Annons från Globe Marketing

KNISTAD HERRGÅRD

Två timmars tågresa från Stockholm eller en från Göteborg ligger Knistad Herrgård – en välkomnande pärla med massor av möjligheter.

knistad_IMG_6707

Här kan man ta jägarexamen, äta gott eller ligga i badtunnan och slappna av. För ägaren Dan Persson var det kärlek vid första ögonkastet. Dan Persson är entreprenör och har drivit verksamheter inom friskvård, träning och spa. Han hade haft flera lyckade år och planerade att ta det lugnt framöver. Men det blev inte riktigt som han hade tänkt sig. Vintern 2010 åkte han ut på västgötska landsbygden till Knistad Herrgård. Målet med vistelsen var att ta jaktlicens, vilket han också gjorde. Vad han inte hade räknat med var att han skulle bli förälskad – i en plats.

entr_

– Jag anlände sent på kvällen. Utanför brann en eld och personalen öppnade dörren för oss när vi kom, och hälsade och tog i hand. Maten var över förväntan och allt kändes bara fantastiskt. Dan undrade för sig själv hur det skulle vara att äga ett ställe som Knistad. Han hörde sig för med dåvarande ägare, men herrgården var inte till salu – då. Några år senare fick han ett avgörande samtal och i januari 2014 blev herrgården hans. Sedan övertagandet har han gjort en del förändringar och upprustningar.

– Jag har tagit tillbaka stället till den gamla herrgårdsstilen och renoverat upp spa-delen med badtunnor och bastu. Jag vill ge Knistad den kärleken som gården är värd, förklarar Dan.

BÖLJANDE LANDSKAP

ba0w0576-001

På vägen hit går färden genom böljande landskap. Sista biten leder igenom en ekallé innan den vackert gula byggnaden med sina fyra flyglar visar sig. På kvällarna är fasaden belyst och brasan tänd utanför. Allt är mycket stämningsfullt och mysigt.

– Det är vårt kännetecken. Vi vill att alla ska känna sig välkomna från första stund. När gästerna anländer bjuds de på välkomstfika med hembakat bröd. De flesta som kommer hit vill helst bara slappna av. Sitta vid öppna spisen och läsa en bok eller dåsa bort i ångorna från det varma vattnet i en badtunna.

– Skövde är annars en fin vinterort. Vi ligger inte långt från Billingeberget där det finns både skidbacke och skidspår. In till staden tar det drygt fem minuter med bil. Där finns Arena Äventyrsbad, vilket fyra år i rad har fått utmärkelsen Bästa Äventyrsbad av webbsidan barnsemester.se. Under sommarhalvåret är det många som vill spela golf.

inredning3

– Vi ligger mitt på vår egen golfbana. En del gäster kommer hit för att ta sin jägarexamen. Utbildningen håller på från torsdag kväll fram till söndag lunch. Dagarna ute i naturen varvas med god mat. På kvällen blir det en avkopplande stund i bastun eller badtunnan.

– Kurserna fylls snabbt på. Jag kallar det Zlataneffekten. Sedan han berättade om sin jägarexamen har intresset ökat enormt, berättar Dan. GAMLA ANOR De flesta byggnader är från 1700-talet, när gården ursprungligen byggdes. Vinkällaren är ännu äldre, den har anor från tidigt 1300-tal. Från början fungerade den troligtvis som kyrka eller skyddsrum. Numera används lokalen vid vinprovningar, middagar, bröllop och även till dop. Ofta serveras fördrinken i det stämningsfulla utrymmet med en hovmästare som tar gästerna tillbaka i tiden och berättar om gårdens historia. Den gamla smedjan har gjorts om till en stor, fin fest- och konferenslokal.

sovrum4

– Innan jul kommer vi att hålla till med Steffos Julbord där. Matentusiasten och spritkännaren Steffo Törnquist gästar då herrgården och erbjuder de övriga gästerna sin version av svenskt julbord. Han är själv med och lagar maten och ser till att den serveras. Steffo har tagit fram ostar, samt bjuder på några utsökta, egenkomponerade rätter som köttbullar med whisky, abborrfilé i cognac eller grädde spetsad med calvados.

– Det hela avslutas naturligtvis med en cigarr-bonanza och cognac, helt i Steffos anda.

EGENSKJUTET VILT TILL MIDDAG OCH FRUKOST I KÖKET

matlagning_t

Förr i tiden var gården självförsörjande med lant- och skogsbruk, djurhållning, tegelbruk, mejeri, smedja, kraftverk med mera. I dag serveras här mat från närliggande producenter och gårdar. På menyn finns ofta vilt som har fällts i trakten av någon av gårdens jägare.

– Vi är kända för ett kök av högsta klass. Vår köksmästare Robert Wirdahl har jobbat på lyxkrogen Fredsgatan 12 tidigare, berättar Dan. På morgonen står frukosten uppdukad i ett kök som är ombonat inrett och känns precis som hemma.

– Där får gästerna själv plocka koppen ur köksskåpet och ta kniv och gaffel ur lådan innan man kan sätta sig och njuta av den härliga utsikten över skog och mark, kaffe och massor av hemlagade och hembakade godsaker.

För mer information:
www.knistad.se

UPP
Translate »