EUROPA

MARTINHAL – ETT FAMILJEPARADIS VID VÄRLDENS ÄNDE

Vi landar i Portugal vid lunchtid, det är 30 grader varmt och vindstilla på flygplatsen i Faro…

_MG_9680

En ung man i kostym hälsar oss glatt välkomna till Portugal och visar oss till den svarta Mercedesen som ska ta oss vidare till Algarvekusten och hamnstaden Sagres. När vi kliver ur bilen är det ett helt annorlunda klimat som möter oss än det i Faro; det går en ljummen bris genom träden och temperaturen har sjunkit till behagliga 25 grader.

Hotel Martinhal Reception 1

Foto: Martinhal

I den spartanska receptionen möts vi av Ruí, som ska komma att sätta guldkant på vår vistelse med sin känsla för service som inte kan beskrivas på annat sätt än toppklass. Han hjälper oss med väskorna uppför en vacker kullerstensgång där vi även får sällskap av en kvick liten salamander, ett av de tusentals djur som också bebor området. En mörkbetsad träbro leder till vår moderna strandlägenhet med stilren inredning och tydliga skandinaviska inslag.

_MG_9775

En stor balkong med vy över havet och horisonten utgör kronan på verket. Ruí förklarar att samtliga boenden har byggts med stor hänsyn till naturreservatet för att inte störa miljön och dess invånare. Hela anläggningen är skapad för att smälta in i den lummiga omgivningen, där en liten hamn utgör den enda påminnelsen om civilisationen. Efter att ha installerat oss ordentligt på rummet går vi till restaurangen ”As Dunas”, som är vackert belägen vid strandpromenaden.

Martinhal Restaurants As Dunas

Foto: Martinhal

Här ligger fokus på Portugals främsta kulinariska upplevelse, nämligen fisk och skaldjur. Vi får veta att köksmästaren varje morgon beger sig ned till den lilla hamnen nedanför, för att personligen välja ut de allra bästa delikatesserna att tillreda åt hotellets gäster. Fisken hålls, till alla barns stora förtjusning, färsk i ett jättelikt akvarium bredvid köksentrén. I och med att fisken tillagas ”à la minute”, så är den en upplevelse utan like.

_MG_9556

Varje rätt är en fröjd för både gom och öga, med en alltid lika kärleksfull och precis presentation. Den som vill kan avnjuta måltiden ute på soldäck under ett svalkande parasoll. Vill man sitta inomhus så finns det självklart en luftig matsal med ett tydligt maritimt tema och helt fantastiska panoramafönster.

Martinhal www.martinhal.com

Foto: Martinhal

Här kan man verkligen njuta av en horisont som aldrig tycks ta slut. Efter den goda lunchen möts vi upp av hotellets pressansvariga. Hon tar med oss på en tur i golfbil runt den förvånansvärt stora anläggningen.

_MG_9535

Här finns oändliga valmöjligheter för att hitta det perfekta semesterboendet. Det finns nämligen över 100 vackra, medelhavsinspirerade radhus, alla anpassade efter olika behov och antal gäster. De allra största har tre sovrum, egen trädgård och swimmingpool. Skulle man vilja bo än mer avskilt, så erbjuder anläggningen en rad olika lyxvillor som inhägnas av vackra staket, kolonner och traditionsenligt utsmyckade brevlådor. Alla villor är unika invändigt, men samtliga har privat swimmingpool och trädgård med tillgång till barnbassäng.

Hotel Martinhal Beach Rooms - Exterior

Foto: Martinhal

Skulle man trivas så pass bra i paradiset att man inte vill lämna Sagres, så är många av villorna till salu. För den som är gäst (eller kanske slagit på stort och investerat i en permanent semesterbostad), så finns självklart möjlighet att handla. På hotellanläggningens egna ”Supermercado” finns allt från portugisiska delikatesser och viner till färsk frukt, barnmat, pyssel för mysiga familjekvällar och så vidare. Man behöver dock aldrig ha plånboken med sig, allt sätts bekvämt upp på rummet.

SPA-ANLÄGGNING

Algarve, Western Portugal

Foto: Martinhal

”Finisterra” betyder ”världens ände” på portugisiska, och det var vad man trodde att Sagres var när Vasco Da Gama seglade därifrån för att upptäcka världen. Som en hyllning till detta har man döpt anläggningens spa till just Finisterra. Vart man går välkomnas barn med öppna armar, Finisterra är inget undantag. Här finns till och med särskilda behandlingar framtagna för att kunna avnjutas familjevis. Vad sägs om en mother/daughter mani-pedi?

Dock finns det en avdelning på spaet som har vissa restriktioner. Där kan mamma och pappa avnjuta kvalitetstid i en prunkande trädgård, lyssna på vatten som porlar från den lilla fontänen, bada jacuzzi och bara njuta av varandras sällskap. Finisterra erbjuder en rad olika spaoch massagebehandlingar. Dessa utförs i ljusa, vackra rum med sparsmakad inredning. Allt syftar till att bjuda in till en avslappnande stund, där doften av fantastiska eteriska oljor sprider sig långt ut i de träbeklädda korridorerna. Här erbjuder man även gästerna att inhandla varor av det irländska märket ”VOYA”, en ekologisk hudvårdsserie med en rad olika produkter, där handplockade alger från Atlanten är huvudingrediensen. Det är även dessa produkter man hittar i badrummen på hotellanläggningen.

COSTA VICENTINA NATIONAL PARK

_MG_9494

Självklart vill vi även gå på upptäcktsfärd i naturreservatet, det som ger själ åt denna fantastiska pärla. Vi sammanförs med en guide som förser oss med varsin liten matsäck, och tar oss med på en timslång färd. Det finns dock olika typer av turer runt reservatet, anpassade för både långa och korta ben. Vi går i den strålande solen längs en grusväg, guiden skrattar, pekar på en cykel lite längre bort och säger att ”om det kommer en bil i dag, så är det väldigt trafikerat”. Vi förstår vad han menar, det är ett gudomligt lugn vi befinner oss i. Bara vi och naturen. Han visar oss olika träd och växter och låter oss plocka frukt som precis blivit mogen av den närande solen. En stork seglar förbi oss när vi går över en liten bro.

_MG_9741

Under bron kommer en man, en hund och en flock med får som sakta vallas framåt. Naturen är så vacker att man nästan tappar andan, så orörd och harmonisk. Till slut når vi ett lite kargare område, där det mest finns stock och sten, samt en betonggrund till ett hus som aldrig blev byggt. Guiden försäkrar oss om att vi nästan är framme vid turens höjdpunkt, och han har rätt. Snart befinner vi oss vid en nästan trettio meter hög klippavsats som döljer en liten vik med kritvit sandstrand. Utsikten är helt fantastisk och guiden berättar att man härifrån kan se Portugals vackraste solnedgång. En lång, brant trappa leder oss ned till viken där ett tiotal surfare kastar sig i vågorna. Några familjer sitter i sanden och har picknick till det stilla suset av vågorna. Efter en lång stund vid havet blir vi hämtade av en bil som tar oss tillbaka till hotellet, och sedan till restaurang ”O Terraço” för att åtnjuta en välförtjänt middag.

RESTAURANG O TERRAÇO

Martinhal restaurants O Terraco breakfast with a view

Foto: Martinhal

Vi hittar O Terraço en trappa ovanför receptionen och möts direkt av en stilren hovmästarpulpet i mörkt trä och en stor stab av välklädda kypare vilka går i stil med den lyxiga men eklektiska matsalen. Vi blev särskilt förtjusta över det enorma fokus som har lagts på lokala råvaror och viner. Här finns bland annat de mest delikata ostar vi någonsin smakat, som ackompanjeras av ett noggrant urval av charkuterier.

_MG_9743

Mousserande vin, vitt vin, rött vin och rosévin presenteras till menyn, alla med tydlig karaktär från de olika regioner i Portugal som druvorna har odlats i. För vinfantasten finns många spännande drycker att upptäcka här och alla frågor kan besvaras av den oerhört kunniga personalen. Här fick vi även möjlighet att prova en dessert innehållande en portugisisk delikatess, nämligen carobfondant. Carob är en slags böna, som påminner om ärtor i sin skida, och som man kan se växa på flertalet ställen runt anläggningen. Smaken påminner något om choklad, men måste upplevas för att verkligen förstås och uppskattas.

FIN(T) SOM I FINISTERRA

Efter en händelserik vistelse varvar vi ned med en kvällspromenad längs strandpromenaden. Klockan har hunnit bli åtta på kvällen, det är alldeles lugnt och stilla. Vågorna slår mjukt mot strandkanten, syrsorna surrar i det höga gräset och stenplattorna vittnar om den sista solvärmen. Vackra snäckskal i hundratals färger skymtar i den vita sanden och när man blickar ut över de sista solstrålarna som försvinner bortom horisonten, så känns det precis som namnet på spaet säger: Här står vi i paradiset, vid havet invid världens ände.

För mer information: 
www.martinhal.com

Foto (där inget annat anges): Mathias Blom, The Happy Creative

UPP
Translate »