MAT OCH DRYCK

PASQUA CHARDONNAY GRILLO – ETT EKOLOGISKT FRÅN ITALIEN

Snart är sommaren här och vad passar bättre en varm sommarkväll än att bjuda hem några vänner på vin och mat? Pasqua Chardonnay Grillo är ett ekologiskt och prisvärt vin från Italien som passar utmärkt till middagen eller vinkvällen. Det passar bra att dricka som det är eller till lättare rätter med fisk och skaldjur och funkar utmärkt till en god och snabblagad pasta vongole – perfekt när du vill skämma bort vännerna. Vinet är torrt, friskt och fräscht med bra fruktighet och fin balans. Doften är fruktig med inslag av melon, persika, päron och toner av mandel samt citrus.

Vinet är gjort på druvorna Chardonnay och Grillo som odlats ekologiskt på västra sidan av vackra Sicilien. Här är vingårdarna perfekt belägna för ekologisk odling. Dessa lägen har relativt stor skillnad i altitud (höjd över havet) vilket förlänger växtsäsongen och därmed också skörden, och ger druvorna en tydligare aromatisk intensitet med bibehållen frisk fruktsyra. Tillverkning sker enligt reduktiva vinmakarmetoder, det vill säga att man skyddar musten och vinet mot oxidation genom hjälp av inerta gaser.

Pasqua är ett av Italiens största familjeägda vinhus och de har odlat druvor och producerat viner sedan år 1925. De producerar många välkända viner, varav en del av dem har rönt otroliga framgångar ibland annt USA.

Något som Pasqua passar utmärkt till är en utomordentlig pastarätt så här bjuder vi på ett recept av Pasta Vongole:

 • Ingredienser
 • 1kg färska vongole (hjärtmusslor)
 • 2st vitlöksklyftor
 • 1 knippa bladpersilja
 • ½ röd chili
 • 2 msk olivolja
 • ½ dl vitt vin
 • Spagetti

Gör så här:

 1. Lägg musslorna i saltat vatten och  låt dem stå i 30 minuter. Skölj av ordentligt och släng bort trasiga musslor, och även de musslor som inte stänger sig när du knackar på dem. Finhacka vitlök, chili och persilja.
 2. Koka pastan.
 3. Fräs vitlök och persilja i olivolja i några minuter i en stor stekpanna (med lock). Slå sedan på vitt vin och låt det koka upp. Salta och peppra. Lägg sedan ner chilin och musslorna. Sätt på lock och låt det koka i två minuter, tills musslorna har öppnat sig. Släng bort de musslor som inte har öppnat sig.
 4. Lägg i finhackad persilja. Blanda ner den nykokta pastan och rör om. Servera direkt.
UPP
Translate »