairtrade är en oberoende rättvisemärkning med fokus på mänskliga rättigheter som skapar förutsättningar för bättre arbets- och levnadsvillkor.

Skördetider på Kleine Zalze

Tidigt på morgonen nästa dag följer vi med Johan ut till en av hans vinodlingar för att få uppleva skördearbetet på nära håll. I bilen på väg till vinodlingarna frågar vi honom om hans franskklingande efternamn Joubert.

– Vår släkt kommer ursprungligen från Avignon i Frankrike, men det var för flera hundra år sedan. Mina förfäder var franska hugenotter som flydde till Sydafrika och Kapstaden undan religiös förföljelse i sitt hemland, berättar Johan.

Kleine Zalze Vineyards

Han tar oss till en stor odling av druvan chenin blanc där vinet odlas som så kallat bush vine, det vill säga växer fritt som en liten buske direkt på marken i stället för att vara uppspaljerat på det sätt vi är vana att se i de flesta vinodlingssammanhang. Uppspaljering är nödvändigt om man ska maskinskörda druvorna, men eftersom Kleine Zalzes viner skördas varsamt för hand behövs inte det. Antalet druvklasar blir mindre när busken får växa fritt, och även druvorna blir lite mindre och druvsaften mer koncentrerad.

Det här ger aromatisk druvsaft som ger ett fylligt och smakrikt vin. Johan kör in bland odlingarna med sin fyrhjulsdrivna bil och stannar till då och då för att plocka upp stenar och visa oss prover på olika jordmåner, för att på så sätt exemplifiera de olika förutsättningarna som de olika vinodlingarna har.

Kleine Zalze Harvest

Vi petar i jorden och sniffar oss fram mellan granitkross, lera och sand medan Johan tålmodigt förklarar hur druvorna påverkas. Vid varje odling plockar han en klase druvor och lägger i bilen. När vi passerat igenom ett antal vinodlingar stannar han bilen och lägger ner druvklasarna framför oss. Nu blir det ”druvprovning”. Vi provsmakar oss igenom de olika druvorna ungefär som vid en vinprovning, och voilà! – nu står det helt klart för oss hur olika odlingsförhållanden skapar helt skilda druvsmaker även om druvsorten är densamma. Johan har också med all rätt blivit känd för sin träffsäkerhet när det gäller att skapa högklassiga viner där just druvsorten är densamma men druvorna kommer från olika regioner och odlingsförhållanden.

Vinskördearbetarna hejar glatt på Johan när vi kommer åkande. Han kan deras namn och det märks att de är vana vid att se honom ute på odlingarna. Han är snabbt uppe på traktorn som drar det stora lasset med druvor där plockarna tömmer sina korgar. Johan inspekterar druvorna, provsmakar och för diskussioner med förmännen som leder arbetet. Det märks tydligt hur noga han är med kvalitén i vinproduktionens alla faser, från skörd till färdig slutprodukt.

Spännande omgivningar

Kleine Zalze ligger bara tre kilometer från den pittoreska universitetsstaden Stellenbosch, som också brukar kallas Sydafrikas vinhuvudstad. Här finns vackra flera hundra år gamla historiska byggnader som varsamt renoverats till sin forna glans. Man befinner sig också mitt i Kapstadens vindistrikt med hundratals vingårdar och många utmärkta restauranger runt hörnet. Och vill man åka in till Kapstaden tar det bara en dryg halvtimme med bil.

På lördagarna hålls många utomhusmarknader i omgivningarna, med lokalproducerat och hemlagat, fint handarbete, konsthantverk, textilier, läderarbeten och mycket annat smått och gott. Det är vanebildande att tillbringa en semester på Kleine Zalze. Det vittnar alla årligen återkommande gäster om, och efter våra dagar i paradiset kan vi inte göra annat än instämma.

Kleine Zalze

Här har vi samlat samtliga artiklar om Sydafrika.

Här hittar du mer information om Kleine Zalze

Foto: Björn Waenerlund
To Top
Translate »