BÅTAR

MORE BOATS LANSERAR MORE 55

EN 16 METER LÅNG PERFORMANCECRUISER

More 55-9-Edit

I slutet av förra året öppnade charter- och seglingsföretaget More Sailing båtvarvet More Boats i Kroatien. På varvet har man under nästan ett års tid tagit fram den egentillverkade performance cruisern More 55.

Jag vaknar klockan fem på morgonen av ett himla liv utanför fönstren. Natten har spenderats på ett litet hotell i den fina kuststaden Primošten, 60 kilometer nordost om Split. Ståhejet där ute kommer sig av att det blåser kraftigt. Vid frukost får jag veta att vindstyrkan uppgår till 25 meter per sekund, det är med andra ord storm. Är det verkligen en perfekt dag att testa en ny segelbåt? Solen lyser från klarblå himmel och gör sitt yttersta för att värma de få vindpinade själar som, vädret till trots, möter upp i hamnen klockan 13. Vinden visar inga som helst tecken på att avta.

More 55-78-Edit

Min kollega är erfaren seglare och förstår inte problemet, det är klart vi ska ut och segla! Jag bekymrar mig inte för vädret, det är ju inte så att vi ska ut på öppet hav, men det ska tilläggas att jag helst sitter i aktern med ett ett glas vin i handen. Det här med att gira och gippa i storm är inte riktigt min grej. Medan vi avvaktar för att se om vinden möjligen mojnar, visar Einar Halldin, More Boats vd, runt och berättar om More 55.

– More 55 är stor, hela sexton meter lång, och byggd med hög kvalité och en lätt grundstruktur vilket gör den snabb, bekväm och funktionssäker. Den är byggd för att segla och inte ligga vid bryggan, en riktig performance cruiser, berättar han.

More 55-155-Edit

Om än båten är ny, så byggs den av erfarna och skickliga båtbyggare på det egna varvet utanför Split. Kroatien har en lång och stolt tradition av att bygga båtar av hög kvalité. More 55 har italiensk design från Cossutti Yacht Design som bland annat har vunnit ”European Yacht of the Year” 2013 och ”Boat of the Year” 2015. More 55 har ett sportigt utseende såväl ut- som invändigt. Den är godkänd för fjorton personer inklusive manskap, och det är bara att konstatera att den som köper eller hyr en More 55:a kommer att segla i första klass.

More 55-223-Edit

En av de första sakerna som slår en är att sittbrunnen på däck är ovanligt rymlig. Interiörsmässigt är båten helt enkelt snyggt inredd. Vår kapten blir otålig och beslutar att vi ska hissa segel. Han vill att vi åtminstone tar oss ut till den första viken så att vi får känna hur båten beter sig. En kvart senare kastar vi loss och beger oss ut – inte till den första viken utan långt ut på Adriatiska havet. Jag lovar att det går undan när naturen tar tag i genuan! Efter en timme ute på havet går vi tillbaka in till land, helt övertygade om att More Boats har tagit fram en kvalitetsbåt som kommer att låta höra ifrån sig framöver.

MORE SAILING

Till sommaren kommer More Sailing, ett systerföretag till More Boats, att ha tio More 55:or till uthyrning i Kroatien. De första båtarna som sålts till privatpersoner byggs just nu i varvet, och Einar Halldin berättar att de har flera spekulanter som är inne i sista fasen av sin beslutsprocess. Efter seglingen besöker vi varvet, som redan har blivit för litet. Man ska därför flytta till nya och större lokaler inom kort. En intressant kombination är att köpa en More 55:a och sedan hyra ut den till More Sailings kunder när man inte själv använder den. En More 55:a kostar i standardutförande 390 000 euro. Företagets egen uträkning är att man kan förvänta sig en hyresintäkt på 360 000 euro fördelat över en period om åtta år. Dessutom kalkylerar man med ett försäljningsvärde efter samma tid som uppgår till kring 150 000 euro. Utöver det har man som ägare fria veckor till ett värde av 6000 euro/vecka.

Foto: Matz Thomassen

Så här beskriver More Sailing sin verksamhet: ”Att köpa en båt och lägga den i charterverksamhet är en bra investering eftersom uthyrningen genererar god ersättning. Det är samtidigt ett bekvämt och enkelt båtägande där vår personal sköter allt underhåll av båten. Du njuter av din båt de veckor du använder den och behöver inte tänka på något annat. More Sailings dotterbolag More Charter sköter all service och underhåll av din båt. Vår stora erfarenhet av underhåll, reparationer och service av båtar gör att du som båtägare kan vara säker på att din båt kommer att vara i utmärkt kondition och skick. More Charter är ett av Kroatiens främsta charterföretag för underhåll av charterbåtar och har varit verksamt i över 15 år. I flottan finns fler än 45 båtar med nöjda båtägare.”

Så, om du står i begrepp att hyra eller köpa en segelbåt, och dessutom vill ha en riktigt snygg båt – ta en titt på More 55:an.

För mer information:
www.moresailing.se

Foto: Matz Thomassen samt press

UPP
Translate »