ASIEN

CONSTANCE MOOFUSHI MALDIVERNA

Det är dags att ta sig till Halavelis systerresort Moofushi. Flygturen ska ta tio minuter, längre avstånd är det inte, men i sista minuten tas beslutet att vi istället ska åka med Constances båt.

DSC_0077

Restiden förlängs med det tredubbla, men att färdas med deras lyxiga motorbåt med dubbla motorer, vit skinnklädsel och service ombord är inte direkt obehagligt. Den skicklige föraren spar inte på krutet och vi nästan flyger fram medan han vant manövrerar så vi slipper hoppa på vågorna. På Moofushis brygga väntar Grace. Att just Grace heter Grace är lätt att förstå. Det är sällan man träffar på en människa som är sitt namn, men här möter vi undantaget som bekräftar regeln: Grace är vänlig, tillmötesgående och charmig.

Hon visar oss till loungen där vi serveras en uppfriskande smoothie. Nyfiket frågar hon om varifrån vi kommer, och hennes reaktion på vårt svar är obetalbar: – Åh, kommer ni från Sverige? Är det inte där det regnar så mycket? Det är ju en fråga som inte kan förnekas så det är bara att bekräfta. – Ni förstår, fortsätter Grace, jag kommer från Filippinerna, och jag kan verkligen längta efter regn. Ibland när jag är hemma så kan jag sitta i flera timmar i fönsterkarmen och bara drömma om regn.

HÄR BOR MAN PÅ OCEANEN

DSC_0176

Efter att vi konstaterat att både Grace och vi har fötts i fel världsdel, så berättar hon om vad man kan göra på Moofushi innan vi promenerar ut på piren för att inspektera vår villa. I ärlighetens namn så är det ett fristående stort hotellrum på pelare i havet vi talar om, men vad gör väl det när man inte har för avsikt att göra något annat än att koppla av, äta mat och snorkla? Sängen är skön, rummet innehåller allt man kan behöva – i det här fallet ett rymligt badrum med utomhusdusch och separat toalett, minibar, stora garderober, skrivbord samt en teve med tillhörande hårddisk som är fulladdad med filmer för cineasten.

DSC_0081

Utanför de stora skjutdörrarna finns en generös terrass med såväl ett litet matbord som solbäddar. Det första vi gör är att öppna en flaska mousserade som vi intar på de nämnda bäddarna. Utsikten är lika enkel som vacker: Indiska oceanen breder ut sig som om den hade huvudrollen i världen, och just där och då har den faktiskt det. Solen står högt på himlen och skickar sina strålar ner i vattnet, det är inte utan att ett bad lockar. Med snorklar och simfötter går vi ner för vår egen trappa som leder rakt ut i havet. Det är grunt just här, precis lagom för att man bara ska kunna ligga i vattenbrynet och betrakta livet under vattenytan. Här och var finns det små koraller, och fiskar i alla regnbågens färger tycks vara fullständigt obekymrade av, alternativt vana vid, att vi plaskar runt. Vackert är ordet.

ALL INCLUSIVE I RÄTT BEMÄRKELSE

DSC_0055

Constance Moofushi är en så kallad all inclusive-resort. Den skeptiske kanske rynkar lite på näsan nu, men lita på oss, man ska vara bra kräsen för att inte bli nöjd. Den dignande lunchbuffén som väntar oss i restaurang Manta är i absolut världsklass. I det öppna köket står kockarna och tillagar ny, fräsch mat efterhand som vi gäster förser oss. Glöm stora tråg med oigenkännliga maträtter – här dukas maten upp på mindre fat som fylls på efterhand. Vi betar oss genom ett helt enormt utbud av asiatiska sallader med skaldjur, kyckling och biff. Vi provar den underbart doftande, och lika gott smakande, fiskgrytan.

De minsta gästerna ser storögda på när pannkakorna gräddas framför deras ögon, och både små och stora beställer sina hamburgare à la minute och får dem serverade med perfekt stekgrad. Den som gillar efterrätter lär inte bli besviken: det finns glass, tårtor och fruktsallad så det räcker och blir över.

DSC_0142

Varje dag har ett nytt gastronomiskt tema, så det finns absolut ingen risk att man tröttnar. Frukosten håller samma nivå som både lunch och middag, vi har absolut inga invändningar. För den som vill ta sig bortom buffén finns det flera andra restauranger. Vi provade också restaurang Alinea som även den ligger nere i vattenbrynet. Här sitter man under palmerna och beställer från en meny som sträcker sig från den enklaste hamburgare till den lyxigaste kolgrillade hummern.

I Totem bar, som ligger vid poolområdet, beställer man in fräscha fruktdrinkar och snacks. Restorten har också en öppen bar som ligger precis intill tidigare nämnda restaurang Manta. Här kan man som gäst beställa in allt vad man önskar från morgon till kväll, och är man här som all inclusive gäst, så lovar vi att drinkarna man beställer innehåller kända, internationella märken av högsta klass.

OBLIGATORISKT SPA

DSC_0061

Ok, rubriken syftar på vad vi på First Class Magazine har som obligatorium: finns det ett spa så är det ju alldeles självklart att vi måste prova det. Moofushis spa, U SPA, ligger lite avsides och har en helt egen pir från vilken man når de många behandlingsrummen. Vi blir mottagna av våra terapeuter som serverar en kopp te och tillsammans med dem beslutar vi att det får bli en helkroppsmassage. Väl på massagebänken ligger jag och tittar på havet medan skickliga händer börjar lösa upp diverse knutar.

DSC_0066

Doften av mynta och citrongräs ligger som ett mjukt täcke över hela anläggningen, och min massös mjuka röst, när hon frågar om hon tar i för hårt eller mjukt, är direkt sövande – jag vaknar en timme senare och det kan väl vara ett av de bästa betygen man kan ge om inte syftet med besöket var idrottsmassage. Efter massagen förs vi ut till relaxområdet där vi blir sittande länge med en kopp te. Avkopplande så det förslår.

PARADISISKA STRÄNDER

DSC_0182

Efter massagen hasar vi oss – ja, så skönt var det – upp till stranden. Här ligger strandvillorna på rad, var och en med sin egna privata lilla trädgård. Vi kikar in och konstaterar att det visst ser mysigt ut, men eftersom vi ju har upplevt Constance Halaveli, och haft vår egen trädgård där, så är vi inte det minsta avundsjuka. Strandområdet är stort och vackert. Hav, sand och sol, det kan ju liksom inte blir fel. Det finns gott om solbäddar och parasoller, och här finns också en bod från vilken man kan låna snorkel och simfötter. Fast det har vi ju redan, och strax ska det bli användning för dem.

SNORKLA MED DELFINER

En av höjdpunkterna som vi upplever på Moofushi är den eftermiddag då vi åker ut till ett enormt korallrev för att snorkla tillsammans med resortens egen marinbiolog Licia. På färden mot revet, som tar cirka tjugo minuter, visar hon oss koraller och berättar om deras uppkomst. Med stort engagemang pekar hon ut och berättar om nya öar som håller på att bildas just på grund av att nya korallrev växer. Det slår mig att det ju faktiskt inte är en tillfällighet att naturen förändras, allt har ett sammanhang.

Tänk på det nästa gång du står på en paradisö någonstans, naturen har arbetat hårt på att skapa din tillvaro. Väl framme vid revet, ett stort sådant, hoppar vi i vattnet och får med hjälp av Lucias guidning ta del av en helt ny värld. Revet är så stort att det tar drygt en timme att simma och snorkla runt det. Ett helt gäng dykande forskare syns långt under oss, de är förmodligen helt ointresserade av det myller av liv som vi upplever. Antalet fiskarter är oräkneligt, färgerna likaså. Aldrig har vi sett hajar på närmre håll, och sällan har vi trott att de skulle vara så nyfikna av sig. Naturligtvis pirrar det lite i magen när dessa mytomspunna och skräckinjagande varelser simmar i en åtta omkring oss, men förnuftet tar över – och för att vara ärlig så är de ju inte enorma. Innan vi hoppar i vattnet får vi bara en förhållningsregel: försök inte att fånga eller vidröra sköldpaddorna.

DSC_0350

Jag simmar lite efter de andra och är glad att jag snorklar precis i vattenytan när jag plötsligt får se hur vår fotograf får sällskap av inte mindre än två mycket närgångna sköldpaddor. Glad, för att jag kan ta av mig snorkeln och skratta ovan vattenytan när jag ser fotografens undrande min när sköldpaddorna blir allt mer närgångna, det var ju vi som inte skulle röra dem, och glad över att se hur fantastisk naturen kan vara. Det är alltså ingen som har talat om för sköldpaddorna att inte jaga snorklarna.

En timme går fort och det är dags att ta sig tillbaka till Moofushi. Medan båten startar torkar vi av oss och dricker en kopp varmt kaffe. Solen håller på att gå ner och havet är stilla. Då kommer de vi kanske allra helst vill se: ett gäng delfiner dyker upp från ingenstans och följer oss nästan hela vägen tillbaka. Vi ser deras leenden, vi anar deras nyfikenhet. De frustar, dyker och dyker upp igen. Kanske tackar de för besöket, kanske vet de att de är omtyckta. Det spelar ingen roll, det gör vår dag.

For mer information:
www.constancehotels.com
www.oneofyou.se

Foton: Pontus Larsson

UPP
Translate »