DESIGN

OSLO: MUNCH + VAN GOGH = SANT

Efter fem års planering och samarbete mellan Van Gogh museet i Amsterdam och Munchmuseét i Oslo har denna unika konstutställning äntligen öppnats. Konstnärerna är naturligtvis Munch och Van Gogh.

Wheatfield with Reaper The Haymaker

Här möts två samtida mästare, Edvard Munch (1863 – 1944) och Vincent van Gogh (1853-1890). Utställningen pekar på de slående likheterna mellan de två konstnärerna, likväl syns respektive konstnärs utpräglade, karakteristiska och personliga stil.

Self-Portrait with Felt Hat

På utställningen hänger flera kända verk med stora likheter från de båda konstnärerna bredvid varandra för att visa just detta. Här hänger respektive konstnärs självporträtt, sida vid sida. Båda i profil tittandes snett åt höger och med en färgpalett i nedre vänstra hörnet sida. Van Goghs ”Det gula huset” hänger bredvid Munchs ”Röd vildvin”. De båda konstnärernas stjärnbild, ”Starry Night over the Rhone” 1888, van Gogh och ”Starry night” 1922-24, Munch visar deras likhet. På en vägg har bådas livslinje målats för att tydliggöra konstnärernas parallella liv och visar bland annat hur de beslutar sig 1880 att bli konstnärer, ovetandes om varandra. En mycket intressant utställning där det går att tillbringa flera timmar.

Selfportrait 1886 National Museum

Hungern gör sig påmind och jag förflyttar mig till Ekebergrestaurangen. Denna restaurang ligger på sidan av Ekebergåsen med panoramautsikt över Oslofjorden. Lunchen är fräsch och god. Det är avkopplande att sitta och njuta av vyn ut över vattnet. Efter ytterligare en espresso ser jag hur ett stort kryssningsfartyg lämnar Oslo och stolt glider ut i fjorden.

VanGogh+Munch4

Kvällens måltid skall avnjutas på Brasserie Paleo. Här skall en ”Edvard Munch-meny” serveras, baserad på vad Edvard Munch brukade äta under sin tid. Förrätten består av en nässelsoppa med ett kokt ägg i. Till varmrätt är det helstekt spädgris vilken serveras med jordärtskockspuré, äpplemos och små ugnsbakade potatisar med timjansås. Till detta dricker vi noga utvalda viner. Som avslutning en liten delikat äppelrätt. Menyn är mycket välsmakande och Edvard Munch visste verkligen hur man njöt av god mat och dryck.

www.munchmuseet.no
www.ekebergrestauranten.com
www.brasseriepaleo.no
www.visitoslo.com

UPP
Translate »