MAT OCH DRYCK

MORTLACH – ”THE BEAST IS BACK IN DUFFTOWN

Mortlach var den första whiskyn att tillverkas i Dufftown, Speyside år 1823 och har sedan dess hyllats av såväl bartenders som whiskykonnässörer över hela världen.

mortlach

Mortlachs destilleri grundades redan år 1823. Destilleriet ligger i Speyside i nordöstra Skottland, mellan Inverness i väster och Aberdeen i öster, mitt i den mytomspunna whiskystaden Dufftown. Dess framstående ägare var George Cowie och hans begåvade och ambitiösa son Dr Alexander Cowie. När George dog år 1896, tog sonen Alexander över och skapade en ny framgångsrik väg för destilleriet. Alexander utvecklade ett unikt och avancerat destillerisystem som på exakta mått räknade ut hur och när man fick fram den höga komplexiteten och de rika smakerna som Mortlach idag är kända för.

Erfarna och kunniga whiskykännare beskriver Mortlach som ”Besten från Dufftown” som resultat av dess rika och kraftfulla smaker. Den har en tydlig umami med rik och fyllig karaktär och underliggande fruktiga toner. Whiskyns kraftiga smak kommer av den mycket speciella användningen av de sex pannor där en del av whiskyn destilleras både tre och fyra gånger. Det är en ovanlig och unik destilleriprocess, vilket experter har försökt förklara som ”2.81 destillerat”. Dessutom kyls spritångorna i warm tubs som ger en mer robust whisky.

UPP
Translate »