MAT OCH DRYCK

PASTA ALL’AMATRICIANA

Vi längtar alla för att kunna resa igen. Så låt oss inspireras av ett recept från Italien. Pasta All’Amatriciana som är en väldigt enkel men samtidigt komplex rätt som härstammar från Amatrice i Italien. Det är få ingredienser så det gäller att alla håller hög kvalité. Mycket smak kommer från fettet i guancialen. Guanciale är lufttorkad griskind och den används ofta i ett antal pastarätter.

Ingredienser för 4 personer:

  • 500 g Spaghetti alternativt Bucatini. Vi valde här att använda Umbricelli från Bacoccoli. Detta är en pasta som tillverkas med samma metod som färsk pasta. Umbricelli har en konsistens som en färsk pasta och en struktur som får såsen att fastna.
  • 300 g Guanciale är en väldigt fet charkprodukt och finns hos välsorterade livsmedelsbutiker
  • 2 burkar á 400 g San Marzano tomater
  • 100 g Pecorino Romano 2 vitlöksklyftor
  • Olivolja, vi valde här en mycket gräsig olivolja från Bacoccoli
  • Salt, Svartpeppar samt Chiliflakes

Gör så här:

  1. Börja med att sätta på pastavattnet och salta det rikligt.
  2. Skär guancialen i strimlor. Cirka 1x1x3 cm.
  3. Lägg i guancialen i en kall stekpanna och sätt på medelvärme för att långsamt rendera ut det smakrika fettet.
  4. Skär under tiden 2 vitlöksklyftor i tunna skivor samt riv pecorinon.
  5. När guancialen blivit krispig och pannan är täckt i det smakrika fettet, lyft ur guanicialen men spara fettet. Lägg sedan ner vitlöken samt chiliflakes efter smak och fräs i någon minut.
  6. Häll i tomaterna och låt småputtra i 10 minuter.
  7. Koka pastan.
  8. När pastan har 3 minuter kvar på koktiden, lyft ur den ur vattnen och lägg ner i pannan med såsen.
  9. Häll sedan i 1 dl pastavatten och höj temperaturen. Rör hela tiden så att inget bränns.
  10. När såsen fått en krämig konsistens och pastan har kvar såsen på sig, vänd ner guancialen samt hälften av pecorinon. Resten ska vi toppa med.
  11. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes.
  12. Lägg pastan på en tallrik och toppa med färskriven pecorino, svartpeppar och en gräsig olivolja.

Smaklig måltid och njut av smakerna från Italien!

Pastan och oljan som vi använt kommer från Bacoccoli och finns att köpa här: www.bacoccoli.com

UPP
Translate »